"Адванс терафонд" е продал земи за 8.5 млн. лв. от началото на годината

Средната цена при сделките е 1450 лв. за дка

Дружеството е един от най-големите собственици на земи в България
Дружеството е един от най-големите собственици на земи в България    ©  Анелия Николова
Дружеството е един от най-големите собственици на земи в България
Дружеството е един от най-големите собственици на земи в България    ©  Анелия Николова

Най-големият фонд за земеделска земя на фондовата борса - "Адванс терафонд", е продал 5863 дка за първите четири месеца на годината. Средната им цена е 1450 лв. на декар, което прави приходи от 8.5 млн. лв. Продажбите са договорени директно и на разсрочено плащане, става ясно от месечния бюлетин до фондовата борса. Най-много земи са продадени през април – 4689 дка.

Освен това са закупени 320 дка при средна цена от 830 лв./дка. Така към края на месеца дружеството притежава 221 696 дка земи в България. С най-голям дял са тези в Североизточна България. Освен това дружеството със специална инвестиционна цел има и 139 дка градска земя.

Това го прави едно от най-големите дружества в сектора, но е далеч от притежаваните земи от "Ромфарм къмпани" от над 1 млн. дка и "Агрион инвест" на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петков, което по данни от миналата година е с над 600 хил. дка, но е твърде вероятно те да са се увеличили.

"Адванс терафонд" е публично дружество, което редовно раздава дивидент. По закона за АДСИЦ то е длъжно да разпредели поне 90% от печалбата си от основна дейност.

За миналата година за тази цел са реализирани 14.547 млн. лв. от печалбата, или брутен дивидент от 0.17 лв. на акция. Те трябва да бъдат гласувани от общото събрание на акционерите, което ще се проведе на 30 май. Година по-рано дивидентът беше 0.1 лв. на акция, или 8.7 млн. лв.

"Адванс терафонд" е създадено от финансовата група "Карол", но е едно от малкото дружества, които нямат мажоритарен собственик, а акционерната структура е доста пъстра. Основен дял в капитала държат "Карол финанс" с 18.6% и International Finance Corporation със 17.7%, пенсионни, взаимни фондове и физически лица. Пазарната му капитализация е 185 млн. лв. и се е повишила с с близо 4% от началото на годината.

Приходите му освен от продажби идват и от ренти – за миналата година те са 7.7 млн. лв., а тези от продажба на инвестиционни имоти - за 21.34 млн. лв.