К50: "Алкомет" е най-добрата компания на борсата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

К50: "Алкомет" е най-добрата компания на борсата

"Алкомет" се преориентира към производство на продукти с много по-голяма добавена стойност, което вдигна печалбата, а оттам и рентабилността.

К50: "Алкомет" е най-добрата компания на борсата

Компанията се възползва от спада в цените на суровините и да увеличи рентабилността си

16233 прочитания

"Алкомет" се преориентира към производство на продукти с много по-голяма добавена стойност, което вдигна печалбата, а оттам и рентабилността.


Числата на К50

11 млрд. лв. са общите приходи на компаниите в класацията, което е спад с над 7% на годишна база.

317 млн. лв. е общият финансов резултат, което е ръст с 2.3%.

34 333 са сделките, сключени с акциите на компаниите, или ръст от 2.3%.

5.789 млрд. лв. е общата пазарна капитализация, като расте с 12%

Критериите

"Капитал 50" е класация на най-добрите компании на българската борса. Критериите, които са приложени в методологията на класацията, са приходи, ръст на приходите, пазарна капитализация и нейният ръст, ликвидност и марж на печалбата. Данните са взети от консолидираните отчети на дружествата за 2016 г. Броят на сделките и пазарните капитализации са предоставени от БФБ. Целта на класацията не е да прави препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Няколко събития през миналата година нарушиха скуката и "развалиха" дългата дрямка на инвеститорите на българския капиталов пазар. Първо новият председател на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова даде заявка, че ще отвори вратите на институцията и ще пусне свеж въздух след шестгодишната ера на предшественика й. Диалог с инвеститорите, откритост към медиите и стратегия за развитие, подкрепена от всички представители на сектора, дадоха импулс.

След това дойде и първият борсово търгуван фонд, базиран на индекса Sofix, което пък му донесе втората най-висока годишна доходност от кризата насам – над 27%. Добрите новини обаче свършват някъде тук, тъй като от борсата продължават да си тръгват големи и важни компании - последно "Биовет". Първичните публични предлагания почти липсват, макар да бяха дадени заявки за раздвижване. А спорни действия на мениджмънт и големи акционери продължават да повдигат съмнения сред инвеститорите.

Въпреки това повечето от компаниите на борсата продължават да възнаграждават акционерите си с добра доходност, а при много от тях за миналата година тя е чувствително над средната за пазара. Това показва и поредната, 11-а, класация К50 на "Капитал" (наследник на "Дневник 50"). Няколко фактора оказаха влияние за доброто представяне на компаниите. Поевтиняването на природния газ и на суровините на международните пазари помогнаха за съкращаване на разходите, което повиши рентабилността. За последното допринася и преориентацията към производството на стоки с по-висока добавена стойност. Външните пазари остават ключови за борсово търгуваните компании в България.

Новият ценен метал

Най-добрата публична компания в К50 е "Алкомет". Шуменският производител на алуминиеви изделия и домакинско фолио се представя добре по всички показатели с изключение на приходите. Особено впечатление прави утроената нетна печалба, която достига 27 млн. лв.

За всичко обаче си има обяснение. Първо, разходите на компанията се понижиха с много по-голям темп от постъпленията заради по-ниската цена на алуминия на международните пазари. Второ, компанията се преориентира към производство на продукти с много по-голяма добавена стойност, което вдигна печалбата, а оттам и рентабилността. Трето, спадът в приходите от продажби е заради по-евтината крайна продукция, докато количеството продадена продукция се увеличава до 65.8 хил. тона.

"Рязкото повишаване на печалбата се обуславя от пазарни фактори – успяхме да запазим цената към клиентите и всъщност спечелихме от спада на премията на основната суровина", коментира пред "Капитал" Хюсеин Йорюджю, изпълнителен член на УС на "Алкомет". Компанията успя да увеличи и дела си на европейския пазар, като близо една четвърт от продуктите на "Алкомет" се изнасят в Германия. Други по-големи пазари са Полша, Италия, България, Франция, Испания, Дания, Австрия, Холандия и Унгария.

Ръководството планира растежа да продължи - за целта дружеството започна двегодишна инвестиционна програма за 36 млн. евро, която се очаква да увеличи капацитета на завода с 35% до 100 хил. тона годишно, както и да разшири производствения микс към сектори като автомобилния и фармацевтичния. Това пък трябва да повиши приходите до 500 млн. лв.

"Ще се придържаме стриктно към обявената в годишния доклад за дейността на компанията за 2016 г. прогноза, като очакваме приходите да достигнат 350 млн. лв.", каза Йорюджю. Шуменският завод беше приватизиран преди 17 години от турската FAF Metal, която в момента притежава 16.86% от "Алкомет", а останалите са в свързаната "Алуметал" (73.25%) и физически и юридически лица. За 2016 г. цената на акциите се повиши с почти 120%, което е оценка не само за текущите резултати, но и за визията на мениджмънта.

"Силната фундаментална позиция, доброто управление и прозрачността я правят привлекателна за малки и големи инвеститори. Свободно търгуваните й акции обаче са малък процент от общия капитал, което спира по-активната търговия с книжата й", коментира за "Капитал" Татяна Пунчева-Василева, главен анализатор в "Елана трейдинг".

На по-висока скорост с по-евтин газ

С още по-голям ръст на печалбата е вторият в подреждането - "Неохим". Торовият производител от Димитровград също се възползва от по-ниските цени на основната си суровина – природния газ. Само за него разходът е бил с 60 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано. Основните акционери в компанията са "Еко тех" (24.28%), "Евро ферт" (24.03%), "Феборан" (20.3%), Agrofer International Establishment (7.68%).

Третото място е за "Стара планина холд". Компанията често попада в полезрението на инвеститорите по няколко причини – дъщерните й дружества бързо успяха да се отърсят от негативите на кризата през последните години, корпоративното управление е на високо ниво с честа и регулярна отчетност и прогнози за бъдещите резултати.

"Прогнозите за тази година са за повишение на продажбите с около 3.5%, но още първото тримесечие показа ръст от 8% спрямо същия период на 2016 г. и 7.3% над бизнес плана. Очакваме първото полугодие да бъде пиково в продажбите, които ще достигнат над 105 млн. лева", коментира Николай Митанкин, директор за връзки с инвеститорите на холдинга.

"Европа продължава да бъде сигурен и значително предвидим за нас пазар. Процесите в европейската икономиката и особено в еврозоната са инертни, но през последната година отбелязват ниски, но стабилни ръстове. Водещ приоритет за нас е производителността на труда и запазване на качествените специалисти в съответния бранш. Предприятията влагат все по-големи средства и усилия за допълнителна квалификация и подобряване на условията за труд", каза още Митанкин.

Освен това групата и компаниите й разпределят редовно дивидент – само от печалбите за миналата година сред акционерите ще бъдат разпределени 19 млн. лв.

"Стара планина холд" е разпределяла печалби през всяка година от създаването й през 1997 г., става ясно от сайта на компанията. За този период (без 2016 г.) само компанията майка е разпределила брутно 11.76 млн. лв., а общо дружествата й - 86.1 млн. лв. С дивидентите за миналата година общата сума ще надхвърли 105 млн. лв. Ключовите компании в холдинга са "М+С хидравлик", "Хидравлични елементи и системи" и "Елхим Искра", но и трите са реализирали по-ниска доходност от Sofix. Основният индекс е победен обаче от акциите на компанията майка, които през 2016 г. се повишиха с близо 70%.

Фармацевтично присъствие

Едно от най-силните представителства в класацията, а и на самата борса, имат фармацевтичните компании. Голяма част от тях са част от групата на "Софарма" или близки до основния й собственик и главен изпълнителен директор Огнян Донев. През миналата година фармацевтичната група успя да повиши приходите си, силно скочи и печалбата. Така компанията успя да загърби проблемите отпреди 2-3 години, когато конфликтът между Украйна и Русия удари резултатите й.

Добре се представя и дъщерното "Софарма трейдинг". Дистрибуторът на лекарства и медицинско оборудване традиционно, както и неговата компания майка, заема висока позиция в класацията. Финансовите му резултати остават стабилни, компанията е и една от най-ликвидните на борсата. Веднага след нея е "Доверие обединен холдинг", което също се контролира от компании, близки до "Софарма", а самата фармацевтична група притежава малко над 30% в бившия приватизационен фонд.

В началото на февруари тя поиска разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да концентрира целия бизнес на холдинга, а той включва дялове в над 20 компании - строителни и промишлени дружества, три шивашки компании, малко над 50% в "Доверие Брико", което стопанисва веригата магазини "Мосю Бриколаж" в България, Сърбия и Македония, две винарски изби - "Българско вино" и "Новоселска гъмза", както и многопрофилна болница "Доверие", медицински центрове, две от най-големите по приходи здравнозастрахователни компании, както и множество недвижими имоти.

На следващото място е друга фармацевтична компания - "Чайкафарма висококачествените лекарства". Резултатите й са стабилни, но основният проблем при нея е ниският обем на свободно търгуваните акции, въпреки че с нейни акции се сключват често сделки, което е повдигало въпроса доколко това не се случва предимно между свързани лица. Пазарната й оценка от борсовите котировки - около 400 млн. лв., също не кореспондира с отчетените приходи и печалби, което прави съотношенията, следени от инвеститорите (цена към печалба, цена към собствен капитал и др.), да изглеждат космически.

Паднали ангели

Победителят от предходната година - "Спиди", е в долната половина на таблицата. Компанията продължава да повишава приходите си, но печалбата се понижи, а оттам и рентабилността. Това се пренесе и върху пазарната й капитализация, която се леко се понижи. По-надолу в подреждането през 2016 г. е и вторият от миналата - "Агрия груп холд". Земеделският холдинг не е преустановил експанзията си, до голяма степен и с покупка на компании от сектора, но печалбата й значително се понижава, което свива и маржа. "Трейс груп холд" също пада рязко в подреждането. През миналата година строителният холдинг беше трети, а през тази е точно по средата на таблицата.

Причината е очевидна - силен спад на приходите и загуба в годината, в която новият програмен период забави и липсата на готови проекти затрудни всички компании в инфраструктурното строителство. Около компанията има силен политически риск, тъй като е зависима от държавни поръчки. Спирането на някои от най-големите през миналата година се отрази на резултатите й, а това е причина компанията да търси диверсификация на дейността си в държави като Сърбия и Украйна, както и в гражданското строителство.

Бившите приватизационни холдинги традиционно са разпръснати в класацията - така, ако "Доверие" и "Индустриален капитал холдинг" са в горната, то традиционно "Индустриален холдинг България", "ТК холд" и "Синергон" са по-надолу. През миналата година загубата на последния се влошава, въпреки че основното му дружество - "Топливо", се представя добре като приходи, но зле като краен финансов резултат. В К50 има и доста компании и бивши фондове, които са част от групата или са свързани с "Химимпорт" - "Велграф асет мениджмънт", "Св. св. Константин и Елена", "Холдинг Варна", "Сила холдинг", "Холдинг нов век", "Зърнени храни България". При тях резултатите са доста противоположни, както и представянето им в класацията.

През тази година фондовата борса и цените на акциите продължават с възходящата си посока, носени от миналогодишната инерция, с лека корекция заради политическата несигурност. Със съставянето на ново правителство поне краткосрочно последната няма да е фактор. След като за първото тримесечие Sofix нарасна с около 8%, очакванията са до края на годината да направи още около 8-10%. Първите отчети за годината като цяло са оптимистични. На местния пазар обаче винаги трябва да се гледа с едно наум, тъй като историята показа, че той често е непредсказуем, било то и за добро.

Числата на К50

11 млрд. лв. са общите приходи на компаниите в класацията, което е спад с над 7% на годишна база.

317 млн. лв. е общият финансов резултат, което е ръст с 2.3%.

34 333 са сделките, сключени с акциите на компаниите, или ръст от 2.3%.

5.789 млрд. лв. е общата пазарна капитализация, като расте с 12%

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.