С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 юли 2017, 12:23, 20167 прочитания

Най-големите компании: Една добра година

Най-растящи са производителите на машини и оборудване, високите технологии и храните, нагоре са и търговията и текстилът. Срив има в метали, горива и строителство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Печалбите на стоте корпоративни гиганта растат с 21% до 2.6 млрд. лв. Увеличават се и наетите.

Илюстрация

Инфографика

Първите 51 компании

Увеличаване

Инфографика

Класацията от 52 до 100

Увеличаване

Инфографика

От 101 до 150

Увеличаване

Инфографика

От 151 до 200

Увеличаване

Инфографика

От 201 до 250

Увеличаване

ИлюстрацияДобра година за много компании, но с тежки спадове при шепа енергийни и металургични гиганти. Шампионите по ръст на бизнеса вече са устойчиво от две групи: производствени предприятия, най-често работещи за износ, и високите технологии. Така и тази година не гигантите движат икономиката, а средните производствени компании.


Леко неочаквано, но средно приходите на най-големите сто компании през 2016 г. спадат с 1.65%. Защо при ръст на икономиката, износа, заетостта и доходите има минус при големите? Причината е конюнктурна - сред гигантите има много дружества от сектора на горивата и металите, а цените им на международните пазари бяха ниски през миналата година. Ако се махнат представителите на двата сектора и енергетиката, то останалите ⅔ от дружествата в стотицата растат средно с 3%, т.е. колкото икономиката.

Картината започва да се променя, когато оборотите са под 200 млн. лв. (класацията от 101 до 300). В тази група, завършваща до компании с продажби от 70 млн. лв., има среден ръст на приходите от 1%. Но там също има скрити условия. Около 15% са представителите на секторите с поевтинели суровини. Ако извадим тях и резултатите на строителните компании, които се сриват заради липсата на държавни поръчки, приходите на останалите растат с приятните 6.3%.

Данните на НАП за приходите на всички над 320 хиляди компании, действащи в страната, показват, че оборотите са нараснали с 1.5% до 333 млрд. лв. през миналата година.Новите растящи

Погледнато по сектори, най-растящи са машините, технологиите и храните. Нагоре са и търговията и производството на платове и облекло. За втора поредна година една тясно специализирана група направо изригва - приходите и печалбите на петте оръжейни завода скачат. Туристическият сектор расте силно и миналата, и тази година, но има само един представител в топ 300 - "Албена", защото хотелиерският сектор все още е разпокъсан в десетки средни и малки компании. Текстилът, който също се събуди, има само пет представителя в топ 300.

Най-приятната изненада е влизането на софтуерните компании в клуба на големите. Със своите почти 83 млн. лв. приходи технологичната "Пейсейф" дебютира в класацията. Дългогодишният лидер "Телерик", макар и изпреварен в технологичния сектор, също за пръв път попада сред 300-те големи със своите 81.5 млн. лв. Софтуерният сектор има и трети представител в подреждането - "ВиЕмУеър".

След дългогодишното присъствие на центъра за услуги на НР, сега в класацията влиза и първо аутсорсинг дружество - "Колпойнт Ню Юръп", което вече има приходи от 92 млн. лв.

Има и няколко единични, но силно впечатляващи дебюти. Германският завод за авточасти "Бер-Хелла" влиза в редиците на топ 300 още на втората година от работата си с продажби от 108 млн. лв. За първа година в класацията попада и новата държавна енергийна борса, през която е изтъргувана електроенергия за над 170 млн. лв. Русенският завод за биодизел "Астра биоплант" повече от удвоява производството си и с приходите си от над 760 млн. лв. се издига до 13-ата по големина компания в страната. С внушителен ръст от 42% до почти 550 млн. лв. е и производителят на слънчогледово масло "Олива", което е почти само за износ. В групата влиза и един екзотичен производител - на хазартно оборудване, като приходите на "Евро геймс технолоджи" се изстрелват до 355 млн. лв.

Кой потъва

Извън вносната ценова дефлация при горивата и металите и поевтинялото в региона електричество най-силен спад има в строителството - там приходите на големите в сектора се сриват средно с 35%. Причината - липсват големи европроекти като магистрали и ВиК съоръжения. В строителството има оживление, но то е в по-малките компании, които строят жилища и офиси в София.

В подреждането има и няколко единични огромни спада: "Техномаркет" например свива приходите си с 36%, стъкларските заводи на турската Sisecam се разделиха от едно на три отделни дружества, затова "сривът" при "Тракия глас" е изкуствен - реално бизнесът на групата в страната расте.

Печалбите растат

Важната новина е, че печалбите растат: ако преди година в извадката на стоте корпоративни гиганта нетният общ резултат е бил плюс от 2.1 млрд. лв., то сега е 2.6 млрд., което е ръст от над 21%. Спрямо две години по-рано, резултатът е в пъти по-силен, тъй като тогава общата печалба е била едва 700 млн. лв.

При средно намалели приходи по-силният резултат значи и по-висока рентабилност: през 2016 г. средният марж на печалбата е 4.4%, докато предходната година същите 100 компании са печелили 3.6 стотинки на всеки лев продажби. При втората и третата стотица рентабилността е още по-висока - 5.6%.

В стотицата огромната извадка от 84% са на печалба. В останалите компании до топ 300 загубите са още по-рядко явление - 12%. Това е най-добрият резултат от кризата насам. Например през 2014 г. 29 компании от топ 100 бяха на загуба.

Печалбите растат и за всички компании в страната. Справка на НАП показва, че отчетените печалби се вдигат с 1.5 млрд. лв., а загубите се свиват със 750 млн. лв. От цялата отчетена нетна печалба на компаниите в България от 14.7 млрд. лв. почти 18% е направена от големите сто фирми.

Дори традиционно губещата рафинерия в Бургас отчита солиден плюс от почти 120 млн. лв. Номинално най-висока е печалбата на медодобивния завод "Аурубис" - почти 200 млн. лв. Изненадата всъщност е държавният оръжеен завод ВМЗ, който след години трупане на загуби и дългове изригва с печалба от 174 млн. лв. при приходи от половин милиард.

Тройката на най-губещите е вече класическа: две държавни компании - НЕК и НКЖИ, и една общинска - "Топлофикация София".

Къде са хората

Промяната в персонала при стоте големи работодателя също показва, че годината е добра. В групата ръстът е 4%, което е малко по-силно постижение от предходните две години.

Стоте компании с най-много служители са създали над 8.5 хил. нови работни места през миналата година. Двигател и тук е експортната индустрия, но ръст има и при местни търговски дружества. Има и рекорд - персоналът на 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 300 за пръв път надскача числото 200 хиляди.

Частният топ работодател в страната е казанлъшкият завод "Арсенал" със своите почти 8000 души. Предходната година компанията е четвърта в общото подреждане и след частната "Кауфланд", но изстрелването на персонала на производителя на автомати измества търговската верига. Иначе от години най-голям персонал има държавната железопътна инфраструктурна компания с над 11 хил. души.

Дружеството с най-силен ръст на служителите е IT компанията "Пейсейф България", където наетите скачат с 63%.

Лидерската десетка

Бизнесът на десетте най-големи компании в страната се свива средно с 10% до малко над 20 млрд. лв. При седем от десетката приходите падат, а причината е, че се занимават с горива, метали, енергия. Въпреки че групата прави почти една четвърт от приходите в топ 100, те правят печалба от едва 346 млн. лв., или 13% от общия плюс в стотицата.

Разместванията в десетката тази година са минимални. Лидер за поредна година е рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас". Дистанцията с втория - "Аурубис", леко се топи. Лидерската тройка за втора година поред се затваря от държавната НЕК, която през 2015 г. изпревари търговеца на горива "Лукойл България".

Най-голям ръст в групата правят търговците. Германската верига "Кауфланд" с новите си обекти постига 12% повече продажби. А дистрибуторът на цигари "Експрес логистика и дистрибуция", който тази пролет беше купен от британско-американския концерн ВАТ, за пръв път прескача бариерата от 1 млрд. лв.

Сделките сред големите

Шепа компании от редиците на големите смениха собствеността си през миналата година. Най-голяма беше сделката за БТК, в която контролът върху телекома беше придобит от Спас Русев и руската ВТБ срещу 330 млн. Евро.

Най-активен за поредна година беше депутатът от ДПС Делян Пеевски. В началото на 2016 г. той придоби от Едоардо Миролио "Техномаркет", в средата - контролираната от него "Водстрой 98" беше прехвърлена на "Хидрострой" на Велико Желев. А тази година той сключи сделка с ВАТ за 105 млн . евро, като продаде марките цигари на "Булгартабак" и дистрибутора ЕЛД. През подставено дружество той сключи и единствената по-голяма приватизационна сделка - за дипломатическия клуб "Бояна" и три имота в кв. "Изток" за почти 10 млн. лв.

Опашка от чуждестранни инвеститори нямаше. Две компании с външни инвеститори смениха собствениците си. Миналата година португалската BA Vidro купи "Дружба стъкларски заводи" от гръцката Yioula. А американският фонд Advent продаде "Девин" на белгийската Spadel при рекордно висока оценка от 120 млн. евро за българското дружество.

Тази година не се очертава също силна от към големи сделки и чужди инвестиции. В процес е избор на купувач на активите на CEZ в страната, като преобладават местните купувачи.

Прогнозите: розови

Тази година започна позитивно - икономиката продължава да расте, износът и доходите също. Леко се повдигнаха дори цените на горивата и металите. В тази среда и при завръщането на инфлацията вероятно 2017 г. ще е доста по-силна за приходите на компаниите.

Силно позитивни са и очакванията на 19-те компании, които са дали прогнози за резултатите си за тази година. Те се движат от ръст на приходите от 65% (при "Софтуер груп бг", минават през 10-20% при производствени и търговски дружества и по-консервативните 1-10% при шарена група от фирми). Почти всички без три очакват същите или по-високи печалби.

Методология и критерии

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети.

Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не включва и учебни заведения и болници.

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите за 2016 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании.

Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради по-късния законов срок за заверка. По същата причина в основните класации на "Капитал 100" влизат само неконсолидирани данни. Въпреки това сме съставили и отделна класация с консолидирани данни за групите, които съставят такива отчети и успяха да ги предоставят.

Събраните по този начин данни правят класацията представителна за над 95% от големите български дружества с годишни приходи над 100 млн. лева. Това изчисление е направено на базата на справка за най-големите 300 компании по общо приходи от продажби за 2015 г.


Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Контракс" очаква 25% ръст на приходите през тази година "Контракс" очаква 25% ръст на приходите през тази година

За 2019 г. оборотът на IT компанията се свива, но печалбата расте повече от двойно

19 фев 2020, 1001 прочитания

Бизнес в парализа: празниците в Китай приключиха, но не и проблемите на фирмите Бизнес в парализа: празниците в Китай приключиха, но не и проблемите на фирмите

Предприятията е трудно да продължат работа, когато работниците са заклещени в провинцията

19 фев 2020, 873 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Изкачването на "Мусала"

Приходите на "Мусала софт" продължават да растат с над 25%, целта е удвояване на персонала до 1000 служители през 2020 г.

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Спаси ме от коронавируса

По-важно е маските да бъдат носени от болните, а не от здравите хора, защото така се ограничава предаването на инфекцията

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10