Пълна промяна за военните заводи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пълна промяна за военните заводи

Пълна промяна за военните заводи

След като само преди две години компаниите от сектора бяха затънали в дългове и трудно намираха с какво да платят на работниците си, днес производството бумти на пълни обороти

Гергана Михайлова
24944 прочитания

© Nadezhda Chipeva


Темата накратко

- Само допреди две години оръжейните заводи се тресяха от стачки и огромни финансови затруднения.

- През 2016 г. година ръстът в износа на боеприпаси и оръжие скочи с над 50% - до близо 1.7 млрд. лв.

- Сега е моментът да се влага в машини, които ще могат да произвеждат и за цивилния сектор.
"ВМЗ е ярък пример за това как едно държавно предприятие, затънало в дългове, изостанало в технологично отношение, с недоволни, нискозаплатени служители и с ужасяващи условия на труд за година и половина изпревари частните предприятия и се превръща във все по-значим фактор във българската военна индустрия. В момента в него работят 4600 души, дълговете са погасени, вложиха се близо 50 млн. лв. за подобрения. Инвестиционната ни програма за тази година няма да е по-малка от предходната. Насочваме главно собствен ресурс в области, които спомагат за рязко увеличаване на обемите и имат сравнително бърза възвращаемост. Опитваме се да разнообразяваме гамата от изделия, като така създаваме повече "опорни точки", за да може ВМЗ да е конкурентоспособен на пазара и в годините, когато има намалено търсене на военна продукция".

инж. Иван Гецов, изпълнителен директор на ВМЗ - Сопот
"Важно за сектора е да се възползва от благоприятната икономическа ситуация и да реинвестира част от печалбите в модернизации. Трябва да има усилия и политика за съхраняване на производството, но е добре погледът да бъде малко по-дългосрочен, търсещ иновациите, защото да разчиташ само на традиционните изделия и технологии в един така динамично променящ се свят и пазар не е най-добрата тактика. Не е тайна, че в кортежа на президента на Египет е включен автомобил, който е оборудван с български заглушители. Това е ВИП оборудване, което блокира в определен радиус дистанционното задействане на взривни устройства. Имаме и предприятие, което произвежда батерии за аварийно захранване за ядрени подводници. Успешно се представят и предприятията в Панагюрище за оптични прибори и системи, в това число за нощно и термовизионно виждане."

Христо Атанасов, началник на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" в Министерство на икономиката

В края на май ароматът на цъфналите розови храсти край Сопот и Казанлък е опияняваща препратка към отколешен поминък на хората в този край, но ако питате за днешния, то той мирише повече на барут и машинно масло. В двата града се намират водещите предприятия за военна продукция - държавният ВМЗ - Сопот, специализиран за боеприпаси, и частният "Арсенал", произвеждащ и прочутите автомати "Калашников". Избухналите в последните години конфликти по света отвориха глад за тези изделия, а заводите, запазени от времето на Варшавския договор, се оказаха способни да реагират.

По предварителни данни през миналата година петте специализирани производители в България (другите са базираният в Трявна "ЕМКО", "Дунарит" в Русе и "Аркус" в Лясковец) са произвели и продали военна продукция за 1.7 млрд. лв., което нарежда страната в десетката на големите играчи на пазара до държави като САЩ, Русия, Китай.

Перспективите са тези позиции да се затвърдят, което гарантира стотици милиони левове печалби. С тях обаче идва и предизвикателството: да се реинвестират в поддържането на адекватно по мащаб производство със съвременни машини, при това такива, които да могат да правят изделия и за цивилния живот. В противен случай рискът е, намалее ли търсенето на тази военна продукция, заводите отново да опустеят и хилядите работници, които сега намират добро препитание, да останат без работа.

Птичката на рамото

Само допреди две години единственото, което се чуваше за оръжейните заводи, бяха стачките и огромните им финансови затруднения. Като наследство от държавното минало в повечето им цехове цареше безстопанственост и разруха, а като за капак фалитът на КТБ прекъсна основния източник на оборотен капитал, който ги крепеше. Това можеше да затрие индустрията, ако не бяха се разпалили военни конфликти, и то точно в зони, в които се стреля с оръжие като произвежданото в българските заводи. Завалелите към тях поръчки дойдоха точно навреме, за да се обяви битката за оцеляване за спечелена.

По данни на националната статистика, потвърдени и през приходите на търговците в сектора, през 2016 г. в България е била произведена, доокомплектована и експедирана военна продукция за близо 1.7 млрд. лв., което е шест пъти повече от критичната за тях 2014 г. За да смогнат с поръчките, само през миналата година петте завода са наели допълнително 2500 работници и продължават агресивно да търсят кадри със заплати от по над хиляда лева. Мениджъри казват, че вече сключват договори за доставки през 2018 г., като прогнозата е оборотите да се запазят толкова високи поне още 4-5 години. Всичко това дотолкова променя стопанския пейзаж около оръжейните заводи, че в радиус от 100 км други производства не започват. Причината е в засмукването на кадри, от което недостиг изпитват дори военните поделения.

Директор на един от частните оръжейни заводи, който не желее да бъде цитиран по име, обяснява, че секторът не би стигнал дотук без усилията по опазване на производствените мощности. "Шанс е, че се повиши търсенето, но в крайна сметка беше шанс и това, че се оказахме готови да го посрещнем. Когато имаш с какво да произведеш нещо, ти ще намериш и как да го продадеш", каза експертът. Ключова роля са изиграли и оръжейните търговци, с които по думите му се работи в добра симбиоза, защото помагат не само с поръчки, но и със схеми за осигуряване на оборотно финансиране.

Собствена пазарна политика

От сектора посочват, че за повечето банки, особено за тези с чужди собственици, оръжейното производство продължава да е в забранителен списък, което ограничава възможностите за финансиране. Вариант е било превеждането на авансови плащания от клиента, за което помага застъпничеството на търговеца. Това обаче има недостатък - понижава крайната цена за производителя. И за да компенсират изпиления марж, предприятията са се принудили да търсят начини за продажба на продукцията си без посредник.

"Допреди няколко години търговците бяха на първо място и ние им се молехме да получим договори. Но сега позициите се промениха и фирмите производителки започнахме да водим собствена пазарна политика, което измести търговците от предна линия", коментира Кръстю Кръстев, изпълнителен директор на русенския "Дунарит". Разбира се, посредниците продължават да имат важна роля, защото спомагат за стъпването на нови пазари и поемането на по-комплексни и скъпи договори.

Към Близкия изток и Украйна

По последните официални данни за експорта по държави най-много българска продукция пътува за Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан. В хиляди проценти е ръстът на износа за Украйна (виж графиката). Работи се, и по договори с партньори от НАТО.

"В момента близкоизточните пазари имат необходимост от превъоръжаване и пускат големи търгове. Снабдяваме ги основно с ликвидни изделия, консумативи - патрони, снаряди, взривове", разказва експерт от индустрията, като думите му се потвърждават и от статистиката, според която основният износ е на боеприпаси.

За по-мащабните поръчки говорят данните за реекспорта, с който се доокомплектоват пратките - по оценка на експерти той представлява 10-20% от износа и най-често е на изделия от Сърбия, Словакия, Словения, Чехия, Украйна, Полша. В повечето случаи реекспортът компенсира недостатъчните обеми от България или невъзможността да се освободи капацитет за производство на по-сложни изделия.

Инвестирай умно

За да се поддържа темпът на развитие, в оръжейния бранш усилено се инвестира. Това е валидно дори за държавния ВМЗ Сопот, който е длъжен да връща печалбата като дивидент на принципала си - Министерство на икономиката, но въпреки това е намерил как през последната година и половина да вложи близо 50 млн. лв. в обновление. Сред последните придобивки са японски металообработващи машини и робот, който прави по един снаряд на всеки 50 секунди. Много скоро компания ще му правят още няколко такива, които заместват труда на цяла бригада работници.

"Инвестираме в области, които имат сравнително бърза възвращаемост. Това означава машини за специалното производство - инвестицията може да бъде върната буквално за две години", разказва инж. Иван Гецов, директор на предприятието от 2015 г. Той обяснява, че едновременно с пускането на новите машини се работи и за подобряване на условията на труд в цеховете, като се внедрява термопомпена климатизация и най-високи стандарти за безопасност.

"Целта ни е не само да повишим производителността. Младите хора, които искаме да привлечем и задържим, идват тук не само заради заплатата, но искат достойни условия и дълъг трудов хоризонт", обяснява Гецов.

Последното обаче - дългият трудов хоризонт, е немислимо, ако заводите залагат единствено на специалната си продукция. Защото рано или късно конюнктурата ще се промени и ако не могат да превключат на други изделия, машините ще трябва да спрат, а работниците - да се разпуснат. Историята помни такива периоди, включително съвсем скорошни. По-малко се помнят велосипедите и тракторите, които ВМЗ - Сопот е произвеждал, мостри от които могат да се видят в музея му.

Фотогалерия- ВМЗ Сопот

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Цялата галерия

Темата накратко

- Само допреди две години оръжейните заводи се тресяха от стачки и огромни финансови затруднения.

- През 2016 г. година ръстът в износа на боеприпаси и оръжие скочи с над 50% - до близо 1.7 млрд. лв.

- Сега е моментът да се влага в машини, които ще могат да произвеждат и за цивилния сектор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  За един сватба, за друг - брадва. С нашите снаряди по сирийските нещастни глави (макар д аняма "официални" данни), които после бягат през България.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Всички в бранша много добре знаят къде отива дефакто българската военна продукция - в Сирия.
  От Мин. на икономиката се бранят с декларациите на афганистански, саудитски, иракски, украински, американски и т.н. фирми, че няма да реекспортират купеното оръжие и снаряди. И толкова.

  Но кагото телевиизиите показаха на света в Алепо складовете на джихадистите със сандъци с български снаряди, никой не показа декларациите...
  У всеки остана впечатлението, че България снабдява с оръжие главорезите, пък това носи ли работни места по села и паланки и колко печели ВМЗ - никого не интересува.

 • 3
  mmr37355568 avatar :-|
  mmr37355568

  Там има проблем,който ние не можем да решим ,не е в нашата компетенция.Някой трябва да продава и снаряди,калашници и т.н,ние получаваме може би 1/100 от всички поръчки До коментар [#2] от " D-r D ":

 • 4
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Няма значение къде отива оръжието, щом има търсене тия които търсят ще намерят откъде да купят. А ние ако сме много разтревожени, че с нашето оръжие се стреля няма да продаваме, друг ще продава, а ние ще гледаме и ще се чудим защо войните не спират след като не продаваме оръжие. И пак ще се стреля и ще се търси оръжие. Не е проблема в оръжието, а в хората.

 • 5
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Войните няма са спрат, ако ние не изнасяме, но трябва винаги да помним, че голямото възраждане на тези заводи е благодарение на един жесток конфликт. И когато спрат поръчките какво ще правим? Все още разчитаме на много ниско технологични продукти. Ще се радвам голямото хвалене около заводите за муниции да бъде по-премерено.

 • 6
  zvi11524024 avatar :-|
  zvi11524024

  Да благодарим на САЩ тогава, че разпалва военни конфликти в Близкия Изток, Украйна, Балканите, Кавказ ... Пък и от бежанците какъв хубав бизнес става ... С тая западна политика скоро едва ли ще има мир около и в Европа, така че нека се ориентираме към военната промишленост.

 • 7
  severozapadnal avatar :-|
  Северозападнал

  До коментар [#2] от " D-r D ": Момче, ако може без кремълски опорни точки! В Алепо воюваха бойците на Сирийската свободна армия. Споменатите от теб джихадисти бяха услужливо захранени в Палмира с планини от оръжие, когато асадовците барабар с руските военни панически избягаха само при появата на хоризонта на бойците от ИД.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Парфюм за Запада и снаряди за Изтока. Иронично, но така излиза че работи Казанлък.

  За какво са си говорили БХ и кюрда? За бомби и ракети, много ясно. Йълдъръм бил недоволен. Е, и? Явно САЩ са дали зелена светлина на сделката.

  1,7 млрд. е сериозен принос към БВП. Направо не е за вярване.

  Трябва да въоръжаваме ударно Украйна и Кюрдистан. Хем пари, хем политика. И двете са похвални в случая.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "Северозападнал":
  В.В,
  1. Алепо бе превзет от Сирийската арабска армия. Т.н. Сирийска свободна армия тогава се снабдяваше от Турция;
  2. Сирийската арабска република не купува оръжие от България.

 • 10
  duf03476735 avatar :-|
  duf03476735

  Парите не миришат , а войни ще има винаги , ако не им продадем ние ще им продаде Русия или Китай , в живота празно не остава...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.