Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

4000 прочитания

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

Новини

Българската служба за акредитация ще получи 3.8 млн. лв.

Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация" сключи административен договор, според който ще получи безвъзмездна финансова помощ за 3.792 млн. лв. по процедура за директно предоставяне. Проектът й е за повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в областта на акредитацията. Изпълнението на проекта трябва да приключи в рамките на две години и половина.

Стартиращи фирми получиха договорите си за иновации

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" публикува списък на сключени административни договори по процедура "Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия". Одобрени за финансиране са 52 проекта с размер на заявената безвъзмездна финансова помощ 19.446 млн. лв. Договорите бяха връчени на фирмите от икономическия министър Емил Караниколов.

Общо 241 договора са сключени за управленски капацитет

Управляващият орган публикува списък на сключени административни договори по процедура "Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП". Към момента са сключени общо 241 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с общ размер 58.613 млн. лв.

Общо 116 фирми ще получат 94.6 млн. лв. за иновации

Управляващият орган публикува списък на сключени административни договори по процедура "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията". Към момента по нея са сключени общо 116 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с общ размер 94.642 млн. лв.

ФОНД НА ФОНДОВЕТЕ

Новини

Шест кандидата искат да раздават микрокредити

Първата обявена от държавния "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" обществена поръчка за избор на финансови посредници, които да разпределят средства от европейските оперативни програми през програмния период 2014 - 2020 г., предизвика по-скоро слаб интерес. Кандидати да раздават 50 млн. лв. като микрокредити за стимулиране на предприемачеството и социалното включване по европрограмата "Развитие на човешките ресурси" са само шест институции – три банки и три небанкови финансови компании.

Поръчката е разделена на 13 позиции с размер от 1 млн. до 10 млн. лв., като изявилите интерес участници можеха да кандидатстват за всяка от тях и да бъдат одобрени за максимум две. До изтичането на крайния срок в понеделник, 15 май, оферти са подали Банка Пиреос България, Уникредит Булбанк, Общинска банка и специализираните в микрокредитиране компании "Микрофонд", "Сис кредит" и "Устои".

Заявленията на шестте кандидата са за общо 10 от 13-те обособени позиции. По останалите три, по които не са получени оферти, срокът за набиране на предложения беше удължен до 29 май.

Срокът за избирането на финансовите посредници е до края на септември 2017 г., като тези от тях, които бъдат одобрени, ще получат съответните средства на четири равни транша до края на 2021 г., като е предвидена и възможност за удължаване на този период.

Още по темата тук.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Новини

От юли започва прием на проекти от програмата за селските райони

От юли се възстановява подаването на проекти по Програмата за развитие на селските райони, след като повече от половин година кандидатстването беше блокирано. Според публикувания актуален график за прием на документи предстои да бъдат отворени девет схеми за подпомагане, част от които за пръв път.

Първи ще могат да кандидатстват за финансиране най-малките производители по т.нар. тематична подпрограма, осигуряваща средства за дребния бизнес. От началото на юли ще могат да бъдат подавани проекти по схемата за помощ за получаване на консултантски услуги от малки стопани, а месец по-късно - от август, и за инвестиции в малки стопанства. Лятото предстои да бъде отворен прием и на друга мярка за консултантски услуги - за земеделски и горски стопани, която е насочена към всички. В края на август пък е насочен прием и за проекти на млади фермери. През летния период ще се кандидатства и по схеми, свързани с т.нар. подход "Лидер" и общностите за местно развитие. През юли и август е планиран прием по три схеми в тази област - за прилагане на операции в рамките на стратегии за местно развитие, за подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество с местни инициативни групи и за разходи за популяризиране на стратегии за местно развитие.
През септември и октомври ще се набират проекти по схемата за инвестиции в преработка. През декември за пръв път ще тръгне и мярката за инвестиции в неземеделски дейности в селата. През есента трябва да тръгнат и три схеми, насочени към горския сектор. През октомври е планиран прием на проекти за предотвратяване на щети по горите от пожари и природни бедствия, както и за предотвратяването на такива. Бизнесът ще може да кандидатства и по схема за инвестиции в лесовъдство и преработка на горски продукти.

През есента ще тръгне и усвояването на средства за широколентов интернет в селата. Планиран е и прием на проекти за проучвания и инвестиции, свързани с поддържане и подобряване на културното и природното наследство на селата.

Още по темата тук

147 лозаро-винарски стопанства кандидатстват за субсидии

Във фонд "Земеделие" са постъпили 147 проекта по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014 - 2018 г. Заявената финансова помощ за тях възлиза на 60.4 млн. лв.

По мярката се подпомагат само проектни предложения, които ще бъдат изпълнени до края на финансовите 2017 и 2018 г. Индикативният бюджет за 2017 г. е 16.4 млн. лв., а за 2018 г. - 28.1 млн. лв.
Договорите за предоставяне на финансова помощ ще бъдат сключени с одобрените кандидати след извършване на задължителни административни проверки. Авансовото плащане е в размер до 80% от одобрената субсидия и се превежда, при условие че изпълнението на дейностите е започнало. Ако в проектното предложение кандидатът е посочил, че се нуждае от аванс за 2017 г., той трябва да пусне заявката за плащане най-късно до 20 август т.г. Ако авансът е за финансовата 2018 г., стопанинът трябва да заяви искането си в периода от 16 октомври до 15 декември 2017 г. При неспазване на тези срокове договорът му ще бъде анулиран, съобщават от фонда. С цел защита финансовите интереси на ЕС мониторингът по изпълнението на проектите е удължен от 3 на 5 години. Друга новост е, че младите гроздопроизводители трябва да имат документ за професионална квалификация. Те следва да са завършили 150-часов курс на обучение или да притежават диплома за средно специално или висше образование в областта на лозарството. Мярката "Преструктуриране и конверсия на лозя" подпомага собственици, арендатори или наематели на насаждения, които са регистрирани като лозарски стопанства. Те трябва да са получили удостоверение за право на участие в мярката, издадено от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Националната лозаро-винарска програма ще се прилага като финансов инструмент в България до края на 2018 година. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

Одобрени са 1657 проекта на малки стопанства

Фонд "Земеделие" одобри 1657 заявления за подпомагане по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Заявената субсидия на проектите, кандидатствали по първия прием на подмярката, надвишаваше значително предвидения бюджет от 58.674 млн. лв. Това наложи преминаване към процедура по ограничен бюджет и ранкинг на проектите.

Чрез подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства" се подпомага икономическото развитие и укрепването на малките стопанства. Финансовата помощ е безвъзмездна и цели технологичното им обновление, опазването на околната среда и борбата с климатичните промени. Всеки одобрен кандидат получава финансова подкрепа в размер на 29 хил. лв. Субсидията се предоставя за максимален срок от пет години и се превежда на два транша. Първият, в размер на 19 558 лв., се отпуска след одобряване на заявлението за подпомагане. Второто плащане e 9779 лв. и стига до стопаните след проверка за коректно изпълнение на проекта.

Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK