С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 юли 2017, 15:02, 5753 прочитания

Най-динамичните: Производители на растеж

Приходите на най-бързо увеличаващите бизнеса си 50 компании нарастват средно с 46% през 2016 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Шампионите по растеж продължават да бъдат не гигантите, а средно големите дружества, класирани от 101 до 300 място.
И през 2016 г. най-много растат производителите на машини и оборудване, силна година записват и представителите на селското стопанство, храните, веригите и оръжейния сектор.

Още по темата

ПРАКТИ-чески растеж

Веригата хипермаркети "Практикер" може да се похвали с най-големия скок на приходите в сектора "направи си сам"

5 авг 2018

Най-динамичните: Шампиони са горива, метали и производство

Бизнесът на най-бързо растящите 50 компании се ускорява средно с 47% през 2017 г.

4 юли 2018

Звездният проект на "Стандард профил"

Продажбите на производителя на автомобилни каучукови уплътнения скачат от поръчка за Opel Astra

2 сеп 2017

"Аркус": Изстрел във висините

Оръжейният производител от Лясковец увеличава продажбите с 35% през 2016 г.

26 авг 2017

Половин милиард от семки

Приходите на производителя на растителни масла "Олива" надхвърлиха 500 млн. лв. през 2016 г., което прави дружеството най-голямата компания в хранителния сектор в страната

17 авг 2017

Германската Kostal откри завод за авточасти в Пазарджик след Смолян

Дотук инвестицията е 32 млн. евро, а след пет години планът е за вложения от още 100 млн. евро и оборот на двете български предприятия от 180 млн. евро

1 авг 2017

В ЗОРА-та на растежа

Веригата за техника има най-голям скок в приходите в сектора. Обяснението: повече онлайн продажби и масирана реклама

25 юли 2017

Пратка за успех

Бизнесът на куриерската компания "Еконт" втора поредна година расте с по 25%

1 юли 2017

Изкачването на "Мусала"

Приходите на "Мусала софт" продължават да растат с над 25%, целта е удвояване на персонала до 1000 служители през 2020 г.

1 юли 2017

"Бомбичката" на датския пивовар

През 2016 "Карлсберг България" отчита най-високите си резултати от влизането си на местния пазар

1 юли 2017

Най-големите компании в България през 2016 г.

Средно приходите на стоте дружества се свиват, но минусът идва от поевтинелите горива и метали. Печалбите за поредна година се увеличават

30 юни 2017

Най-динамичните:

Още по-високо

Ускорението в темповете на растеж се запазва и отново е най-осезаемо при компаниите извън топ 100

28 юни 2016

С по-малки крачки, но пък трайно нагоре. Така изглежда тазгодишното подреждане на най-динамично растящите дружества измежду корпоративните 300 гиганта в страната, класирани в "Капитал 100". Измерен в числа, подемът в бизнеса им – средно с 46%, е по-скромен в сравнение с отчетените преди година 63%. Отново двигателите са главно компании, чиито обороти все още не са достатъчни, за да влязат в топ 100, но пък им отреждат място сред по-широката група - с обороти между 70 млн. и 200 млн. лв.

Все пак броят на представителите на първия ешелон в редиците на най-динамичните расте и тази година цели 18 от тях намират място сред 50-те компании, които разширяват дейността си с най-бързи темпове – в сравнение с 16 през миналата година и едва девет през 2014 г. Това би могло донякъде да обясни и забавянето в средните темпове – за по-големите е по-трудно да постигнат бурни скокове в оборотите си. От друга страна, след силната 2015 г. дори в групата на шампионите по растеж започна да се усеща тежестта на конюнктурни фактори като трайно ниските цени на горивата и суровините на международните пазари, както и на вътрешни за страната процеси като либерализацията на енергийния пазар и приключването на първия програмен период за усвояването на европейски средства, което през последните две години даде сериозен тласък на представителите на строителния сектор например.

И тази година шампионската позиция е за подкрепен от държавата бизнес – този път става дума за реално заработилата от началото на 2016 г. енергийна борса. Либерализацията на пазара, довела до изкачването на новото държавно дружество на върха, намира отражение и по-надолу в подреждането – през броя на търговците на ток, който обаче леко намалява.

Все така осезаемо остава присъствието на представителите на машиностроителния сектор, както и на военните заводи, чиито приходи и печалби за поредна година изригват, движени от множеството въоръжени конфликти по света.

Годината в числаКато цяло картината на една отминала година с по-умерен растеж, която очертават данните за общото подреждане в "Капитал 100", се повтаря и в класацията на най-динамично развиващите се дружества. Топ 50 сред тях отчитат завидния растеж от 46.2% на оборотите си, докато година по-рано увеличаването на приходите им е било с далеч по-скромните 12%. Разбира се, ръстовете са далеч над средните постижения за общата класация, където крайният резултат по показателя в топ 100 е свиване на приходите с 1.65%, а без ударените от спадовете в цените на суровините компании от горивата, енергетиката и металургията средното нарастване е от порядъка на 3%.

От челната стотица идват 18 от най-динамично растящите компании. Също толкова са и представителите на втората стотица в разширената група от 300-те най-големи компании, включени в "Капитал 100", където средното увеличение е с 2.7%. Най-малобройна в подреждането на динамичните е групата на дружествата, които в основната класация заемат позиции между 201 и 300 място. Средният резултат там също е с отрицателен знак – свиване на бизнеса с 1.55%, но и там има доста компании, чиято дейност е свързана с поевтинели суровини. В подреждането на най-динамичните 50 са използвани данните за компаниите от топ 300 на най-големите дружества за 2016 г.

Ако се гледа в номинално изражение обаче, въпреки добрия си ръст общият оборот на 50-те най-динамични, който за 2016 г. е 10.97 млрд. лв., остава по-нисък в сравнение с отчетените в миналогодишното издание на "Капитал 100" общо 11.09 млрд. лв. и почти двойно по-малък от постигнатите през 2012 г. от групата на най-динамичните 19.5 млрд. лв. Така излиза, че по-малки компании са по-динамични.

Прагът за попадане сред водещите 50 по растеж също намалява след две поредни години на повишения – за да се нареди в групата на най-динамичните през 2016 г., една компания е трябвало да увеличи оборота си с малко под 20% при близо 29% година по-рано и над 25% за 2014 г.

Историите на растежа

По-предизвикателната година си личи и по това, че броят на компаниите, които са успели да постигнат трицифрени и по-високи темпове на растеж, отново се свива. През 2016 г. те са едва пет в сравнение с шест дружества година по-рано и 11 през 2014 г. Логично тук попада заработилата през миналата година "Българска независима енергийна борса", но в нейния случай бурният ръст реално идва от нулева база, така че не може да се сравнява с този на работещите от по-отдавна бизнеси. Сходна е и ситуацията с германския производител на автомобилни климатични системи "Бер-Хелла термоконтрол", който започна работа през пролетта на 2015 г. в индустриалната зона в Божурище и още на втората година от дейността си се нареди сред 300-те големи компании в страната.

Така на практика групата на дружествата, които са от по-дълго време на пазара и се радват на трайно бурен растеж, изразен в трицифрен и по-висок средногодишен темп на нарастване на бизнеса им от 2014 г. до 2016 г., остава съвсем малобройна – в нея влиза само държавният оръжеен гигант ВМЗ - Сопот. Почти в трицифрени стойности се измерва и средногодишният ръст на приходите на русенския завод за биодизел "Астра биоплант", който вече е сред най-големите 20 компании в страната.

И докато в общата картина като цяло липсват толкова бурни скокове, колкото в предишни години, добрата новина е, че в основната си част отбелязваните ръстове са реални, а не в резултат на загубени по-рано позиции – такъв е случаят при едва около една пета от динамично увеличилите бизнеса си компании, горе-долу толкова, колкото бяха и в миналогодишното подреждане по показателя. За повечето от дружествата в топ 50 подобрението в числата идва след трайно нарастване в оборотите. Както и през 2015 г., сред тях има значителна група представители на оръжейната индустрия, чийто бизнес продължава да процъфтява благодарение на множеството военни конфликти по света – освен ВМЗ - Сопот, тук са казанлъшкият оръжеен завод "Арсенал", русенският "Дунарит" и базираният в Лясковец "Аркус".

Вече традиционно в челната петдесетица място намират и много промишлени предприятия, които през последните години са инвестирали в разширяване на производството си, особено в автомобилния сектор – сред тях са например германският производител на автомобилни заключващи системи "Витте аутомотив България", който от миналата година вече разполага и с развоен център в Русе, както и турският производител на уплътнителни системи за автомобили "Теклас България", който през април 2016 г. отвори третия си завод в страната – в Кърджали, а в началото на 2017 г. започна изграждането и на четвърта фабрика у нас, за която през юни получи и 20 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В тази група попада и германската "Хамбергер България", която произвежда седалки за тоалетни чинии в Севлиево, а в европейски мащаб е вторият по големина играч в сектора си – през миналата година компанията разшири производството си в страната със завод за дървен паркет, който официално ще заработи през втората половина на 2017 г., и нов логистичен център. За поредна година сред най-динамичните е и базираният в Смолян германски завод за подкормилни системи "Костал", който подготвя и разширяване на производството си с ново предприятие в Пазарджик.

В топ 50 на най-динамичните компании за 2016 г. силно присъствие записват и веригите, които се радват на ръстове в резултат на подобряващата се икономическа среда и увеличаващото се потребление. Дрогерийната dm например за пръв път от влизането си на българския пазар отчита печалба, а приходите й растат с 20%. "Максима България", която стои зад магазините "Т-маркет", пък продължава да записва отрицателни финансови резултати, но оборотът нараства с 22%, след като през изминалата година придоби много от обектите на изтеглилата се от страната германска верига Penny.

Водещите сектори

И през 2016 г. най-многобройната група сред шампионите по бърз растеж са представилите на сектор "Машини и оборудване" – в тазгодишното издание на класацията в списъка се нареждат общо осем от тях (в сравнение с девет през 2015 г.). Освен силното присъствие на ангажираните в автомобилната индустрия предприятия тук е и производителят на хазартно оборудване "Евро геймс технолоджи", чиято продукция е предназначена основно за износ. Предимно към външните пазари и най-вече към американския заминават и произвежданите от "Датекс" фискални устройства, платежни терминали, мобилни принтери и др.

Силно представяне записват и компаниите с бизнес в сектора на храните и напитките и в селското стопанство – съответно шест и пет от тях влизат в топ 50 на динамичните. В хранителния сектор те са предимно производители на слънчогледово олио – "Олива", "Роса" и "Папас-олио", но в групата попада датският пивовар "Карлсберг България", който отчита най-добрите си резултати от влизането на местния пазар през 2002 г. Въпреки трайно ниските цени на земеделската продукция добра година благодарение на увеличените продадени обеми записват търговците на зърно като завърналата се на върха в сектор селско стопанство "Севан", "Октопод-С" и "Семпекс". Пет са и представителите на веригите, като освен dm и "Максима България" в групата влизат "Практикер ритейл", "Зора М.М.С." и "Джамбо ЕС.Б".

Челната тройка

На върха на класирането застава държавната "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ). След почти символичния приход от 99 хил. лв. за малкото дни, в които компанията е развивала дейност през 2015 г., през 2016 г. през нея беше изтъргувана електроенергия за над 175 млн. лв., което й дава главозамайващия ръст на приходите от 176 748%.

Втората позиция е за друго държавно дружество – военният завод ВМЗ - Сопот. Подобно на останалите компании в сектора, които допреди две години трудно се справяха с покриването на задълженията си, сега производството процъфтява, а фабриките се конкурират за привличането на кадри и насочват вниманието си към инвестиции в модернизация и в разнообразяване на продукцията, включително и към цивилния сектор. ВМЗ не е изключение от групата и през последната година и половина е вложил близо 50 млн. лв. в обновяване на мощностите си. За 2016 г. приходите на завода нарастват със завидните 243% до 503 млн. лв.

Лидерската тройка допълва ударно започналият бизнеса си в България германски производител "Бер-Хелла термоконтрол". В завода му за автомобилни климатични системи в Божурище, който работи за гиганти като Audi, BMW и Mercedes, вече са заети над 230 души, като се очаква производството тепърва да расте, включително и чрез формирането на голям развоен екип, съставен от над 50 души. През 2016 г. предприятието успя да увеличи над два пъти приходите си в сравнение с предходната година и те вече са над 108 млн. лв., или с над 150% повече спрямо отчетените от пролетта до края на 2015 г. 43 млн. лв.
Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Вкусът се възпитава Вкусът се възпитава

Баровете и специализирани магазинчета за крафт бира, се множат и вече излизат и извън София, но проблем пред развитието са по-високата цена и консервативните потребители

21 сеп 2018, 463 прочитания

Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал 1 Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал

Все повече ентусиасти започват свой бизнес, рисковете обаче не са малко, както и възможностите

21 сеп 2018, 726 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
С най-нисък дълг: В зоната на умерения риск

Най-големите компании в страната остават по-скоро консервативни по отношение на използването на привлечен ресурс

Със София в центъра на бизнеса

Изпълнителният директор на Progress Йогеш Гупта пред "Капитал"

Пазарът на занаятчийска бира е малък, но с потенциал

Все повече ентусиасти започват свой бизнес, рисковете обаче не са малко, както и възможностите

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

10 Corso Como в Ню Йорк

Концептуалният милански магазин на Карла Соцани вече стъпи и в Америка

Кино: "Аз съм ти, Адриана"

Артистична елегия за две силни жени в две български епохи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: Не разследвай това

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 21.09.2018 Прочетете