Четири местни и два регионални кандидата за бизнеса на CEZ

Предварителни оферти бяха подадени на 21 април в Прага. В началото на май ще е ясно как продължава сделката

Сделката не показва силен и качествен интерес, затова продажбата не е сигурна, коментираха консултанти.
Сделката не показва силен и качествен интерес, затова продажбата не е сигурна, коментираха консултанти.
Сделката не показва силен и качествен интерес, затова продажбата не е сигурна, коментираха консултанти.
Сделката не показва силен и качествен интерес, затова продажбата не е сигурна, коментираха консултанти.

Всички заинтересувани кандидати са подали предварителни оферти за дружествата на CEZ в България, които имат приходи от над 1.7 млрд. лв. В най-голямата сделка в частния енергиен сектор в страната участват основно местни кандидати: братя Бобокови, Николай Вълканов, Христо Ковачки, търговецът на ток Валентин Христов. Има само две чужди компании – румънската Electrica, която е в същия сектор и акционери в нея са международни банки и фондове, и познатият електрооператор в Северна България - чешката Energo-pro.

Официална информация за подадените в Чехия оферти няма, като от офиса в Прага не отговориха на въпросите на "Капитал". Представители на над половината заинтересовани кандидати потвърдиха пред медиата участие и посочиха имена на конкуренти. Сделката не показва силен и качествен интерес, затова продажбата не е сигурна, коментираха консултанти. Как ще продължи процедурата ще стане ясно в началото на май, за когато било насрочено заседание на надзорния съвет на CEZ.

Ако състезанието продължи и се стигне до договор, то с нов мажоритарен собственик ще е най-голямото електроразпределително дружество, което обхваща територията на Западна България и обслужва близо 3 млн. потребители, снабдителното предприятие "ЧЕЗ електро", търговеца на електроенергия "ЧЕЗ трейд", както и централа за биомаса в Смолян. На финала продавачът е дал опция за отделни оферти за неработещия от години ТЕЦ "Варна". По информация на вестник "24 часа" офертите за него са две. "Активът е интересен за тези, които искат пристанище. Има проявен руски интерес", каза източник на "Капитал".

Четворка местни кандидати

Двама от кандидатите с оферти, от които "Капитал" получи лично потвърждение, са собственикът на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов и "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови.

Вълканов не пожела да коментира повече за сделката заради клаузи за конфиденциалност. "Минстрой холдинг" се занимава с различни дейности: добив, строителство, ремонт, изграждане на хотелски комплекси, проекти за възобновяеми енергийни източници. В България холдингът и свързани с него компании държат концесиите за повечето оловно-цинкови находища. През миналата година групата купи и две оловно-цинкови мини в Македония, в които има намерение да инвестира 20 млн. евро. Няколко месеца по-късно Вълканов придоби ВЕЦ "Жребчево" чрез новосъздадена компания, в която държи 50% от дяловете. Самият Вълканов е известен с това, че е бивш вицепрезидент на "Мултигруп".

Атанас Бобоков също не пожела да коментира повече освен това, че е сред кандидатите за активите на CEZ. По информация на "Капитал" от началото на процедурата двамата братя са в партньорство с турската STFA Yatirim. Това е инженерингов холдинг, който изгражда и поддържа енергийна инфраструктура, включително газова и хидроенергийна. Има изпълнени проекти в Либия, Саудитска Арабия, Иран, Тунис, Пакистан, Оман, Катар. Собственици са двама турски бизнесмени, а от 2014 г. миноритарен дял от 30% има и базираният в Швейцария фонд Partners Group. Според източници на "Капитал" братята преговарят с банката ВТБ за осигуряване на финансирането. Основният бизнес на Бобокови е в производството на акумулаторните батерии за автомобили и рафинирането на моторни масла. Приходите на групата им са около 400 млн. лв., което е доста по-малко от бизнеса на CEZ.

Според "24 часа" оферта е подадена и от ТЕЦ "Бобов дол", която е от групата на Христо Ковачки. Говорителят му беше с изключен телефон, затова не бе открит за коментар. Според два източника на "Капитал" той е проявявал интерес към активите на CEZ още в ранния етап на процедурата от миналата есен. Бизнесът обаче изглежда огромна хапка за Ковачки - той притежава няколко ТЕЦ-а, топлофикации и въглишни мини, но срещу тях стоят банкови заеми и често - просрочени задължения към държавата.

Търговецът на електроенергия "Фючър енерджи" също е сред кандидатите, подали оферта. Управителят на дружеството Валентин Христов не вдигаше мобилния си телефон за коментар. Сделката за CEZ обаче изглежда огромна на фона на бизнеса му - за 2015 г. компанията е на 13-о място по приходи (57.4 млн. лв.) сред търговците на ток според класация на "Капитал" и скромна печалба от 726 хил. лв. Според стари изказвания на Христов консолидираните продажби на "Фючър енерджи" са 100 млн. лв. (като в тях влиза и бизнесът в Сърбия, Албания и Македония).

Чешки и румънски интерес

Кандидат за целия бизнес на CEZ в България е румънската Electrica, която е получила отсрочка от няколко дни за оферта, коментираха източници на "Капитал". Дружеството се е включило по-късно в процедурата и затова се очаква да подаде окончателното си предложение до края на седмицата. Компанията притежава генерационни мощности и преносна инфраструктура в северната ни съседка, където обслужва над 3.6 млн. потребители. Правителството на Румъния притежава 48.8% от компанията, която бе приватизирана, а дялове в нея имат институционални инвеститори като ЕБВР, Black Rock Investment Management, HSBC Global Asset Management, NN Investment Partners и други.

Леко изненадващо интерес е проявила и чешката Energo-pro, която притежава електроразпределителното дружество, захранващо с ток Североизточна България. От българското дружество не потвърдиха информацията за оферта. Според източник на "Капитал" такава е подадена. Интересът обаче може да е бил и само заради получената покрай due diligence (финансово и правно проучване) информация за клиенти, количества, надценка. Energo-pro също не е енергиен гигант, като има активи в няколко държави и е частна собственост. В България за 2016 г. компанията "Енерго-про продажби" увеличи печалбата си с близо 240% до 31.6 млн., а мрежовата компания - с 85% до 47.5 млн. лв. Пред сделка с Energo-pro обаче ще има антитръстов проблем, защото дружеството ще завземе огромен пазар - над 2/3 от клиентите в страната.

Така накратко интересът към бизнеса на CEZ не предвещава сделка с глобален инвеститор с ресурс и опит в сектора. Неясно е обаче дали чешкият продавач иска да излезе на всяка цена от България, дори и със сделка с кандидат с наранена репутация и ограничени финанси.

* Параграфът е допълнен на 25.04.2017 г.