100 млн. евро e инвестицията в логистичния център на Jysk в Божурище

Очаква се той да заработи до две години

145

хил. куб.м стоки ще побира складовата база, като 80% от капацитета ще бъдат в автоматизираната част на сградата.

След две години България ще стане четвъртата страна в света, в която датската верига за обзавеждане на дома Jysk ще има собствен логистичен център. Той ще е разположен в държавния индустриален парк в Божурище, а инвестицията е за над 100 млн. евро. Оттук компанията ще обслужва магазините си в седем страни в региона. Проектът, който се подготвя от около две години, формално започна във вторник с първа копка, но на парцела вече активно се работи. Изпълнител на строителството е софийската компания "Микс – констръкшън". Първата част от склада ще влезе в експлоатация след около година, а целият проект ще бъде пуснат през есента на 2019 г.

Четвърти в света

Досега компанията, която работи в България чрез местното си дружество "Юск бул", има само три логистични центъра - в Дания, Швеция и Полша. Инвестицията край София ще бъде четвъртата такава складова база. "Jysk внимателно избира местата, на които позиционира такива центрове", каза вицепрезидентът по логистика Алан Кяргаард. Базата в Божурище ще обслужва магазините на компанията в целия регион - България, Гърция, Румъния, Словения, Хърватия, Сърбия и Босна и Херцеговина. Преди време от Jysk коментираха, че Божурище се е оказало идеалното място от всички разглеждани локации, тъй като е близо до географския център на Балканите, което означава по-малко транспортни разходи. Друго предимство е наличието на достатъчно свободни площи.

Етапи

Проектът предвижда изграждането на център за дистрибуция върху площ от приблизително 80 хил. кв.м. Първият етап на строителството включва по-ниските сгради, в които ще се извършват ръчни дейности (опаковане, сортиране и т.н.). Те трябва да влязат в експлоатация през третото тримесечие на 2018 г.

Много интересен е вторият етап, тъй като той включва изграждането на две високи тела от по 50 метра, всяко от които с площ от 10 хил. кв.м. Подобни конструкции в България рядко надвишават 15 м. Тази част ще бъде изцяло автоматизирана и ще осигурява около 80% от капацитета на логистичния център. Самото строителство и инсталирането на машините за автоматизация трябва да приключат до май 2019 г., а съоръжението ще влезе в пълна експлоатация през третото тримесечие на 2019 г. Логистичният център ще разполага с площ за 122 416 палета и ще побира 145 хил. куб.м стоки, показват данни на инвеститора.

Инвестиция

Проектът се оценява на 105 млн. евро и според министъра на икономиката Емил Караниколов новият дистрибуционен център на Jysk е най-голямата инвестиция в "Икономическа зона София - Божурище" до момента. По думите му заявените инвестиции в зоната достигат 235 млн. лв., а в резултат от тях се очаква да бъдат разкрити 1064 работни места. Само в склада на Jysk ще работят над 200 души.

Подготовката на проекта започна в началото на 2015 г. и чак година по-късно "Юск бул" подписа меморандум за инвестиционно намерение с Национална компания индустриални зони, която управлява парка в Божурище. В края на 2016 г. дружеството сключи и финален договор, с който закупи малко над 300 дка срещу 10.7 млн. лв. След дълга и оспорвана процедура преди два месеца беше избран и строителят на сградата - "Микс - констръкшън", който по неофициална информация ще получи около 45 млн. лв. за поръчката. Компанията обаче ще трябва стриктно да спази сроковете, тъй като инвеститорът си е предвидил сериозни неустойки.

Датската група оперира повече от 2300 магазина в 41 страни по света. Годишният й оборот е около 2.9 млрд. евро, а общият брой на персонала е почти 20 хил. служители. В България веригата бързо се разширява през последните години. Наскоро откри 13-ия си магазин (на входа на София от магистрала "Хемус"), а тази седмица предстои да открие и следващия си обект, отново в столицата. Дългосрочната цел на "Юск бул" е да има 35 магазина в страната.

Още от Капитал