Новият световен болничен партньор

Международната финансова корпорация придоби дял в "Аджъбадем Сити Клиник"

Още тази година започва поетапен ремонт на отделения в "Токуда".
Още тази година започва поетапен ремонт на отделения в "Токуда".    ©  Надежда Чипева
Още тази година започва поетапен ремонт на отделения в "Токуда".
Още тази година започва поетапен ремонт на отделения в "Токуда".    ©  Надежда Чипева

Темата накратко

- Инвестиционното звено на Световната банка IFC придоби дял в обединението "Токуда - Сити клиник" година след сделката с турската Acibadem.

- Срещу 15 млн. евро Международната финансова корпорация придобива 15% дял за сметка на собствеността на турската верига.

- Цел на новия болничен гигант е привличане на медицински туристи и разширение

Година след най-голямата сделка в българския здравен сектор, в която турската Acibadem купи болниците "Токуда" и "Сити клиник", във веригата има нов акционер - инвестиционното звено на Световната банка - Международната финансова корпорация (IFC). Срещу 15 млн. евро тя става миноритарен акционер с около 15%. А задачата - да се инвестира в болниците, които да успеят да развият и медицински туризъм като алтернатива за ударения от атентати и политически монопол турски здравен сектор. И, естествено, да се модернизира и разраства, като средствата първо ще са с фокус България, но средносрочно - в региона.

Влизането в болничната група е първата инвестиция в здравния сектор в България на Международната финансова корпорация, която подпомага частния сектор в развиващите се пазари. IFC има широко портфолио от участия в турски предприятия и особено в частни болници, което се оценява на около 5 млрд. долара. Сега корпорацията подпомага балканската инвазия на Acibadem. Иначе напоследък инвестиционното звено на Световната банка не е много активно в България: последните финансирания за компании в страната бяха одобрени преди две години: за местната "Булмаркет ДМ", турската "Тракия глас" и германската "Кауфланд".

Така в българската болнична група, която миналата година има приходи 160 млн. лв., участието става все по-мултинационално. С най-голям дял от над 50% остава Acibadem, където основният пакет се държи от малайзийски държавен фонд в съдружие и с японската Mitsui и американската Citigroup, но има и пакет на турска фамилия. В обединението "Токуда - Сити клиник" с около 23% от капитала са част от акционерите и мениджърите на "Сити", а сега има трети - IFC. Влизането й не става с увеличаване на капитала, а за сметка на намаляване на участието на турската страна.

Година след сделката

При сделката миналия юни "Токуда болница София" със своите над 100 млн. лв. приходи към 2015 г. беше най-голямата частна клиника в България, а "Сити клиник" също бе в топ 10 на най-големите частни болници с приходи 36.7 млн. лв. Стойността на сделката беше 125 млн. евро.

В годината на обединението консолидираната структура, която се управлява от български мениджъри, е увеличила приходите си с над 22 млн. лв. и към края на миналата година те са 159.96 млн. лв. Това вероятно идва основно от работата на завършената година по-рано онкоболница в структурата на "Сити". Към края на 2016 г. служителите на групата, която притежава три болници в София - многопрофилната "Токуда", кардиологичната и онкологичната "Сити клиник", кардиологична болница в Бургас и медицински центрове в София и Варна, са общо 2867.

За първата година задачите са били най-вече по интеграция - на системи, екипи, мениджъри, както и обмен на специалисти. "Уеднаквявахме услугата за пациентите в "Токуда" и "Сити", обяснява Ангел Ангелов от групата "Градус", който от март е и изпълнителен директор на обединението. Предишните месеци, веднага след сливането, структурата бе оглавена от Илиан Григоров, който беше мениджър и малък акционер в "Сити клиник". Без коментари от компанията той е сменен и делът му е бил изкупен от турските и българските акционери.

Ангелов обобщава, че сделката не е предизвикала трус и дори през миналата година пациентите в "Токуда" са се увеличили със 7-8%.

Инвестиция тук, а и при съседите

Сега планът е по-конкретен: привличане на медицински туристи и разширение. По първата линия вече има първи стъпки. А крайната цел е да се привлекат чуждестранни пациенти за медицински туризъм и българските болници да станат предпочитана дестинация за лечение на пациенти от Близкия изток, Русия, Европейския съюз и Африка. Турция е в този бизнес от 20 години, но напоследък някои пациенти са разколебани и България може да е тяхна алтернатива.

"Целта е в дългосрочен план, през следващите пет години около 20-30% от приходите ни да бъдат от здравен туризъм", коментира Ангел Ангелов.

До края на 2015 г. чуждите пациенти, оперирани в "Токуда" например, по данни на самата болница бяха около 2000, което представляваше около 5% от пациентите на клиниката, а в медицинския център се преглеждаха около 4000 пациенти, като техният брой не се отразяваше съществено върху приходите на здравното звено. Тези числа обаче по-скоро означават броя чужденци, живеещи или пътували до България и ползвали услугите на клиниката, а медицинските туристи в тях са далеч по-скромен брой.

Според Ангелов в момента българската група е започнала да предлага лечение в България в офисите на Acibadem в Германия, Холандия, Гърция, Сърбия и др. През тази година през болниците в България се очаква да преминат 1.5 млн. пациенти и целта е поне 1000 от тях да бъдат чужденци.

"За разлика от Турция ние все още имаме предимството на по-ниските цени на болничните услуги - с 30-40%. Освен това предлагаме високо качество на лечение и имаме много области, в които сме по-добри от турските колеги. През следващите месеци започва поетапен основен ремонт на отделенията в "Токуда", която е строена преди 10 години, и клиниките ще бъдат с нови концепции за болнични стаи. Целта е престоят в болница да бъде минимално стресиращ за пациентите, а стаите да наподобяват висок клас хотел. Освен базата ще обновим и техниката", казва Ангелов.

Освен обновяването на "Токуда" "Аджъбадем Сити клиник" планира разширяване на бургаската болница от групата. В момента клиниката, която е с акцент върху кардиологията, работи с пълен капацитет и търсенето е много голямо. Болницата работи под наем в областната болница и през следващите месеци ще търси да наеме, купи готова сграда или сама ще построи по-голяма клиника в морския град.

Ще продължи и разширяването на сегашния кардиоцентър в София. Дружеството притежава съседния парцел на "Околовръстно шосе" в столицата, но разширяването беше замразено след придобиването на "Токуда", с която имат дублиращи се дейности. Онкологичната болница също е натоварена 100% от капацитета си, но засега не се предвижда нейното разширяване.

В момента Acibadem има болници в България и Македония и започва да проучва пазарите в Сърбия и Румъния, коментира Ангел Ангелов, изпълнителен директор на "Аджъбадем Сити клиник". Но този план е по-далечен.

Акционерите дотук

През юни миналата година турската верига Acibadem купи 100% дяловете от "Токуда болница София", а след това вля в дружеството бизнеса на"Сити клиник", като част от миноритарните инвеститори в "Сити клиник" излязоха от участието си. Там най-голям дял държи групата "Градус" на братята Иван и Лука Ангелови.

Новото обединение собственик беше базирано в Холандия и наречено Acibadem City Clinic. От своя страна Acibadem е собственост на малайзийския държавен инвестиционен фонд Khazanah Nasional Berhad с активи над 33 млрд. евро, който държи 75% в Acibadem чрез две свои компании - Integrated Healthcare Holdings (акционери в нея са японската Mitsui и американската Citigroup) с 60% в турската група и дружеството Bagan Lalang Ventures с другите 15%. Останалите 25% са собственост на семейството на основателя на турската верига Мехмед Али Айдънлар. Той подписа лично сделката и е в борда на българското дружество, което управлява здравния бизнес в България.

Още от Капитал