CEZ отся четирима кандидати за българския си бизнес

Христо Ковачки и соларната "Инерком" едва ли ще намерят средства за голямата покупка. Следващите в списъка са братя Бобокови и Energo-pro

Продават се мажоритарни пакети от всички дружества на CEZ в България: електроразпределително, снабдително, търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна" и централа за биомаса. Те са с годишен оборот от над 1.7 млрд. лв.
Продават се мажоритарни пакети от всички дружества на CEZ в България: електроразпределително, снабдително, търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна" и централа за биомаса. Те са с годишен оборот от над 1.7 млрд. лв.    ©  Георги Кожухаров
Продават се мажоритарни пакети от всички дружества на CEZ в България: електроразпределително, снабдително, търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна" и централа за биомаса. Те са с годишен оборот от над 1.7 млрд. лв.
Продават се мажоритарни пакети от всички дружества на CEZ в България: електроразпределително, снабдително, търговец на ток, неработещата ТЕЦ "Варна" и централа за биомаса. Те са с годишен оборот от над 1.7 млрд. лв.    ©  Георги Кожухаров
Ако чешката Energo-pro бъде избрана за купувач, тя ще владее 70% от доставките на ток в страната.

Най-голямата частна енергийна сделка досега - продажбата на бизнеса на CEZ в България, навлезе във втора фаза: избор на кандидати, с които да продължат преговорите. Според различни източници, близки до процедурата, отсяването засега е наполовина - четирима са поканени да дадат окончателни оферти и банкови гаранции за ценовите си предложения. Половината от тях са изцяло местни и трудно ще намерят финансиране от порядъка на 300 млн. евро. Така те вероятно ще отпаднат, а на полуфинала почти сигурно ще играят само два. Единият е консорциумът на братя Бобокови с турската STFA Yatirim, а другият - чешката Energo-pro, която обаче би станала почти монополист на електропазара в България, ако спечели наддаването.

В сряда от CEZ разпространиха кратка официална позиция: "ЧЕЗ започва преговори с избрани инвеститори за продажба на активите си в България Преговорите ще се проведат с кандидатите, които са предложили най-добри оферти." Имена не се посочват.

Първото сито

От получените до края на април осем оферти най-високата - на израелеца Якоб Енгел, е изпаднала заради липса на доказано финансиране. Така до края на тази седмица окончателните си оферти и банкови гаранции трябва да предоставят групата на Христо Ковачки и почти неизвестната местна фотоволтаична компания "Инерком груп", които в първоначалните си предложения са посочили число, близко до 300 млн. евро, твърдят източници. Всъщност името на "Инерком" излиза чак сега, като според предишна информация спряганият кандидат беше със сгрешено име - "Интерком". Въпросната група фирми има три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. Собственик на "Инерком груп" е Гинка Върбакова. От компанията не върнаха обаждане на "Капитал", за да потвърдят информацията.

Тези два кандидата освен цената трябва да намерят и още над 100 млн. евро, за да платят заема на CEZ към ЕБВР. Причината е, че в договора за кредит има клауза, която предвижда, ако в срока му на действие компанията бъде продадена, новият собственик да е с добра репутация, съответстваща на критериите на банката. В противен случай заемът става предсрочно изискуем.

Тъй като милиардният български бизнес на CEZ не изглежда по силите на тези кандидати, от чешкия продавач се презастраховат и се готвят да поканят други два участника: обединението между братя Бобокови и турската STFA Yatirim и чешката Energo-pro, която е електрооператор в Северна България. От компанията заявиха само, че запазват интерес и преговорите зависят от CEZ.

Засега без покана за продължаване на разговорите са далите по-ниски цени кандидати: румънската Electrica и собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов. Вълканов не беше открит за коментар, за да потвърди дали изпада от надпреварата.

Electrica е сочена като почти единствения подходящ купувач за българския бизнес на CEZ, тъй като е от същия сектор и е по-голяма от продаваните тук дружества. Правителството на Румъния притежава 48.8% от компанията, която бе приватизирана, а дялове в нея имат институционални инвеститори като ЕБВР, Black Rock Investment Management, HSBC Global Asset Management, NN Investment Partners и други.

Неяснота има по отношение на осмото предложение - на местния търговец на ток "Фючър енърджи", тъй като според едни източници те са поискали целия пакет от бизнеса, но предложената цена е в по-ниския рейндж, а според други - офертата е само за ТЕЦ "Варна" като бъдещ пристанищен проект. Собственикът на компанията Валентин Христов отказа коментар.

Какво следва

Няма точен хоризонт как ще се развие процедурата. Много вероятно е първият щедър дует от кандидати да не успее да предостави банкови гаранции тази седмица, а и въобще. Така директно ще се мине към преговори с втората двойка. Предварително спряганата дата за окончателни оферти от консорциума и Energo-pro е 5 юни.

Естествено в частната сделка може да бъде поканен и някой от другите кандидати с по-слаби оферти.

Друга възможност е отпаднал участник да се обедини с някой от продължилите. По неофициална информация от един източник българско-турският консорциум е влязъл в разговори с Electrica. Ако се осъществи тройният консорциум, то той би бил най-удачен като профил - от сектора е, в него ще има международни финансови инвеститори (собственици на STFA Yatirim са двама турски бизнесмени, но от 2014 г. миноритарен дял от 30% има и базираният в Швейцария фонд Partners Group, а сред акционерите е и фонд ADM, който доскоро имаше пакет в "Приста ойл груп" на Бобокови). Според енергиен консултант обаче Electrica е твърде предпазлива и трудно ще се обедини бързо с някой.

Стои и въпросът какво ще стане, ако Energo-pro бъде предпочетена за купувач. Тази сделка ще зависи от българската Комисия за защита на конкуренцията. Колкото и на хартия пазарът да е либерализиран, реално трите ЕРП-та владеят своите територии. Така антимонополният регулатор ще има доста повече работа да изследва придобиването на две трети от пазара от един играч и ще трябва да се аргументира доста солидно, ако реши, че не вижда проблем в това.

Заради политическата несигурност и предстоящите избори в Чехия през есента сделка може и да няма. Хаосът там пряко влияе върху решенията в CEZ, тъй като държавата е мажоритарен собственик. Този сценарий се сочи и като най-възможен от повечето странични наблюдатели на продажбата.

Още от Капитал