Три големи мандри искат промяна на опаковките за кисело мляко по БДС

Окончателното решение трябва да бъде взето от техническия комитет към Института за стандартизация

В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен
В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен    ©  Анелия Николова
В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен
В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен    ©  Анелия Николова

Три фирми - ОМК ("Обединена млечна компания"), "Димитър Маджаров-2" и "Полидей" (марка "Домлян"), поискаха промяна в стандарта за българското кисело мляко (БДС) в частта му за опаковките. Те настояват стандартът да разреши опаковките да са "от материали, предназначени за контакт с храни, съгласно изискванията на европейските и националните нормативни актове". В момента БДС допуска само три вида опаковки - от стъкло, керамика или полистирен. В петък (16 юни) се проведе обществено обсъждане в Българския институт за стандартизация (БИС).

За промяната

От официалните становища, изпратени до БИС, става ясно, че искането за промяна се подкрепя от Националния център по обществено здраве и анализи, Агенцията по безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни работници, фирми - производителки на опаковки.

"Изискването да се използват опаковки само от един вид полимер (полистирен) е ограничаващо и противоречи на всякаква пазарна логика и на развитието на тази промишленост. В пряка полза на потребителите е да има достатъчно разнообразие от опаковки, дори и от ново поколение и биоразградими, смарт опаковки и други, които се използват за контакт с храни", коментира за "Капитал" Йолита Ботева, маркетинг директор на ОМК. По думите й ограничаването на опаковките само до един вид може да позволи на фирмите производителки и да спекулират с цената на единствения допускан полимерен материал. Освен това "последните години около полистирена от консуматори, медии, научни статии и в свободното интернет пространство витае имиджа на недобра репутация като материал заради съдържащ се мономер, заемащ второ място по токсичност", се твърди в официално становище на ОМК. Йолита Ботева допълва: "Кофичките са много цветни, видимо на рафтовете за кисело мляко. Полистиренът е по-пропусклив материал в сравнение с полипропилена. Необосновано е и че в опаковки от друг материал се променят качествата на българското кисело мляко. Искаме либерализация на опаковките, защото производителите на кисело мляко носят пряка отговорност за безопасността на храните, които произвеждат, и трябва да могат да избират и да отговарят за избора си", обясни още Ботева.

Според инж. Майя Стойчева, ръководител на единствената в страната акредитирана лаборатория за изпитване на опаковки - "Алми тест", когато е създавана новата версия на БДС за българското кисело мляко, механично е пренесен текстът за разрешените опаковъчни материали и опаковки от версията на стандарт БДС 12 от 1972 г., т.е. текстът е с 45-годишна давност. "В същото време технологиите за производство на материали за контакт с храни вече внедряват наноматериали и многослойни материали с до 15 слоя в състава си", коментира за "Капитал" Майя Стойчева, която и подкрепя предложението за промяна.

Тя има забележки и към другите два вида опаковки, разрешени в стандарта. "Стъклени буркани в промишлен мащаб не се използват от десетилетия за опаковане на кисело мляко, линиите за пълненето им отдавна са изхвърлени. При керамичните опаковки няма достатъчен контрол, а доколкото го има, не се осигурява проследимост на материалите, не се знае от кое находище е основният материал и с какво съдържание на олово и кадмий. Производителите обикновено сами си приготвят глечта, а в болшинството от находищата на глина има олово над законовия лимит", обобщава Майя Стойчева. Освен това в стандарта "няма изисквания към химическата безопасност на капачките от алуминиево фолио с термозаваряем лак, което също е проблем", смята тя.

Под условие

"Въвеждането на други опаковки за българското кисело мляко изискват сериозна мотивация за предимствата им", коментира за "Капитал" акад. Мария Балтаджиева, ръководител на лаборатория за научно приложение на млякото и млечните продукти. "Може да се мисли за промяна на стандарта в частта "опаковки", но само ако има доказателства, че те максимално съхраняват биологичната характеристика и качествените особености на традиционния български продукт", обобщи акад. Балтаджиева.

Против промяната

Против промяната вече се обявиха от земеделското и от здравното министерство.

"Няма безвредни и най-добри и подходящи опаковки за контакт с каквито и да било храни по принцип. Има обаче най-подходящи опаковки за даден вид хранителен продукт не само от гледна точка на безопасност, но от гледна точка на запазване и най-добър отговор на органолептичните, физикохимичните и микробиологичните показатели и характеристики, посочени в стандарта за кисело мляко", се посочва в официално становище на фирма "Даесеф" - производител на опаковки, която е против промяната. Според дружеството "при кисело мляко по БДС има процес на ферментация в самата опаковка и се различава съществено от "йогурт" продукта. Наличието на жива закваска в българското кисело мляко, и то по изискванията на БДС, и съприкосновението на продукта с опаковката при процеса на ферментация също оказват влияние върху характеристиката на крайния продукт и неговата безопасност. Хубаво би било стандартът не само да не се разшири, а така да определи опаковката, че киселото мляко по БДС да бъде с гарантирани показатели и разпознаваемо за потребителя", се казва още в становището на компанията.

От Националната асоциация на млекопреработвателите също се обявяват против, защото според нейните членове предложението за промяна означава "да няма никакви специфични изисквания за опаковките в стандарта, а това би се отразило негативно върху запазването му и възможността за контрол на този уникален продукт". Другата браншова организация — Асоциацията на млекопреработвателите, в свое становище от май подкрепя предложението, но в становището си от 15 юни настоява да се спре процедурата за промяна на стандарта.

И двете страни по казуса се обвиняват в лобистки и икономически интереси. Агенцията по безопасност на храните вече съобщи, че шест фирми, произвеждащи кисело мляко по БДС, използват кофички от полипропилен, а не от полистирен, както изисква стандартът, но не посочва имената им. Три от тях са известни - те са внесли предложението за промяна. Четвъртата е държавната "Ел Би Булгарикум", която е изпратила становище, подкрепящо изменението.

Окончателното решение трябва да бъде взето от Техническия комитет "Селскостопански и хранителни продукти" към БИС.

Още от Капитал