Милиардният еднорог с българско участие

Компанията Robinhood, в която съосновател е Владимир Тенев, само четири години след създаването й вече е оценена на 1.3 млрд. долара

Ако има една дума, която описва успеха в Силициевата долина, тя е еднорог. На тамошния жаргон unicorn (от английски) означава стартираща компания, която успява да достигне оценка от над 1 млрд. долара. Над 90% от новите фирми в Долината въобще не оцеляват, камо ли да продават успешно, и 1 млрд. долара наистина означава огромен пробив. Сред еднорозите са имена като Uber, Airbnb, Dropbox и други. А отскоро към тях се присъедини и стартъп с българско участие - приложението за лесна търговия с акции Robinhood на Владимир Тенев. И всичко сочи, че тепърва ще расте още.

Тенев основава Robinhood със съквартиранта си от Станфорд Байджу Бхат през 2013 г. Само четири години по-късно фирмата е оценена на 1.3 млрд. долара след нов инвестиционен рунд за 110 млн. долара, воден от DST Global на руския милиардeр Юрий Милнер. Участието му е показателно за потенциала пред компанията, тъй като той е известен с успешните си капиталовложения във Facebook, Airbnb, Spotify и много други. Отделно в новия рунд се включиха и досегашни инвеститори като фондовете New Enterprise Associates, Index Ventures и Ribbit Capital. Досега Robinhood е набрала рисков капитал за общо 176 млн. долара, също и от други известни имена в Силицевата долина като Google Ventures и Andreessen Horowitz, както и от знаменитости като актьорите Аштън Къчър и Джаред Лето, рапъра Снууп Дог и изпълнителя Джон Леджънд.

Да търгуваш от смартфона си

Robinhood е успешна фирма, защото "демократизира" пазар, който дълги години е бил ексклузивен и достъпът до него е бил труден за мнозина. Чрез приложението си за iOS и Аndroid, компанията дава възможност на начинаещи инвеститори да търгуват през смартфона си на борсата дори и с дребни суми. И то без комисиона. Robinhood измества традиционните брокерски фирми в САЩ като Scottrade и E*Trade, които взимат такса за всяка транзакция, за да покрият разходите си за физически обекти, екипи по продажби и пари за маркетинг. За сметка на тях компанията на Тенев и Бхат има основно екип от софтуерни инженери и не се нуждае от обекти, през които да продава услугите си. Което й дава възможност да не взима комисиона. Според основателите досега дружеството е спестило на потребителите си над 500 млн. долара от такси при транзакции за общо 50 млрд. долара. "Извадихме половин милиард долара от финансовата индустрия и ги преразпределихме сред средностатистическия млад американец. Това е нещо, с което лично аз много се гордея", казва Бхат пред TechCrunch.

Американските клиенти явно оценяват предимствата на платформата, защото от октомври до края на април общите регистрирани потребители са скочили от 1 на 2 милиона. Активните месечни клиенти само на iOS са 175 000 според данните на Apptopia. Robinhood прави пари по няколко начина. Фирмата изгради платформа, която позволява на други разработчици да предлагат подобни услуги без такси в собствените си приложения. През миналата година пусна и основния си източник на приходи - абонаментната услуга Robinhood Gold. Тя позволява на потребителите да пропуснат тридневното изчакване за депозити и да правят сделки веднага, както и да взимат на кредит до два пъти над сумата в сметката си, за да търгуват. Цената на Gold е от 10 долара на месец нагоре за потребителите с малки сметки, а има и по-висока месечна такса от 200 долара, която позволява кредити до 50 000 долара.

Според източници от финансовите среди именно успешният старт на Gold е допринесъл и за новия рунд на финансиране. "Продуктът ни дава възможност на всички онези хора, които бяха непредставени в предишното поколение продукти, да започнат да търгуват с акции далеч по-рано и с по-малки суми от преди", казва Тенев пред списание Inc. ("Капитал" потърси Тенев за коментар, но на този етап предприемачът предпочита да не коментира). Реакцията на по-старите брокерски къщи не закъсня, което също показва, че се съобразяват с Robinhood - E-Trade и Charles Schwab намалиха таксите си.

А в началото бяха съквартиранти

Тенев е в САЩ от четиригодишен. Израснал е в столицата Вашингтон и от малък се интересува от математика и финанси. Дори в едно интервю признава, че на 12 години е направил първата си борсова транзакция - купува акции на Palm, производителят на PalmPilot, и дори печели 1000 долара.

Двамата съоснователи се запознават, докато учат физика и математика в Станфорд, и след време стават съквартиранти. Впоследствие пътищата им временно се разделят - Тенев започва академична кариера, а Бхат навлиза във финансовия сектор. Всичко съвпада с финансовата криза и през 2009 г. Бхат се свързва със състудента си с предложение да стартират собствена компания. "Сложихме всичките неща, които притежаваме, в един стар Infiniti Q45 от 1997 г. и пътувахме през цялата страна до Ню Йорк, за да основем малка компания за търговия с акции", казва Тенев преди година пред сайта Benzinga. Имат няколко идеи, като едната от тях е да правят софтуер за автоматизиране на борсовата търговия за клиенти като хедж фондове и банки.

През 2011 г. избухва движението "Окупирай Уолстрийт", което е вдъхновение и за Тенев и Бхат. "Мнозина загубиха доверие във финансовата система. В същото време някои вътрешни хора имаха информация и достъп до инструменти и решения, които останалите нямаше как да използват", казва Тенев пред Huffington Post. Така в крайна сметка решават да съсредоточат усилията си върху решения за потребителите. "Видяхме възможност да използваме софтуера зад сложната алгоритмична търговия и да го предоставим на крайни клиенти", твърди българинът.

Решението им съвпада с бума на финансовите технологии и така през 2013 г. в Пало Алто се ражда Robinhood. Започват бързо да наемат разработчици и да развиват продукта, а в края на 2014 г. е пусната и първата версия за iOS, последвана от тази за Android. Днес компанията има около 80 служители. "Фокусирахме се върху наемането на по-умни от нас. И ги слушаме", казва Тенев по време на конференция през миналата есен.

Създаване на общност

Потребителите растат с бързи темпове. Повечето от тях са именно от милениум поколението (родени между средата на 80-те години и началото на XXI век) - в момента средната възраст на клиентите е 29 години. Създава се и общност - някои от тях обсъждат помежду си инвестиционни стратегии в групи във Facebook и Reddit.

Основателите на Robinhood планират да използват новия капитал, за да разраснат бизнеса си извън САЩ. Експанзията е трудна и заради регулаторните режими и пречки на различните пазари. Отделно Тенев и Бхат удвояват усилията си, за да образоват новите потребители - вече работи система за препоръки, която цели да привлече нови клиенти.

Успехите на Robinhood правят двамата разпознаваеми имена в Силициевата долина. През миналата година Тенев беше обявен за един от най-перспективните млади предприемачи в изданието на Forbes 30 Under 30 в раздел финанси. През тази година Fast Company пък ги нареди сред най-иновативните бизнес лидери. А Тенев и Бахт не мислят да спират, а да продължат да развалят съня на традиционните брокери.