Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 28 апр 2017, 18:50, 39219 прочитания

Доктор Ружа и германската строгост на надзора

Финансовият регулатор BaFin спря дейността на OneCoin заради предлагане на парични трансфери без лиценз и блокира 29 млн. евро по сметките й

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Темата накратко

- Германският финансов регулатор BaFin спря дейността на OneCoin и платежния й посредник IMS в Германия.

- Повярвалите в криптовалутата в Германия само за година са превели 360 млн. евро.

- Семейството на Ружа Игнатова скъса всички връзки с български дружества чрез поредно прехвърляне на дялове на младеж без история.

Още по темата

Ружа и ударът на прокурорите

По искане на германските разследващи и с обвинения за "пирамидална измама" и "пране на пари" офиси на OneCoin бяха претърсени

26 яну 2018

Специализираната прокуратура е претърсила офисите на OneCoin

Действията срещу "криптовалутата" на Ружа Игнатова са по искане на германските разследващи и част от международна операция. Няма информация за арести

19 яну 2018

Доктор Ружа и мистър Хърсев

Създателката на OneCoin прехвърли централата на компанията и другите си имоти на дружество на финансиста

24 фев 2017

Доктор Ружа и мениджърът от Модерно предградие

В пет български компании около криптовалутата OneCoin е назначен нов управител, чието бизнес минало изглежда като на "сламен човек"

9 дек 2016

OneCoin на Ружа Игнатова притесни властите в Лондон (допълнена)

Британският финансов регулатор е поредният, който предупреждава потребителите да са внимателни с криптовалутата

27 сеп 2016

Доктор Ружа и сър Джоунс

Рожденият ден на основателката на OneCoin беше озвучен от изпълнителя на SexBomb

3 юни 2016

Доктор Ружа и пазаруването на имоти от нищо

Обвиняваната, че е финансова измама, OneCoin и нейната създателка продължават с покупките на имоти, като за година инвестицията вече е над 35 млн. лв.

13 май 2016

Нашата идея беше OneCoin да стане като Facebook

Основателят на OneCoin Ружа Игнатова пред "Капитал"

4 сеп 2015

Доктор Ружа и правенето на пари от нищо

Чрез комбинацията от криптовалута и мрежови маркетинг OneCoin привлече хиляди клиенти от цял свят и много обвинения, че е измама

4 сеп 2015
През 1931 г. легендарният гангстер Ал Капоне е осъден и влиза в затвора за 11 години. Причината обаче не е неговата империя от хазарт, проституция и незаконен алкохол, изградена с рекет и убийства, а... неплатени данъци.

Сега създадената от българката с германски паспорт Ружа Игнатова OneCoin изживява своя Капоне момент. Въпреки всички обвинения, че зад фасадата на едноименната криптовалута се крие финансова пирамида, компанията ще трябва да спре да работи в Германия, защото... прави нелицензирани парични трансфери през граница. Поне това е решението на финансовия регулатор BaFin, който разпореди незабавно спиране на дейността и блокира 29 млн. евро по сметки на местната компания IMS International Marketing Services Gmbh, през която са минавали плащанията на клиентите.

Това далеч не е първият сблъсък на OneCoin с надзорни или разследващи институции по света, но досега повечето бяха под формата на предупреждения за потребителите или започнати проверки. Действието на BaFin обаче има вероятност да донесе доста репутационни щети не само защото идва от Германия, където регулациите с най-строги - в рекламните си материали още от самото начало компанията се позовава на юридическо становище, че бизнесът й е легален там. По-съществена е първата забрана, която директно посочва името на дубайската компания OneCoin Limited, през която оперира криптовалутата, и така трудно може да се обясни с неразбиране или некоректни действия на отделни членове. А знак, че краят на криптовалутата може да наближава, са и новата порция рокади в българските дружества на Игнатова.

Тройният удар на BaFin

Германският регулатор никъде в решенията си не говори за пирамида или за проблем с бонусния план на OneCoin, което е най-спорната част от модела й, макар да се обяснява накратко multi level marketing структурата. В свое съобщение от 10 април той съобщава, че още на 17 и 20 февруари е замразил известните му все още активни банкови сметки на IMS, по които има наличности за около 29 млн. евро. А с решение от 5 април е наредил на компанията незабавно да преустанови и разформирова своя неоторизиран бизнес с парични преводи с инвеститори в OneCoin от името на OneCoin Ltd., Дубай. В противен случай предупреждението на регулатора е, че компанията я грозят глоби за сумарно до 1.65 млн. евро. А също така BaFin е наредил на IMS да преведе все още останалите средства по банкови депозити обратно на инвеститорите, правили последно плащания към компанията, като не става ясно какво ще се случи с по-ранните инвеститори. Причината за действията на надзора са, че инвеститорите, купили пакети от OneCoin, са превеждали суми по различни сметки на IMS в страната, а тя на свой ред от името на OneCoin Ltd. ги е превеждала на трети лица извън Германия.След публикуването на решението от OneCoin обясняват пред членовете си, че то не засяга OneCoin, а само IMS, което е техен доставчик на услуги и им е помагало в плащането и маркетинга. Не е ясно дали това е провокирало BaFin, но няколко дни по-късно регулаторът излиза с ново съобщение на 18 април, с което директно заповядва на OneCoin Ltd., Дубай, да спре всички свои действия в Германия доколкото e участвала в нареждане, приключване и сетълмент на неоторизирани парични трансфери, извършвани от IMS. Седмица по-късно на 27 април регулаторът излиза и с трето решение, с което заповядва на OneCoin Ltd., Дубай, и OneLife Network Ltd., Белиз, да премахнат интернет базираната си система за търгуване на OneCoin и да преустановят всякакви дейности по промотиране и продажби в Германия неабавно. Тои път основанието не са платежни операции, а друга нелицензирана услуга - търговия със собствени средства. Забраната обхваща и българското "Уан неъуърк сървисес". Всички тези мерки могат да бъдат обжалвани, но влизат в сила незабавно, което явно ще нанесе директни щети на OneCoin.

От компанията не отговориха на въпросите на "Капитал".

С крипторазмах

Другата ценна информация от съобщението на BaFin e, че придобиваме поне някаква идея за финансовите мащаби на OneCoin, които поради оплетената структура от компании в различни юрисдикции и нежеланието на компанията да ги разкрива са непроследими. Регулаторът твърди, че по сметките на IMS между декември 2015 и декември 2016 г. са постъпили приблизително 360 млн. евро по споразумението с OneCoin. Макар да не е ясно дали това са само пари от германски клиенти, сумата е впечатляваща. Още повече че със сигурност IMS не е единственото подобно дружество и компанията ползва и други подобни в други части на света. Компании с такова име и използвани за същата цел има в Сингапур и Танзания, а на клиенти са давани указания за трансфери и към такива с различни имена. Причината да се ползват посредници е, че много банки отказват да работят с дружеството след множеството предупреждения от регулатори и затова на клиентите често се съобщават нови банкови сметки с различни титуляри. В някои случаи сметките са затваряни само дни след откриването им.

Иначе списъкът с институции с повече от просто предупреждения вече е внушителен. През седмицата индийски медии съобщиха за арестувани 18 души, промотиращи OneCoin, като местната полиция директно нарича криптовалутата пирамида. Те са превеждали постъпленията към сметки на четири различни компании и местните власти твърдят, че са блокирали 2.9 млн. долара. Още през лятото на 2016 г. имаше сблъсък с бритaнската FCA, която предупреди потребителите да внимават и съобщи, че лондонската полиция разследва компанията. За аналогични мерки през тази седмица - предупреждение от централната банка и разследване от органа за борба с икономическата престъпност, съобщават и тайландските медии. През февруари тази година пък италианската комисия за защита на потребителите излезе със забрана за OneCoin заради пирамдални продажби. В решението се споменават няколко италиански лица и българското обслужващо дружество на OneCoin "Уан нетуърк сервисес", което има над 50 служители. В отчета си за 2015 г. то показва 43 млн. лв. активи, от които 22 млн. лв. кеш. Приходите й са 6 млн. лв., печалбата 462 хил. лв., но паричните потоци са доста по-внушителни и постъпилите средства са почти 165 млн. лв.

Един младеж ще ги владее

Досега собствеността на "Уан нетуърк сервисес" през две компании ("Пегарон инвест" - "Артефикс Европа") стигаше директно до майката на Ружа - Веска Игнатов. Насред германската сага обаче това ударно се променя. От документи в Търговския регистър става ясно, че на 17 април Игнатов е взела решение да продаде "Артефикс", а с нея и всичко надолу по веригата, на 25-годишния Кристиян Манолов от гр. Сливница. Младежът, изглежда, прави удара на живота си, защото без досега да е имал фирмено участие, придобива обслужващото дружество на компанията с амбиции да е световен лидер в криптовалутите за едва 5000 лв. Манолов сменя и Веска Игнатов като управител на "Уан нетуърк сервисес".

Той обаче явно не бърза с тоталните промени и запазва настоящия управител на "Артефикс" и "Пегарон" Божидар Захариев. Вероятно това е по младежка симпатия - самият Захариев, също на 25, беше назначен за управител на редица свързани с OneCoin дружества още в края на 2016 г. За разлика от новия собственик в периода 2013-2016 г. той е имал участие и е бил управител в девет компании. Те са шарена колекция от фирми с разнородни дейности и регистрирани в различни градове и села от страната. Общото между тях е, че Захариев ги придобива по номинал от различни лица, обикновено такива, които имат и други бизнеси или след това създават компании.

През януари 2017 г. пък няколко дружества с имоти за над 10 млн. евро (включително централата на компанията и знаковите за София къщи като Руския клуб) бяха прехвърлени от близки до OneCoin компании на фирма на финансиста Емил Хърсев, който каза пред "Капитал", че представлява неназован клиент. Така вече преките връзки на семейство Игнатови с някогашната империя от фирми поне на българска почва е напълно скъсана. Иначе донякъде любопитно в английския журналистически жаргон свръхправомощията на държавна институция да конфискува незаконно придобито имущество се наричат Al Capone powers, въпреки че от гангстера не е взето особено много имущество, тъй като почти нищо не е било регистрирано на негово име.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

Собственикът на "Стандард профил" ще става публично дружество Собственикът на "Стандард профил" ще става публично дружество

Турският фонд Actera планира IPO на компанията си за автомобилни компоненти

20 фев 2018, 811 прочитания

Китайският собственик на "Милан" е обявил фалит 1 Китайският собственик на "Милан" е обявил фалит

Ли Юнхун придоби отбора от Силвио Берлускони през миналата година за 740 млн. евро

20 фев 2018, 1237 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Грешната музикална революция

Приходите в индустрията отново растат, но все по-малка част тях достигат до изпълнителите

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти и вече инвестира в свои фитнеси

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Кино: "Лили Рибката"

Полът е вълшебство в модерната приказка на Ясен Григоров

Ново място: Carve Indoor Ski, Board & Bar

Алтернативна на сухата и безснежна зима - първият български спортен център за ски и сноуборд на закрито

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Рекордни приходи в туризма през 2017 г. - над 8 млрд. лв.

Емисия

DAILY @7AM // 21.02.2018 Прочетете