Малките солени глоби на големите застрахователи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малките солени глоби на големите застрахователи

Shutterstock

Малките солени глоби на големите застрахователи

КФН извади тежката артилерия срещу неплащащите глоби

Гергана Михайлова
16768 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко:

- Регулаторът наказа "Бул инс" и "Лев инс" за неплащане на санкции в срок

- Двете компании са сред най-големите в автозастраховките и показаха слабости при прегледа на активите.

- Казусът сега не е грандиозен, но повдига въпроса за ликвидността на сектора.

Когато си голям, а не платиш малки глоби, има две обяснения - или небрежност, или сигнал, че бързият кеш е проблем. В ролята на неизрядни длъжници се явиха две от най-големите компании в автомобилното застраховане - "Бул инс", която е четвърта в сегмента към края на миналата година, и "Лев инс", която е първа в "Гражданска отговорност". През последните седмици компаниите попаднаха в "черен списък" на некоректните платци към регулатора, който следи дейността им - Комисията за финансов надзор (КФН). Заради натрупани към нея глоби, които застрахователите не са платили навреме, тя им отказа административни услуги. С това КФН ги показа в лоша светлина пред клиентите и конкурентите им.

Дни след съобщението "Лев инс" платиха просрочените глоби накуп, а "Бул инс" се издължиха на вноски. Това обаче заличи притеснения, че зад неплащането могат да стоят не толкова технически казуси, а по-сериозни ликвидни проблеми. Още повече че и двата застрахователя минаха през прегледа на балансите и стрес тестовете миналата година със забележки и наложени корекции А по тази причина най-вероятно са били още по-задълбочено изследвани при повторната ревизия, която започна през пролетта на тази година и по неофициална информация е приключила на индивидуално ниво за всички застрахователи в първата седмица на юни.

Откъде тръгна всичко

Хронологично първият, усетил по-твърдата ръка на надзора, бе "Бул инс". В края на май той е поискал от КФН рутинна услуга - да утвърди избора му одитори. Но вместо обичайното одобрение регулаторът отказва. Докато не заплати сумата от 243.5 хил. лв., натрупани от имуществени санкции по влезли в сила наказателни постановления, плюс лихвите по тях. Подобна санкция може силно да възпрепятства бизнеса на дружеството, да му навлече още глоби. Седмица по-късно аналогично съобщение се появи и за "Лев инс" и от него стана ясно, че дружеството не е платило 40.7 хил. лв. глоби, затова КФН отказва да утвърди избора на одитори.

По информация от застрахователните среди проблемът с бавенето на глоби не е нов, но от половин година насам е особено обострен. От една страна, причината е, че дружествата в сектора работят по изпълнение на предписанията от стрес тестовете, което консумира от ликвидните им ресурси, а от друга, глобите вече тежат повече, тъй като с последните изменения в Кодекса за застраховането размерът им бе чувствително увеличен. Затова напоследък е обичайна практика да се налагат санкции от по 2-3 хил. лв. за забавена щета от 200 лв. например.

Първоначално КФН е опитала да събере вземанията си с доброволни покани към задлъжнелите застрахователи, но след като не е имало реакция, е изваден арсеналът от по-строги мерки, разказа източник на "Капитал".

В обяснителен режим

Попитани защо не плащат наложените им глоби, от "Лев инс" отговориха в лаконичен имейл "към момента на узнаване за непогасеното задължение същото е било издължено". И действително в понеделник, 12 юни, КФН съобщи, че възобновява административното обслужване на застрахователя и утвърди одиторите. Аналогичното съобщение за "Бул инс" се забави до сряда, тъй като компанията е плащала задължението на траншове.

"Имахме борд на директорите и се взе решение глобите веднага да се платят", обясни в телефонен разговор Петрозар Петков, Председател на Съвета на директорите на "Бул инс". Петков недоумяваше защо КФН е решила да действа "твърдо" с тях. "Тези наказателни постановления, които се издават от комисията, си вървят ежедневно. Където не сме съгласни, обжалваме и може би затова се е стигнало до това натрупване. Обикновено си плащаме регулярно и нещата приключват", обясни Петков.

В случая обаче визираните задължения са за 2016 г., а броят на санкциите е 429, уточниха от КФН. От там добавиха, че основните нарушения, за които са глобявали "Бул инс", са за непроизнасяне в срок по претенции за щети и за забавено плащане на обезщетения. "Съгласно общите условия по застраховката "Гражданска отговорност", в 15-дневен срок ние трябва да се произнесем дали плащаме, или отказваме. Вече всички щети се декларират онлайн и ако закъснеем, следват жалби и глоби. Това е начинът комисията да събира някакви пари за издръжка. Но разберете, че това е ежедневие за застрахователните компании. Виждате, че не сме единствените. Може би трябва да се помисли, ако цялата гилдия е съгласна, този минимален срок от 15 дни да бъде удължен на месец", предложи Петрозар Петков.

Освен от гледна точка на корпоративния интерес обаче този срок е мислен да е удобен и за потребителите, които едва ли ще са склонни да чакат цял месец отговор ще получат ли някакво плащане при инцидент. Но е факт, че и други застрахователи имат проблем със спазването на сроковете по глобите. На запитване има ли и други, които се бавят, от КФН изпратиха списък с още 10 компании от общо 54 компании и групи: "ЗД Евроинс", "Булстрад Виена иншурънс груп", "Армеец", "ОЗК-Застраховане", "ДЗИ Общо застраховане", "ОЗОК инс", "ДаллБогг: Живот и здраве", "ЕИГ Ре", "Групама застраховане", "Уника". На въпрос защо и за тях не е последвала санкция и отказ от административни услуги от КФН отговориха, че действия се предприемат при поискване на административна услуга, затова и досега тези дружества не са попадали в "черния списък". Според правилата срокът за плащане на санкция е едномесечен от влизането в сила на наказателното постановление. А по данни към 14 юни застрахователи и брокери имат неплатени 148 хил. лв. глоби и 390 хил. лв. за такси, повечето от които са на брокери и то дължими за минали години

Червена лампичка

Случаят с двата големи в автомобилното застраховане не може да бъде подминат, защото би могъл да е симптоматичен за по-сериозни проблеми. От години при "Гражданската отговорност" има напрежение заради ниските цени, с които компаниите се опитват да привлекат клиенти и да увеличат пазарния си дял. При такава цена е предизвикателство да се предостави качествена услуга и затова нерядко има недоволство срещу застрахователите, че не признават щети, не плащат в пълен размер или пък се бавят. Притеснения, че за да смогнат на това натоварване, някои компании работят с недостатъчни резерви и ликвидност, бяха повод в гилдията да имаха тревожни очаквания за неиздържали предстоящия тогава преглед на балансите и стрес тестовете, през които минаха застрахователите миналата година. Тогава те показаха проблеми при няколко дружества, сред които "Бул инс" и "Лев инс".

При първото бяха направени корекции за 9.3 млн. лв., а при преизчисляване на показателите за платежоспособност то не успя да покрие изискваното ниво по единия от тях, което се равнява на капиталов недостиг от 4.6 млн. лв. На "Бул инс" беше дадено време до края на 2017 г. да влезе в норма. Основни акционери в дружеството са група юридически и физически лица, които държат по около 10% от капитала, като в сектора компанията се свързва с Васил Божков, към когото няма директни връзки.

При "Лев инс", което се контролира от бившата барета Алексей Петров, корекциите бяха за 11.7 млн. лв., а при преизчисление показателите за платежоспособност бяха покрити до нужното ниво. За дружеството обаче, както и за "Бул инс" и "Армеец" бе отбелязано като операция с потенциален ефект използването на квотни презастрахователни договори на чиста база. Това са сложни схеми за прехвърляне на риска към трети страни, които подобряват значително показателите за собствен ресурс и платежоспособност. Препоръката на проверяващите от EIOPA - европейският орган за надзор над небанковия финансов сектор - бе регулаторът да направи задълбочена проверка, за да верифицира отчетения положителен ефект върху компаниите, защото ако се окаже, че е грешно сметнат, това би означавало, че са необходими още корекции в размер на 66 млн. лв. за "Бул инс", 16 млн. лв. за "Лев инс" и 40.9 млн. лв. за "Армеец".

"Презастрахователните договори са неизменна част от застрахователния процес, те гарантират финансовата стабилност на всеки един застраховател. Всеки договор както и квотния е валиден и признат,както от независим одитор така и от КФН. Такъв тип договори са практика в цяла Европа, стотици такива договори има пласирани в целия Европейски съюз включително и на нашия застрахователен пазар. Дружеството разполага с дългогодишна презастрахователна програма, която се одобрява ежегодно от надзорника – КФН", настояха да се уточни от "Бул инс" по повод за квотните презастрахователни договори. От дружеството уточниха също така, че констатираните при проверките слабости са били веднага отстранени и към настоящия момент дружеството покрива напълно изискуемите показатели за ликвидност и платежоспособност. "Застрахователно дружество "Бул Инс", не е имало проблеми при прегледа на балансите на Дружеството при проведените стрес тестовете. А от публикуваните финансови данни - застрахователен пазар 2016 година на КФН е видно, че дружеството е с положителен ръст от 14% по брутни премийни приходи спрямо 2015 г. и излиза на печалба", заяви Милен Драмалиев, директор "Връзки с обществеността" в застрахователя.

Дори и при тази силно невероятна перспектива това не са дружествата с констатирани най-тежки проблеми по време на проверката. Тя разкри тревожни факти за значително по-малките на пазара "Синдикална взаимоспомагателна каса" (СиВЗК) на КНСБ и за застрахователната компания "Надежда". Беше посочено, че моделът, по който работи СиВЗК, я обрича да губи капитал, и след проверките тя е с отрицателни коефициенти. А разрастването на бизнеса на "Надежда" в Италия е причина бъдещите рискове да поставят пред изпитание акционерите й сега.

В първата седмица на юни е бил приключен и вторият преглед на балансите, който трябваше да провери как се изпълняват предписанията от първия. По информация на "Капитал" на база на резултатите от него в следващите седмици се очаква развитие по казусите на СиВЗК и "Надежда", като не е изключено да се стигне до кардинални решения за бизнеса им.

Право на отговор:

В брой 24 на "Капитал" на стр. 56 е публикувана статия "Малките солени глоби на големите застрахователи". В нея невярно е посочено: "Първоначално КФН е опитала да събере вземанията си с доброволни покани към задлъжнелите застрахователи..." Трябва категорично да заявим, че НЕ е имало доброволна покана. Причината за натрупването на санкциите е, че не сме разполагали с информация. В повечето от споменатите случаи има съдебно оспорени наказателни постановления, които са решавани след няколко съдебни инстанции доста време след издаването на постановлението. Тогава, когато "Бул инс" е разполагал с информацията или е получавал покана, е плащал в необходимия срок.

По отношение на твърдението, че "Бул инс" е "плащала задължението на траншове", искаме да уточним, че плащането е било на части, защото са уточнявани суми и лихви.

В статията са цитирани данни, че при прегледа на активите за "Бул инс" "бяха направени корекции за 9.3 млн. лв., а при преизчисляване на показателите за платежоспособност то не успя да покрие изискваното ниво по единия от тях, което се равнява на капиталов недостиг от 4.6 млн. лв. На "Бул инс" беше дадено време до края на 2017 г. да влезе в норма".

Заявяваме, че при прегледа на балансите не са констатирани проблеми от подобен драматичен порядък! В доклада на одитора "Делойт", извършил проверката на баланса ни, се констатира изпълнение на капиталовите изисквания, липсва и капиталов недостиг. Вярното е, че "бяха направени корекции за 3.6 млн. лв. и при преизчисляване на показателите за платежоспособност дружеството покрива успешно изискваното ниво по тях със стойности от 103% за КИП коефициента и 334% за МКИ коефициента, което се равнява на капиталов излишък от 1.113 млн. лв. при първия и на капиталов излишък от 24.686 млн. лв. при втория показател".

Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс"

Редакционна бележка на "Капитал"

В текста са използвани единствените публично налични индивидуални данни за резултата от проверките на европейския секторен регулатор EIOPA. Докладът на "Делойт" не е публичен.

* Публикацията е актуализирана към 4 юли с добавено право на отговор.

Темата накратко:

- Регулаторът наказа "Бул инс" и "Лев инс" за неплащане на санкции в срок

- Двете компании са сред най-големите в автозастраховките и показаха слабости при прегледа на активите.

- Казусът сега не е грандиозен, но повдига въпроса за ликвидността на сектора.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  Хайде стига с глупостите! Глоба от 40 хил. лева поставял под въпрос ликвидността на компанията, вие чувате ли се? Почти всяко малко предприятие може да изкара толкова пари на куп, а да не говорим за големи с милиони левове капитал. Причината е друга, всяка едно ФЛ и ЮЛ се опитва да пробва първо с изтичане на давноста, ако обаче държавата се активизира си ги плащат, не е ядрена физика, за да се сетиш. Опитвате се пак да намирате несъществуващи кирливи ризи в застрахователите, а съвсем лаконично сте наблегнали на комунистите от КНСБ, които се провалиха с гръм и трясък на стрес-тестовете.

 • 2
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Освен горепосочената причина има и друга: За одобряване на плащане за по голяма сума обикновенно се изисква подписа на двама или трима представляващи дружеството, а това не винаги става на деня.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.