Концесията за мина "Оброчище" е временно спряна

Операторът "Евроманган" дължи над 200 хил. лв. такси на държавата

Миналата седмица миньорите в "Оброчище" отново излязоха на протест за забавени заплати
Миналата седмица миньорите в "Оброчище" отново излязоха на протест за забавени заплати    ©  Надежда Чипева
Миналата седмица миньорите в "Оброчище" отново излязоха на протест за забавени заплати
Миналата седмица миньорите в "Оброчище" отново излязоха на протест за забавени заплати    ©  Надежда Чипева
Проверка е установила, че компанията не пречиства промишлените отпадни води.

Концесията за добив на манганови руди от мина "Оброчище" е временно спряна. Компанията, която оперира находището - "Евроманган", дължи 205 хил. лв. концесионни такси на държавата. Затова договорът се прекратява, докато сумата не бъде преведена. Това съобщиха от Министерството на енергетиката в понеделник, след като миналата седмица миньорите отново започнаха протест за неизплатени заплати. Спирането на концесията обаче не отменя задължението на компанията да стопанисва мината, т.е. да поддържа съоръженията и да осигурява безопасни условия.

Две седмици срок

"Евроманган" има 25-годишна концесия за добив на манганови руди в находище "Оброчище - Северозападен участък", който изтича през 2024 г. Справка в Националния концесионен регистър показва, че към май миналата година компанията е била изпълнила задълженията си по договора. От съобщението на енергийното министерство обаче става ясно, че в момента има забавяне, като дружеството е било поканено доброволно да изпълни задължението си още през октомври 2016 г. "Въпреки това към 30 май 2017 г. неизплатените концесионни такси са в размер на близо 205 хил. лв.", казаха от ведомството. Действието на концесионния договор е временно спряно със заповед на министър Теменужка Петкова. Компанията има две седмици да изплати задължението си.

Поредна стачка

Вниманието върху концесионера се насочи отново, след като миналата седмица миньорите отново излязоха на протест за неизплатени заплати. Това е поредното спиране на работа само тази година. През март беше подписан нов колективен трудов договор, с който заплатите се увеличават със 158 лв. Проблем обаче остава редовното изплащане.

Работниците трябваше да получат парите си за април на 1 юни, но ръководството на фирмата съобщи, че те ще бъдат преведени седмица по-късно. Причината е забавено плащане от страна на китайски контрагент. От Главната инспекция по труда обаче заявиха, че независимо от обстоятелствата "законодателството не освобождава работодателите от ангажимента да изплащат в договорените срокове възнагражденията".

Прокурорска проверка

Междувременно от Окръжна прокуратура - Добрич съобщиха, че по разпореждане на главния прокурор в мината се извършва спешна проверка, в която участват служители на МВР, ДАНС, инспекцията по труда и Националната агенция за приходите. Обект на проверката са всички документи, свързани с изпълнението на концесионния договор. Целта е да се види дали има съответствие между докладваните и реално направените инвестиции и дали продадените количества манганов концентрат отговарят на декларираните от дружеството. Към момента не се съобщава да има открити финансови нарушения, но има сериозни нарушения, свързани с екологичното законодателство. Проверките са установили, че отпадъчните води от мината се изливат директно в река Батовска, без да преминават никакво пречистване. Това е едно от задълженията на фирмата по концесионен договор.

Собственик на дружеството е кипърската офшорка Poitner Trading Limited. Макар че оттам нататък индиректно следите водят към енергийния бос Христо Ковачки, той самият категорично отрича да е свързан с "Евроманган".