"Пастърма говежда" получи защита в Брюксел като традиционна храна

Продуктът ще бъде вписан в европейския регистър заедно с филе "Елена", "Панагюрска луканка", роле "Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия"

Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно-специфичен характер. Предстои обнародване на решението в Официалния вестник на общността.

От Министерството на земеделието, храните и горите уточняват, че при подаване на заявлението за регистрация България "не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща цялото наименование "Пастърма говежда", а понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivo41493463 avatar :-|
    ivo41493463

    Проблемът с нашите защитени продукти е липсата на разпознаваемо и лесно произносимо име за пред света. Пример е българското саламурено сирене - ето, три думи да се обясни, докато гърците му викат просто "фета". И затова всички си мислят, че само в Гърция има фета или пък че там е най-доброто. Все пак, няма как да направиш пари от продаване на кибрити, ако ги наричаш драсни-пали-клечица

    Нередност?
  • 2
    borislav_n. avatar :-|
    Борислав Найденов

    Храните с традиционно специфичен характер се произвеждат главно заради традиционно специфични потребители. На тези храни не можеш да разчиташ ако искаш да правиш големи продажби сред хора, които не ги познават. Инициаторите на ограничението очакват продажби тук, в България. Просто вече не всеки ще може да слага на етикетите си думата "говежда" към думата "пастърма". Съвсем скоро очаквам яка рекламна кампания, която да ме убеди, че говеждата пастърма е правилната пастърма. Нещо подобно на историята с Македонската наденица, която се различава незначително от поне още три-четири подобни наденици.

    Нередност?
Нов коментар