Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

"Газпром", колко ни липсваш

Ако някой се е чудил защо България беше толкова мека към "Газпром" и не настояваше Европейската комисия да глоби газовата компания заради монополното й поведение, през последната седмица немного критата тайна излезе наяве - българското правителство преговаря с руснаците за възобновяване под някаква форма на проваления газопровод "Южен поток".

Целта на "Газпром" беше с "Южен поток" да заобиколи Украйна като транзитна страна - през Черно море и България руският газ директно да влезе на пазара на ЕС. На теория проектът беше изгоден за България - срещу немалко инвестиция се получаваше сигурна възвращаемост. Проблемът беше, че руската компания опитваше да заобиколи европейското законодателство, според което тя нямаше право да контролира изцяло инфраструктурата. Тогавашното правителство на ГЕРБ обаче реши да се пазари за отстъпка в цените на газа, които в края на 2012 г. достигнаха исторически максимум, и продължи да придвижва проекта. Последвалият кабинет на Пламен Орешарски форсира изграждането на газопровода и корупционен търг за строителството на газопровода, който беше спечелен от фирми на руския президент Владимир Путин и депутата от ДПС Делян Пеевски. Заради търга нервите на Брюксел не издържаха и срещу България започна наказателна процедура, след което проектът поне официално беше замразен. В края на 2014 г. руският президент Путин обвини българските власти в колебливост и обяви края на проекта.

Сега от близо два месеца насам българските управляващи пак водят разговори с "Газпром" за някаква нова форма на този проект.

Депутатите завишиха изискванията към оранжериите, които продават ток

Оранжериите, които имат изградени топлоцентрали, вече ще трябва да използват 100% от произведената пара, ако искат да продават високоефективната си електроенергия по високи преференциални цени. Това реши енергийната комисия в парламента през миналата седмица, като прие на второ четене поправки в Закона за енергетиката.

До изменението се стигна, след като се оказа, че собственици на централи са решили да се занимават със земеделска дейност само и само да продават скъпия си ток. Конкретно става въпрос за ТЕЦ "Видахим", която е изградена като заводска централа към едноименния, но неработещ завод за гуми, както и ТЕЦ "Свищов". През последните години двете дружества трупаха приходи най-вече от продажбата на ток вместо от основното си производство.

За да ги ограничат, предишният парламент веднъж вече промени закона, като ги накара да доказват и други приходи. Тази година обаче се оказа, че дружествата са намерили вратичка, която им позволява да продават скъп ток, ако са земеделски производители, заради което се наложи и спешната поправка сега. По този начин на потребителите ще бъдат спестени около 50 млн. лв. годишно, които иначе щяха да влязат в цената на тока.

Преференциалните цени за покривните слънчеви централи се вдигат

Преференциалните цени на енергията, произведена от фотоволтаични централи, инсталирани на покриви, с инсталирана мощност до 5 и 30 киловата, ще се повишат от 1 юли съответно с 6 и 8%. Това става ясно от проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за новите цени на възобновяемата енергия, за което се проведе обществено обсъждане на 13 юни. Новите цени ще важат за централи, които ще се изграждат през следващата една година и вместо за собствена употреба продават електроенергията си на местното електроснабдително дружество. КЕВР актуализира и цените на енергията от биомаса за вече съществуващи централи спрямо тяхната мощност, вид технология и дата на присъединяване, като при всички тя се повишава съвсем минимално.

Повишаването на преференциалните изкупни цени на соларната енергия, произведена от покривни централи, би трябвало да стимулира все повече потребители да произвеждат сами електроенергия. Това е опция както за домакинства, така и за фирми. Точно за това този вид централи са единствените, които продължават да получават преференциална цена (за нови инсталации).

KazMunaiGaz се подготвя за листване на борсата

KazMunaiGaz (KMG), една от най-големите казахстански петролни компании, се подготвя да пусне акции на фондовата борса в Алмати (КФБ), съобщава Financial Times. Анализаторите считат, че планираното първично публично предлагане е в съответствие с опитите на компанията да се справи с големите количества натрупани задължения. От компанията все още не предоставят информация относно броя акции, които ще бъдат предложени на инвеститорите, нито какъв точно капитал ще се опита да набере KMG.

Според Financial Times местните и чуждестранните инвеститори приемат положително новината за по-ранното листване на KazMunaiGas на борсата. IPO на такава голяма държавна компания се приема като знак, че Казахстан смята да задейства плановете си за приватизацията на много дружества.

Главният финансов директор на KMG Даурен Карабайев съобщи, че подготовката на IPO-то на компанията е в напреднал стадий, но все още има много подробности, които от компанията трябва да уточнят.

Търговците са недоволни от намалението на цените на тока за малките фирми

Цените на електроенергията за малките стопански потребители, които са на регулирания пазар, не трябва да спадат, защото това ще спре либерализацията и ще постави фирмите, които купуват ток по пазарни цени, в неравностойно положение. Тази позиция изрази Красимира Пищухина, изпълнителен директор на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), по време на общественото обсъждане на проекта на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на електроенергията от 1 юли. Организацията обединява част от търговците на електроенергия.

Към това мнение се присъедини Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), според когото е необяснимо защо цените на малките фирми на регулирания пазар спадат, а тези, които купуват ток от свободния, са се увеличили с 15%, което означава допълнителен разход за тях от 300 млн. лв.

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" иска увеличение на цената на природния газ за третото тримесечие на годината с 1.91%, съобщиха от дружеството в петък. Те са внесели предложението си за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако то бъде одобрено, от юли природният газ ще струва 370.21 лв. за 1000 куб. метра без цена за пренос, акциз и ДДС (цената за пренос е 19.73 лв. на 1000 куб. м). Това е увеличение от 6.95 лв. за 1000 куб. м спрямо сега действащата цена.

АББ ще предоставя част от критичните компоненти за изграждането на плаваща фотоволтаична тестова платформа с мощност от 1 мегават. Тя ще бъде разположена на 1 хектар, което е 1.5 футболни игрища. Генерираната енергия ще захранва националната електрическа мрежа, осигурявайки електричество на до 250 домакинства.

Toshiba Corp ще плати 3.68 млрд. долара, за да продължи изграждането на два ядрени реактора в американския щат Джорджия. Проектът беше стартиран от ядреното подразделение на компанията – Westinghouse Electric Corp, която поиска процедура за защита от кредитори.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане