Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 9 юни 2017, 17:51, 23826 прочитания

Пълна промяна за военните заводи

След като само преди две години компаниите от сектора бяха затънали в дългове и трудно намираха с какво да платят на работниците си, днес производството бумти на пълни обороти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Темата накратко

- Само допреди две години оръжейните заводи се тресяха от стачки и огромни финансови затруднения.
- През 2016 г. година ръстът в износа на боеприпаси и оръжие скочи с над 50% - до близо 1.7 млрд. лв.
- Сега е моментът да се влага в машини, които ще могат да произвеждат и за цивилния сектор.

Част от темата

Guns & Roses

Царица Роза, Цар Калашников

Темата на новия брой на "Капитал"

Бизнесът с рози: Между цветовете и бодлите

Годината е трудна за производителите, но реколтата е добра

Възходът на Казанлък

В последните години градът се развива динамично и качеството на живота се подобрява

"ВМЗ е ярък пример за това как едно държавно предприятие, затънало в дългове, изостанало в технологично отношение, с недоволни, нискозаплатени служители и с ужасяващи условия на труд за година и половина изпревари частните предприятия и се превръща във все по-значим фактор във българската военна индустрия. В момента в него работят 4600 души, дълговете са погасени, вложиха се близо 50 млн. лв. за подобрения. Инвестиционната ни програма за тази година няма да е по-малка от предходната. Насочваме главно собствен ресурс в области, които спомагат за рязко увеличаване на обемите и имат сравнително бърза възвращаемост. Опитваме се да разнообразяваме гамата от изделия, като така създаваме повече "опорни точки", за да може ВМЗ да е конкурентоспособен на пазара и в годините, когато има намалено търсене на военна продукция".
инж. Иван Гецов, изпълнителен директор на ВМЗ - Сопот

"Важно за сектора е да се възползва от благоприятната икономическа ситуация и да реинвестира част от печалбите в модернизации. Трябва да има усилия и политика за съхраняване на производството, но е добре погледът да бъде малко по-дългосрочен, търсещ иновациите, защото да разчиташ само на традиционните изделия и технологии в един така динамично променящ се свят и пазар не е най-добрата тактика. Не е тайна, че в кортежа на президента на Египет е включен автомобил, който е оборудван с български заглушители. Това е ВИП оборудване, което блокира в определен радиус дистанционното задействане на взривни устройства. Имаме и предприятие, което произвежда батерии за аварийно захранване за ядрени подводници. Успешно се представят и предприятията в Панагюрище за оптични прибори и системи, в това число за нощно и термовизионно виждане."
Христо Атанасов, началник на дирекция "Международно контролирана търговия и сигурност" в Министерство на икономиката
В края на май ароматът на цъфналите розови храсти край Сопот и Казанлък е опияняваща препратка към отколешен поминък на хората в този край, но ако питате за днешния, то той мирише повече на барут и машинно масло. В двата града се намират водещите предприятия за военна продукция - държавният ВМЗ - Сопот, специализиран за боеприпаси, и частният "Арсенал", произвеждащ и прочутите автомати "Калашников". Избухналите в последните години конфликти по света отвориха глад за тези изделия, а заводите, запазени от времето на Варшавския договор, се оказаха способни да реагират.

По предварителни данни през миналата година петте специализирани производители в България (другите са базираният в Трявна "ЕМКО", "Дунарит" в Русе и "Аркус" в Лясковец) са произвели и продали военна продукция за 1.7 млрд. лв., което нарежда страната в десетката на големите играчи на пазара до държави като САЩ, Русия, Китай.


Перспективите са тези позиции да се затвърдят, което гарантира стотици милиони левове печалби. С тях обаче идва и предизвикателството: да се реинвестират в поддържането на адекватно по мащаб производство със съвременни машини, при това такива, които да могат да правят изделия и за цивилния живот. В противен случай рискът е, намалее ли търсенето на тази военна продукция, заводите отново да опустеят и хилядите работници, които сега намират добро препитание, да останат без работа.

Птичката на рамото

Само допреди две години единственото, което се чуваше за оръжейните заводи, бяха стачките и огромните им финансови затруднения. Като наследство от държавното минало в повечето им цехове цареше безстопанственост и разруха, а като за капак фалитът на КТБ прекъсна основния източник на оборотен капитал, който ги крепеше. Това можеше да затрие индустрията, ако не бяха се разпалили военни конфликти, и то точно в зони, в които се стреля с оръжие като произвежданото в българските заводи. Завалелите към тях поръчки дойдоха точно навреме, за да се обяви битката за оцеляване за спечелена.По данни на националната статистика, потвърдени и през приходите на търговците в сектора, през 2016 г. в България е била произведена, доокомплектована и експедирана военна продукция за близо 1.7 млрд. лв., което е шест пъти повече от критичната за тях 2014 г. За да смогнат с поръчките, само през миналата година петте завода са наели допълнително 2500 работници и продължават агресивно да търсят кадри със заплати от по над хиляда лева. Мениджъри казват, че вече сключват договори за доставки през 2018 г., като прогнозата е оборотите да се запазят толкова високи поне още 4-5 години. Всичко това дотолкова променя стопанския пейзаж около оръжейните заводи, че в радиус от 100 км други производства не започват. Причината е в засмукването на кадри, от което недостиг изпитват дори военните поделения.

Директор на един от частните оръжейни заводи, който не желее да бъде цитиран по име, обяснява, че секторът не би стигнал дотук без усилията по опазване на производствените мощности. "Шанс е, че се повиши търсенето, но в крайна сметка беше шанс и това, че се оказахме готови да го посрещнем. Когато имаш с какво да произведеш нещо, ти ще намериш и как да го продадеш", каза експертът. Ключова роля са изиграли и оръжейните търговци, с които по думите му се работи в добра симбиоза, защото помагат не само с поръчки, но и със схеми за осигуряване на оборотно финансиране.

Собствена пазарна политика

От сектора посочват, че за повечето банки, особено за тези с чужди собственици, оръжейното производство продължава да е в забранителен списък, което ограничава възможностите за финансиране. Вариант е било превеждането на авансови плащания от клиента, за което помага застъпничеството на търговеца. Това обаче има недостатък - понижава крайната цена за производителя. И за да компенсират изпиления марж, предприятията са се принудили да търсят начини за продажба на продукцията си без посредник.

"Допреди няколко години търговците бяха на първо място и ние им се молехме да получим договори. Но сега позициите се промениха и фирмите производителки започнахме да водим собствена пазарна политика, което измести търговците от предна линия", коментира Кръстю Кръстев, изпълнителен директор на русенския "Дунарит". Разбира се, посредниците продължават да имат важна роля, защото спомагат за стъпването на нови пазари и поемането на по-комплексни и скъпи договори.

Към Близкия изток и Украйна

По последните официални данни за експорта по държави най-много българска продукция пътува за Ирак, Саудитска Арабия, Индия и Афганистан. В хиляди проценти е ръстът на износа за Украйна (виж графиката). Работи се, и по договори с партньори от НАТО.

"В момента близкоизточните пазари имат необходимост от превъоръжаване и пускат големи търгове. Снабдяваме ги основно с ликвидни изделия, консумативи - патрони, снаряди, взривове", разказва експерт от индустрията, като думите му се потвърждават и от статистиката, според която основният износ е на боеприпаси.

Пълна промяна за военните заводи

Преглед на оригинала

Автор: Капитал

За по-мащабните поръчки говорят данните за реекспорта, с който се доокомплектоват пратките - по оценка на експерти той представлява 10-20% от износа и най-често е на изделия от Сърбия, Словакия, Словения, Чехия, Украйна, Полша. В повечето случаи реекспортът компенсира недостатъчните обеми от България или невъзможността да се освободи капацитет за производство на по-сложни изделия.

Инвестирай умно

За да се поддържа темпът на развитие, в оръжейния бранш усилено се инвестира. Това е валидно дори за държавния ВМЗ Сопот, който е длъжен да връща печалбата като дивидент на принципала си - Министерство на икономиката, но въпреки това е намерил как през последната година и половина да вложи близо 50 млн. лв. в обновление. Сред последните придобивки са японски металообработващи машини и робот, който прави по един снаряд на всеки 50 секунди. Много скоро компания ще му правят още няколко такива, които заместват труда на цяла бригада работници.

"Инвестираме в области, които имат сравнително бърза възвращаемост. Това означава машини за специалното производство - инвестицията може да бъде върната буквално за две години", разказва инж. Иван Гецов, директор на предприятието от 2015 г. Той обяснява, че едновременно с пускането на новите машини се работи и за подобряване на условията на труд в цеховете, като се внедрява термопомпена климатизация и най-високи стандарти за безопасност.

"Целта ни е не само да повишим производителността. Младите хора, които искаме да привлечем и задържим, идват тук не само заради заплатата, но искат достойни условия и дълъг трудов хоризонт", обяснява Гецов.

Последното обаче - дългият трудов хоризонт, е немислимо, ако заводите залагат единствено на специалната си продукция. Защото рано или късно конюнктурата ще се промени и ако не могат да превключат на други изделия, машините ще трябва да спрат, а работниците - да се разпуснат. Историята помни такива периоди, включително съвсем скорошни. По-малко се помнят велосипедите и тракторите, които ВМЗ - Сопот е произвеждал, мостри от които могат да се видят в музея му.


 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Eldrive увеличава мрежата си от е-зарядни в партньорства с OMV и община Бургас Eldrive увеличава мрежата си от е-зарядни в партньорства с OMV и община Бургас

Зарядните станции за електромобили на компанията ще нараснат най-малко с 80

31 май 2020, 873 прочитания

ЕБВР предлага безплатни ресурси за справяне с кризата за малки и средни фирми ЕБВР предлага безплатни ресурси за справяне с кризата за малки и средни фирми

Онлайн програмата покрива пет основни теми и цели да достигне до 10 хил. души

31 май 2020, 1072 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Компанията, която може да срине държавата

Бизнесът на закъсалия конгломерат Agrokor e 15% от БВП на Хърватия

Още от Капитал
Бодлива ситуация при розовото масло

За оптимистите кампания 2020 е критичният хаос, от който ще произлезе новият, по-добър ред в бизнеса с маслодайни рози.

Трудното събуждане на трудовия пазар

Кризата покрай епидемията от коронавирус удари много бизнеси и остави десетки хиляди хора без работа

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10