КФН проверява Auxionize заради посредничество при застраховки

КФН проверява Auxionize заради посредничество при застраховки

Инспекцията е за извършване на нерегламентирана дейност. Собственикът Ивайло Пенчев обвинява регулатора, че работи по поръчка на засегнати брокери

19561 прочитания

© Надежда Чипева


Платформата за възлагане на бизнес поръчки Auxionize е проверявана от Комисията за финансов надзор, обяви вчера един от основателите й - Ивайло Пенчев, който е собственик и на Walltopia. Според него проверката на платформата е започнала през април и е била поръчана от застрахователни брокери, които търпят загуби от дейността й.

Инспекцията на регулатора е за извършване на нерегламентирана застрахователно брокерска дейност от страна на Auxionize. На платформата компании поръчители обявяват необходимост от сключване на сделки за покупка на стоки и услуги, сред които и застраховки, а брокери и застрахователи могат да дават оферти, за да спечелят поръчката.

Пенчев даде пример до какви отстъпки може да се стигне при тези търгове - например искане за доставка на стока от първоначална оферта за 9 хил. лв. в крайна сметка спада до 800 лв. Стопанин успява да застрахова определена площ с рапица вместо за първоначално оферираните му 38 700 за 13 559 лв.

Пенчев твърди, че освен платформата са проверявани и компании, които са се възползвали от услугите, както и брокери, които са правили застраховки през нея.

Без лиценз

"Auxionize няма лизенз за застрахователен брокер и няма и да има. Ние сме като табло за обяви. Подобна обява поръчителят може да публикува и във Facebook, трябва ли тогава и на социалната мрежа да се издаде лиценз за брокер", попита по време на пресконференцията Пенчев.

Повод за публичната пресконференция, на която бяха отправени обвиненията още преди да е станал ясен резултатът от проверката на регулатора, е отдръпването на застрахователи и брокери от платформата. Според Пенчев представителите на бранша не искат да публикуват оферти в него, докато държавната институция проверява дейността на системата. Към момента има една застрахователна поръчка, обявена на сайта – тя е на Lidl за автокаско и Гражданска отговорност.

"Освен това в писмото на КФН до Auxionize за започване на проверката е записано "за извършване на нерегламентирана застрахователно брокерска дейност", тоест с предубеденост за установена вина", отбелязоха представители на компанията. Проверката продължава вече повече от месец, като е стартирала на 18 април.

Думата на регулатора

Според КФН срещу дейността на онлайн платформата "Окшънайз" е подадена жалба, а по закон регулаторът е длъжен да разгледа всяка такава и да се произнесе по същество. "Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от споменатата платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество", се казва още в позицията на държавната институция.

Платформата Auxionize работи от около 3 години. Към момента в нея има над 8000 активни компании възложители, които са сключили над 10 000 сделки от всички сфери на икономиката на обща стойност от 166 млн. лв. Обемът на сключените застрахователни сделки е малко под 400 000 лв., от което приходът на платформата е 280 лв. От началото на следващия месец тя ще е достъпна за подаване на поръчки и от физически лица, като за тях тя ще е безплатна. Според Пенчев платформата позволява на поръчителите да свиват значително разходите си – в някои случаи и двойно – за извършвани дейности и услуги поради повишената конкурентна среда. "Ако държавата започне да използва платформата за възлагане на обществени поръчки, корупцията ще хване скоротечен рак и за няколко месеца ще изчезне", коментира той и допълни, че чрез платформата се грижи много повече за интересите на потребителите на застрахователни услуги, отколкото финансовия регулатор.

Какви са таксите на платформата?

Дружествата, които искат да пускат поръчки през Auctionize плащат еднократна годишна такса, за да я ползват. Тя зависи от оборота на компанията за предходната година, като започва от минималната 220 евро до максималната 7000 евро без ДДС за компании с оборот над 100 млн. евро. Тази такса им осигурява публикуване на неограничен брой търгове през системата.

Поръчителите могат да канят свои партньори да участват във всеки един от обявените търгове, като по този начин вторите са освободени от такса за участие. Другият вариант за доставчиците е да заплатят фиксирана годишна такса от 450 евро, която им осигурява достъп до всички търгове целогодишно. Компаниите, които сключват сделки могат да оценяват коректността на партньора си и така да им изготвят рейтинг.

Финансови резултати на Auxionize (хил. лв.)
ПриходиПечалба
2015 г.102-551
Източник: КАПИ

Платформата за възлагане на бизнес поръчки Auxionize е проверявана от Комисията за финансов надзор, обяви вчера един от основателите й - Ивайло Пенчев, който е собственик и на Walltopia. Според него проверката на платформата е започнала през април и е била поръчана от застрахователни брокери, които търпят загуби от дейността й.

Инспекцията на регулатора е за извършване на нерегламентирана застрахователно брокерска дейност от страна на Auxionize. На платформата компании поръчители обявяват необходимост от сключване на сделки за покупка на стоки и услуги, сред които и застраховки, а брокери и застрахователи могат да дават оферти, за да спечелят поръчката.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  desodanov avatar :-|
  desodanov

  Добра идея. А КФН си е КФН.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Идеята е много добра и таксите са приемливи! КФН търси под вола теле! Ако трябва да разследват някого за предлагане на застраховки, това не е пратформата, а регистрираните застрахователи и брокери! Да "разследват" и Амазон, Ибей, Алибаба!

 • 3
  sac42524190 avatar :-|
  sac42524190

  КФН е бел кахър. Идеята за платформата е добра, има нужда от такава. Но за да стане масова и глобална требва да се насочи към груповото пазаруване най-вече. Както за фирми, така и за частни потребители. Като сайтовете за колективно пазаруване, но с обратен модел - клиентите да определят стоката или услугата. Така ще се постигнат много по-добри цени. Едно е да си сам и да преговаряш за цена на стока, друго е да сте 200 човека.
  Също може да се помисли и за плащане на стоките през платформата, като сигурен посредник.
  Само че тоя домейн трудно се запомня, требва да е нещо по-фонетично и просто за международните пазари. А и сайтът не вдъхва доверие с тия усмихнати шаблонни снимки от офиси. Човек ще си каже че е некаква измама, те всичките ползват такъв тип готови снимки. По-добре отгоре нагледно обяснете какъв е принципа, с рисувани картинки и схеми ще е по-добре от готови снимки.

 • 4
  kochoparabellum avatar :-|
  kochoparabellum

  Какъвто и и който и да е Пенчев, тази случка показва две неща: 1. Институциите са непригодни. Ако има сигнал, КФН трябва да извърши проверка, това е така, няма как, но за два месеца трябва да могат да приключат с нея и да забравят, защото е очеизвадно, че заявеният предмет на проверката е глупав. Дори неюрист ще го види. 2. Явно КФН продължава да играе не регулатор, а отдел за мокри поръчки на който е на власт и който може да си плати. Отново - не ми е ясно какво точно правят два месеца по казус, който е ясен с един поглед. Единственото обяснение е това, което дава Пенчев: нарочно се туткат, защото знаят, че няма да констатират нищо, но пък ще му пречат на бизнеса. Кому е изгодно? Отговорът на този въпрос също е очевиден. Нека дрането със застраховки продължи.

 • 5
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  "Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от споменатата платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество", се казва още в позицията на държавната институция.
  ТОВА Е НАЙ ЙЕЗУИТСКОТО ИЗЯВЛЕНИЕ: НИЕ СИ БЪРКАМЕ НОСА ТАМ КЪДЕТО ИСКАМЕ! а ДА ВИ ПРИПОМНЯ КФН - ВСИЧКО КОЕТО НЕ Е ЗАБРАНЕНО Е ...ПОЗВОЛЕНО, КОЛКОТО И ДА НЕ ВИ СЕ ИСКА ИЛИ ДА ВИ ИЗНАСЯ.

 • 6
  stradivarius avatar :-|
  Stradivarius

  Подобни обяви има примерно и в ОЛХ,БазарБГ,Ало и където се сетите из български сайтове...и те са онлайн платформи за обяви и те би трябвало да имат лиценз тогава?!Тях ще ги провери ли някой?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал