Слънчево лято

Слънчево лято

България ще посрещне повече туристи това лято, а кадровата криза в сектора вероятно ще доведе до рекорден внос на работници

Деница Ватева
10220 прочитания

© Капитал


Темата накратко

- България ще посрещне 5-10% повече туристи по Черноморието след рекордната 2016 г.

- Германските посетители ще са най-многобройни през тази година, измествайки лидера напоследък - Русия.

- Кадровата криза в сектора вероятно ще доведе до рекорден брой чужди работници в хотелите.

Броят на чуждестранните туристи миналата година за пръв път превиши населението на България. Заради международната несигурност секторът тук постигна двуцифрен ръст, а с такава нагласа започна и новата година. Да, германските туристи са закупили повече ваканции, но при руските интересът леко спада. Така новият бизнес вероятно ще е от порядъка на 5-10%, частично и резултат от плавно вдигнати цени.

Лошата новина е, че сезонът остава заключен в три месеца. А персоналът не достига и този дефицит може да удари качеството.

Ръст, но не рекорден

В началото на летния туристически сезон по Черноморието, който традиционно носи около 2/3 от приходите в отрасъла за цялата година, очакванията са положителни. Силните записвания до момента от основните пазари, както и разширяването на програмите на големите туроператори са предпоставка за ръст, който според министъра на туризма Николина Ангелкова ще достигне 10%, а според представители на бизнеса ще бъде между 5 и 8% за целия сезон. Това заедно с лекото повишение на цените в хотелите се очаква да доведе до ръст на приходите в сектора. Според официалните данни на Министерството на туризма през периода юни - август миналата година приходите са достигнали 3.5 млрд. лв., което е увеличение от над 17% на годишна база. Числото обаче не включва разходите на българските гости в курортите, както и резултатите от месеците преди и след активния сезон, с което вероятно приходите в отрасъла доближават 5 млрд. лв. по различни оценки.

Данните на големите туроператори и хотелиери показват, че още при ранните записвания е имало по-висок интерес спрямо миналата година, като към днешна дата има и много хотели, които са резервирани за най-силните месеци от сезона. От концесионера на двете летища в Бургас и Варна "Фрапорт" съобщиха, че очакванията са през тази година да бъдат обслужени повече пътници. На аерогарата във Варна увеличението ще бъде около 12% заради новата целогодишна база на нискотарифната авиокомпания Wizz Air, както и заради очакваното повишение от вътрешни полети, от Полша и Великобритания, казаха от компанията. В Бургас ръстът спрямо 2016 г. се очаква да бъде 5%, като и на двете летища има нови авиокомпании и дестинации (виж графиката).

Ръст очакват и от големите туроператори. Например от Thomas Cook прогнозират увеличение при тях между 25 и 30% за тази година, коментира Христо Гълбачев, управител на "Астрал холидейз", която е партньор на международната група в България. Други компании съобщават, че ръстът на резервациите се движи около 15% при ранните записвания.

Ранно начало, по-слабо продължение

Няколко тенденции с различен знак движат сектора. От една страна, е имало много силни ранни записвания на всички основни пазари, както в Западна Европа, така и на изток. Според зам.-директора "Продажби и маркетинг" в "Албена" Димитър Тачев резервациите са изтеглени по-рано за всички основни пазари, включително и такива като Румъния и Русия, които традиционно избират почивка на по-късен етап. Според него едната причина за това може да се търси в намалените цени за предварителни резервации, но същевременно е и заради възможността за по-голям избор. "През миналия сезон много хора не успяха да намерят свободни места за хотелите и датите, които искат", дава пример Тачев. Подобна ситуация се наблюдава и в повечето големи хотели по Черноморието. Например според Калин Сутев, представител за България на туроператора Der Touristik, във високия туристически сезон капацитетът на голяма част от хотелите вече е запълнен. Представители на сектора казват, че за някои от най-желаните места за настаняването по морето продажбите на почивки за юли и август са прекратени още в края на март и началото на април заради изчерпан капацитет.

Въпреки липсата на свободни хотелски стаи в най-силните месеци няма сериозно раздвижване във времето преди и след тях, което би дало възможност за по-висок ръст в сектора. Оценките на бранша са, че май месец е бил по-слаб откъм посещения спрямо предходната година. Според Радослав Котларов, управител на ваканционното селище "Св. Тома" в района на Аркутино, студеното време през месеца и великденските празници, които тази година бяха през април, са довели до по-слаб интерес от българските туристи през май. Към момента данните на бизнеса показват, че за месец септември също няма ръст спрямо предходната година, но, разбира се, все още продажбите текат.

Новият стар лидер

След доминацията на руските туристи по Черноморието от 2010 г. насам през тази година се очертава най-големият пазар за морския туризъм отново да бъде Германия. Данните дотук показват по-висок интерес от германските туристи, увеличение имаше и през миналата година. Същевременно на руския пазар има ръст при ранните записвания, но през месеците април и май резервациите са по-малко от обичайното. Представител на сектора коментира, че общият спад е до 10% през тези месеци, като възможните обяснения са завръщането на руските туристи в големите курорти в Турция, както и по-високият интерес от тяхна страна към почивки в Гърция и Кипър. Като цяло обаче очакванията са по-скоро за целия сезон руските туристи да бъдат сходни като брой с миналогодишните или да има малък спад.

На този етап данните от бизнеса показват, че сходни с миналата година ще бъдат още записванията от Великобритания, Румъния, скандинавските държави и Чехия. За четвърти пореден сезон се очаква увеличение на полските туристи, което обаче ще бъде в рамките около 3-4%.

Новото за 2017 г. е, че започва постепенно увеличение на туристите от Франция, които допреди 15 години идваха на почивки по Черноморието. Така, освен че има разширение на програмите на работещите към момента туроператори в България, от тази година такива открива и френскoто звено на Thomas Cook. По данни на "Фрапорт" на летището в Бургас за първи път през тази година ще има и линия до френския град Лион.

Рискът персонал

На фона на очаквания по-силен сезон през тази година хотелиерите по Черноморието казват, че кадровата криза в сектора се задълбочава и вече е достигнала заплашителни размери. По информация на Министерството на туризма в първата седмица на май - на практика в началото на сезона, само в бюрата по труда е имало обявени 23 хил. свободни работни места в курортите. А числото вероятно е значително по-високо заради опитите за набиране на кадри както самостоятелно от фирмите, така и с помощта на агенции за подбор на персонал. Към момента и данните показват, че най-вероятно 2017 г. ще се окаже рекордна за вноса на работници от трети държави, след като през миналата година част от по-големите хотелиери започнаха по-усилено да експериментират с него, а сега тенденцията е все по-масова. Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, коментира, че в сектора се привличат служители основно от Украйна, Беларус, Молдова и Македония. "Вносът на работна ръка е характерен за голяма част от другите държави, развиващи туризъм", коментира Иванова, допълвайки, че част от българските кадри в сектора също работят в чужбина.

Всъщност проблемите с персонала могат да бъдат много по-дълбоки, ако секторът допусне те да доведат до лошо обслужване.Настоящата година се очертава да бъде втората поредна, в която сезонът ще бъде много силен, но същевременно отново основните причини за това са външни фактори, като например силния отлив на туристи от държави като Турция и Тунис, довеждащи до пренасочване на пътуващи към други дестинации, включително и България. Така, ако секторът просто се движи по инерция и не направи усилия да задържи привлечените сега гости, има реална опасност в следващите години резултатите да бъдат обратни на настоящите.

Темата накратко

- България ще посрещне 5-10% повече туристи по Черноморието след рекордната 2016 г.

- Германските посетители ще са най-многобройни през тази година, измествайки лидера напоследък - Русия.

- Кадровата криза в сектора вероятно ще доведе до рекорден брой чужди работници в хотелите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    primerno avatar :-|
    primerno

    В статията е допусната лека неточност. Новите полети на Уиз към Варна са повече от един. Също така и Раян пускат една линия към Варна.
    Втората графика също не е скалирана особено удачно, тъй като 2.79 и 2.88 са на много близки числа, а разликата във височината на стълбовете показва много по-голяма разлика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал