Гурме веригите са тук

Кулинарният пейзаж в София стана още по-цветен, след като три международни бранда заведения се настаниха в центъра на града

Hamburgerguesa Nostra
Hamburgerguesa Nostra    ©  Цветелина Белутова
Hamburgerguesa Nostra
Hamburgerguesa Nostra    ©  Цветелина Белутова

Темата накратко

- С развитието на градската средна класа и нискотарифните полети София става привлекателна за кулинарни инвестиции

- За последните четири месеца заработиха белгийската верига за рамен (японска супа с нудли) Umamido, британският бранд за източноазиатска храна Wagamama и испанската верига за гурме бургери Hamburguesa Nostra.

- Обектите се развиват от местни предприемачи - по модела на франчайза или в съдружие.

Поколенията на т.нар. милениуми и постмилениуми промениха храненето навън. Те поискаха модерна, качествена и вкусна гурме храна, но на умерена цена; бърз и подходящ за динамичния им начин на живот сервиз, но не чак в крайностите на самообслужването; иновативен и функционален дизайн и съдове, но без разточителност. Задачата звучи трудно, но ресторантьорският бизнес намери решение в нишовите обекти за "бавно бързо гурме", които най-често са фокусирани върху много конкретни ястия от зоната на т.нар. comfort food: бургери, азиатски нудли, ребра, стекове, яйца.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
  • 1
    sylt avatar :-|
    sylt

    "много малко хора в България знаят какво е рамен и какво да очакват" - така е, и именно затова Wagamama и Umamido се харесват на хипстерската публика в София. Защото не познават вкуса на добрия рамен. И двата ресторанта са нещо като леко подобрен McDonald's на източноазиатската кухня, нищо повече.

    Hamburguesa Nostra е на нивото на Skaptoburger, доста под това на Boomburgers.

    Смешно е да се говори за международни вериги в случая с Hamburguesa Nostra и Umamido, които нямат заведения извън Испания и Португалия, и съответно Белгия. А и дори да бяха такива, това не е равносилно на качествена храна. Най-голямата международна верига ресторанти сервира най-лошата храна на света.
    А "гурме вериги" е направо нелепо.

  • 2
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    ми... квото гурмето, такъв и лайвстайла... :)

  • 3
    mgmst avatar :-|
    mgmst

    Umamido са ужасни. Нудълс за 1.30 в супермаркета са малко по-добри.

    Wagamama - скъпо за предлаганото банално качество. Обслужването не е кой знае какво. В полупразният салон шетат почти десетина младежи сервитьори от двата пола и какво ото това :-). Може да минат 20 минути до половин час докато ви забележат в празния салон.

    Испанците ще посетя при възможност.

  • 4
    zmuz avatar :-|
    zmuz

    Разнообразието в избора на храна е по принцип добра новина и следва да се приветства. Това, което не следва да се приветства, нито пък насърчава е лошият стил на писане. Темата е благодатна и би могла да се предложи на читателя със съответния дъх, аромати, препратки към традиционните за българина вкусове (ако има такива) и т. н. Вместо това ни се сервира "гурме", "бранд", "милениуми и постмилениуми", "модерна гурме храна" (!) - това само по себе си е уникат, "сервиз" вместо "обслужване", "нудли", "фуди" и други подобни бисери в българския език. Освен това авторката се опитва да прокарва идеята, че ястия, които не съдържат глутен дават някакви здравословни предимства, докато в същото време тази конкретно тема е най-малкото спорна. След прочитането на текста оставам с определено неприятен привкус и нежелание да опитвам каквото и да било предлагано по темата. Или "Капитал" нямат пари да плащат на сътрудниците си и наемат езиково ниско-квалифицирани аматьори или пък редакторите в изданието също са попаднали под "магията" на концепцията, че колкото повече чуждици и вулгаризми се използват в даден текст - толкова повече той е "кул". С една дума - помия.

  • 5
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey

    Супер претенциозно написана статия.
    Аз бих я озаглавил "хипстеранти" и бих я хвърлил в кофата.
    "Гурме бургер". Вие шегувате ли се?
    Това е по-стряскащ оксиморон и от "дървен желязо".

    Следващото, което очаквам, е да отворят софийска "локация" на международен "бранд" шкембеджийници/ Джиджан интериор и шкембе по 15 лв./паница. Ще се изсипят орди от "фудита" и други парвенюта и ще викат "УАУ КОЛКО Е КУУЛ", вместо от душа да кажат "Е*аси якото е тука!".

  • 6
    zoh12523762 avatar :-|
    zoh12523762

    Подобна измама може да вирее само в София, само там има достатъчен брой жълтопаветни бунаци и серсеми. Да се надъхват и вживяват какви са модерни естети. Нема по-тъпо животно от софийските либерасто-хипстъри. И говна ще проядат ако стане модерно в Америка.

  • 7
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън

    Умамидо - добра храна, ужасно обслужване. Другите две места - масовки с ниско качество. А статията е за боклука , според мен

  • 8
    samurai11 avatar :-|
    samurai11

    Незнам дали нормалните клиенти са разбрали,че да се храниш в ресторанти,които имат вериги не е от много удачно!Следващото което често се забравя,че е нужно да се консумира храна от продукти "произведени" в 150-200 км радиус!Другото е хипстърска г*зария!

  • 9
    ial avatar :-|
    ial

    До коментар [#1] от "sylt":

    Никак не съм съгласен, че Wagamama & Umamido са подобрен макдоналдс...
    Супер е, че подобни заведения се появяват в клетата майка България. Не предвиждам чак такова светло бъдеще особено на първото заведение заради странно високите цени и вкуса на бай Ганя.
    И в двете може човек да хапне/пийне добър рамен, моето предпочитание е към второто заведение.

    Апропо, храната в Макдоналдс е нискокачествена, каквата е и цената й(не и в Бг), но далеч не е най- лошата в света.

  • 10
    smileislife avatar :-P
    SML

    Маааалко претенциозна ми и идва и статията и предложената хипстария :D

    "бургери от висококачествено месо от специални испански породи със Защитен географски произход"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход