От Твърдица през САЩ до Твърдица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От Твърдица през САЩ до Твърдица

От Твърдица през САЩ до Твърдица

Текстилната фирма "Аглика" строи нови заводи и в града на основаването си до Сливен, и в съименника му в Молдова

Мара Георгиева
38423 прочитания

Град Твърдица край Сливен си има индустриална зона. И макар много от соцпредприятията да са загинали отдавна, в нея има живот, защото крачка по крачка значителна част от територията й е заета от текстилната компания "Аглика". Експанзията на фирмата на местна почва продължава с ново планирано разширяване на производството, но тя отдавна е надхвърлила не само пределите на града, а и на страната. След фабрика във Велико Търново последва смела крачка и със собствено производство във Флорида, а сега идват и нови два цеха в Молдова. И донякъде съдбовно единият от тях, макар и на стотици километри, отново ще е в град на име Твърдица.

Елица Петкова, търговски директор на "Аглика"
Фотограф: Капитал

Така малкото приватизирано преди 21 години предприятие за хавлиени кърпи от тази година ще има пет производствени площадки в три държави. Започнала като доставчик на IKEA, българската фамилна компания отдавна работи и за брандове като Armani. През миналата година "Аглика" за пръв път надскача оборота от 20 млн. лв., а служителите й - бройката от 400.

С по 4 млн. лв. на година

"Аглика" е наследник на бившия държавен текстилен завод "Петко Владов" в Твърдица. През 1996 г. фабриката за хавлиени кърпи е приватизирана от тогавашния й директор Петко Петков, който я превръща в семеен бизнес заедно със сина си Юлиян и дъщеря си Мая (и двамата текстилни инженери), както и със снаха си Елица.

И започва растежът - подменят се машини, създават се нови продукти, търсят се чужди пазари. През 2012 г. семейният бизнес се разширява с нова фабрика - "Аглика трейд" във Велико Търново.

"Крайната цел са модерни заводи, изградени по всички европейски изисквания, с машини от ново поколение, използващи иновативни технологии", коментира за "Капитал" Елица Петкова, търговски директор на "Аглика".

С двата си нови цеха площадката в Твърдица вече е на 40 декара застроена площ, 16 от които изградени през 2015 и 2016 г. Първият е за спално бельо, в него работят 70 души, а инвестицията в терена, строителството и оборудването е около 4 млн. лева.

Други около 4 млн. лв. дружеството влага за покупката, реконструкцията и оборудването на сградата на бившия дървообработващ завод "Победа" в Твърдица, фалирал след промените през 1989 г. В тази фабрика на "Аглика", където работят около 100 души, се произвеждат изделия от полар и корал в комбинация с платове, които предпазват от вятър, вода и други нежелани температурни влияния. За внедряването на новата технология за "ламинирани платове" компанията разчита на специалист от Италия - технолог със сериозен опит и дългогодишен стаж като директор във фабриките на Beneton и Champion за производство на изделия от полар.

"За една година разтоварихме и монтирахме 60 камиона с машини, в екстремно кратък срок", обобщава свършеното Елица Петкова.

През 2017 г. компанията ще инвестира още 4 млн. лева - в поредния си нов завод в Твърдица. Това ще е тъкачница за гладки платове, която ще заработи до края на годината и ще ангажира 40 души. Проектът частично се финансира безвъзмездно по програма "Иновации и конкурентоспособност". Това е втора евросубсидия за компанията - предишната от малко над половин милион е била за подобряване на енергийната ефективност.

В една друга Твърдица

Макар и да не се вписва в масовата представа за семеен бизнес от район, който по официалните документи е "в индустриален упадък", "Аглика" постепенно става и трансграничен инвеститор. След като през септември 2014 г. българската компания отвори своя фабрика в град Ларго – Флорида (виж карето), тя продължава да увеличава чуждестранните си инвестиции. "Аглика" закупи и вече оборудва две производствени бази в Молдова – в Твърдица и в Тараклия", съобщи Елица Петкова. В Тараклия фабриката е 1000 кв.м, а в молдовския град Твърдица - 4000 кв.м.

"В тях ще се произвежда предимно домашен текстил, както и суичъри от технически платове. Поради увеличените мощности сега имаме потребност от повече капацитет при довършителните процеси, а в Молдова има традиции в тази област", уточни още Петкова. Инвестицията за сградния фонд и оборудването е 250 хил. евро. Очаква се до края на 2017 г. във всяка от фабриките да бъдат открити по 30 работни места, като плановете са броят им да достигне до 200 общо в двете молдовски бази.

Машинни планове

Преди две години "Аглика" инвестира и в покупка на парцел в близост до останалите си сгради в родната Твърдица. През 2017 г. на площ от 1000 кв. метра там ще отвори шоурум, в който фирмата ще прави демонстрации на две нови технологии. "Подписахме споразумение за представителство с китайска компания, производител на дигитално печатащи машини. Притежаваме машина за директен дигитален печат върху обемни тъкани на стойност 200 хил. евро, която е единствената по рода си в България, както и машина за директен дигитален печат на 320 см върху гладки платове. Тя също е единствена в България и струва 400 000 евро. Шоурумът ще представя възможностите на двете машини в индустриални работещи условия за всички от бранша, които имат интерес", обясни намеренията Елица Петкова. Плановете на компанията са до края на годината да закупи още една машина за нова технология за директен пигментен печат върху скроени текстилни детайли, подходяща за производство в малки и средни фирми.

"Аглика" е купила и сградата на бившия завод "Електрон" в Твърдица. Намеренията са през 2018 г. в нея да започне асемблиране на машини за текстилната индустрия. Проектът ще е съвместно с китайски партньор.

"Идеята е машините да се асемблират в "Аглика" и да се продават с европейска марка в страната и зад граница. Така ще задоволим интересите на клиенти, които искат да купуват от нас не само платове, но и машини за печат. Ние можем да осигурим обучение и сервиз. Базата ще може да се използва и за платен стаж на студенти", разказва Елица Петкова.

Къде са хората

Заетите във фабриките на "Аглика" през 2016 г. са 397. От компанията твърдят, че имат нужда от още хора, но липсата на професионалисти в тези райони е огромна. Затова фирмата търси изход. "Тази година получихме разрешение от МОН да поемем една паралелка от местното училище, която да се профилира в "Производство на облекло от текстил". Наш ангажимент ще бъде да правим мотивационни срещи с учениците, а те ще могат да стажуват при нас. Основната ни цел е да ги привлечем да работят в "Аглика" след завършване на средното си образование. В крайна сметка, щом можем да задържим италианец – технолог-експерт, със семейството му, защо да не можем да намерим начин да мотивираме младежите да останат в своя роден град и да работят при нас", казва Елица Петкова.

Иновации

"Аглика" е единствен производител на полар в страната. От 2015 г. компанията е и единствен производител на корал флийс (вид мека материя). Дружеството е притежател на два международни патента за тъкани - за технологията дабълфейс (от англ. double face - двойно лице) и за т.нар. мембранна тъкан, която е с по-голяма еластичност, по-лека от конвенционалните материи и не пропуска въздух и вода. Хавлията дабълфейс е комбинация от памук и микрофибър.
Опитът от Флорида

Американската Aglika LLC заработи на 1 септември 2014. Първоначалната инвестиция във фабриката е 10 млн. долара. Фабриката в САЩ е за дигитално напечатани текстилни изделия – кърпи, одеяла, халати, шалове, столове тип шезлонг, тениски, суичъри, възглавници. През 2016 г. българското дружество дава под наем машините си на ексклузивни партньори, на които доставя своите дабълфейс кърпи за последващ печат. "На този етап смятаме, че е невъзможно трайното присъствие на някого от българския мениджмънт в САЩ, което е задължително за бързи стъпки на растеж", обяснява решението Елица Петкова. По думите й финансовите резултати на американската фабрика "все още не са това, за което имаме амбиции, но стъпките ни са правилни". Очаква се през 2017 г. "Аглика" да инвестира основно в участие на търговски изложения в САЩ съвместно със своите ексклузивни представители. "Фокусът върху производството в САЩ ще бъде върнат отново веднага след като приключим инвестициите в България, което очакваме да се случи в рамките на тази и следващата година", обобщава Елица Петкова.

Град Твърдица край Сливен си има индустриална зона. И макар много от соцпредприятията да са загинали отдавна, в нея има живот, защото крачка по крачка значителна част от територията й е заета от текстилната компания "Аглика". Експанзията на фирмата на местна почва продължава с ново планирано разширяване на производството, но тя отдавна е надхвърлила не само пределите на града, а и на страната. След фабрика във Велико Търново последва смела крачка и със собствено производство във Флорида, а сега идват и нови два цеха в Молдова. И донякъде съдбовно единият от тях, макар и на стотици километри, отново ще е в град на име Твърдица.

Елица Петкова, търговски директор на "Аглика"
Фотограф: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  kvt10319485 avatar :-|
  kvt10319485

  Не мога да повярвам, че това е възможно и то в Твърдица.
  Аз съм от Нова Загора, макар и отдавна извън града знам че целият Сливенски район е в много тежка ситуация.

  Това, което правят тези хора е достойно за уважение.

 • 2
  vpl24522913 avatar :-|
  vpl24522913

  Ако демокрадците не беха извършили криминалната деиндустриализация с цел грабеж сега подобни примери немаше да са единични.

 • 3
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  До коментар [#2] от "vpl24522913":

  Ти прочете ли статията въобще или още те държи влажната мечта по соца? Това предприятие е точно резултат от "демокрацията" и "приватизацията".

 • 4
  vpl24522913 avatar :-|
  vpl24522913

  До коментар [#3] от "gwa59354694":

  Къде съм казал че приватизацията е нещо лошо бе мозък, тя беше неизбежна след като бяхме принудени да сменим плановата икономика с пазарна. Аз писах за деиндустриализацията. Явно за теб това понятие е равно на приватизация. Ами имаш основание да мислиш така - в българската реалност приватиацията доведе до бърза деиндустриализация, защото беше извършена с цел грабеж. Нали точно затова казвам че примерът немаше да е единичен бе умньо, т.е. успешната приватизация. Ти бавноразвиващ ли си какъв си?

 • 5
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  До коментар [#2] от " vpl24522913 ": Интересно ми е за кои индустриални предприятия от социалистическа България съжелявате? Кремиковци? Плама? Видахим? Химко? Тежко машиностроене - Радомир и Русе? Азотноторовия в Ст. Загора? Всички огромни заводи в България бяха обречени след закриването на СИВ! Единици бяха купени от западни фирми, модернизирани и работят и днес - Соди в Девня, стъкларските заводи в Пловдив и Търговище.

 • 7
  geordgeo avatar :-?
  geordgeo

  Респект и пожелания за успех пред амбициите на тази фирма от регион на България, за който малко хора са чували, евала!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK