С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 юли 2017, 17:18, 7841 прочитания

Фармация: Средно здрави

Търговците имат умерено добра година, при производителите тенденциите са разнопосочни

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Темата накратко

- Търговците имат умерено добра година на фона на опитите на държавата да получи по-ниски цени.

- При производителите тенденциите са разнопосочни - докато ветеринарната група "Хювефарма" расте, заводите за хуманитарни медикаменти имат по-слаба година заради руския пазар.

- Печалбите са в пъти по-високи при производителите заради силната конкуренция в дистрибуцията.

Още по темата

Собственикът на Actavis съкращава 25% от персонала

Израелската компания Teva ще продаде и част от предприятията, за да понижи дълга си

15 дек 2017

Кризата в Teva се задълбочава

Акциите на компанията отбелязват 45% спад за месец

10 авг 2017

"Софарма трейдинг" ще купи търговец на лекарства в Сърбия

Дистрибуторът чака одобрение от местния антимонополен регулатор за сделка с Lekovit

25 юни 2017

КЗК ще проучва детайлно миниатюрна сделка за 19 аптеки

Покупката от "Софарма трейдинг" на обектите на "Фармастор" не получи разрешение от регулатора. Нищо че в сектора има силна конкуренция между 4000 аптеки

21 юни 2017

Световният фармацевтичен пазар, който според прогнозите ще достигне до 2020 г. около 1.4 трилиона долара, е с константни годишни ръстове между 4 и 7% заради застаряващото и боледуващо население. На развиващ се пазар като българския тенденцията е огледална.

За поредна година през 2016 г. продажбите в страната нарастват, наистина със скромните 8.1% в стойност. През миналата година оборотът с лекарства в аптеките и в болниците в България е на обща стойност 3.3 млрд. лв. по данни на QuintilesIMS, като държавата и здравната каса са платили лекарства само за около 1 млрд. лв., а останалата сума е платена от пациентите в брой.

Погледнато през отчетите на фармацевтичните компании обаче, ръстът е наполовина - приходите в топ 15 на сектора се качват със скромните 4%. Разликата е, че в подреждането влизат както търговци на местния пазар, така и производители, работещи основно за износ. При втората група тенденциите са разнопочни - докато ветеринарната група на братя Домусчиеви "Хювефарма" и "Биовет" растат, заводите за хуманитарни медикаменти имат по-слаба година. Обяснението е, че е слаб традиционният пазар - руският. При печалбите обаче производствените компании изпреварват значително търговските.

Водещите участници в класацията – компаниите за търговия на едро с лекарства, през които минават продажбите на медикаменти, хранителни добавки, медицинска козметика, медицински изделия и апаратура, запазват своето лидерство в сектор "Фармация". През тази година обаче дистрибуторите във фармацевтичния сектор с обороти над 600 млн. лв. вече са два – към дългогодишния лидер "Софарма трейдинг" се включва единствената голяма компания с чуждестранен собственик - "Фьоникс фарма", която има ръст в продажбите от 18%, или 91 млн. лв., и минава психологическата граница от над 600 млн. лв. приходи.

В топ 4 на класацията отново са четирите национални дистрибутора на медикаменти, които държат над 80% от продажбите на лекарства, добавки, козметика и медицински изделия в страната. В оборота на дружествата от общо 2.23 млрд. лв. са включени и продажби на медицинска апаратура, услуги като преддистрибуция, маркетинг и ексклузивни представителства на определени марки продукти.Големи обороти, малка печалба

Търговците на едро имат много ниска печалба в сравнение с производителите на лекарства или работят на загуба. Причината е в търговските надценки, които за дистрибуторите са максимално 9% при лекарствата до 10 лв. и 6% при лекарствата над 30 лв. От своя страна дистрибуторите се опитват да привличат клиенти, като намаляват допълнително надценките си, правят по няколко курса на ден, за да снабдяват аптеките, и кредитират дългосрочно болниците, които по традиция не плащат навреме доставките на медикаменти.

От "Софарма трейдинг" отбелязват поредна десета година на ръст, макар и малък. Изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров коментира, че дължат първото си място на това, че са си поставили амбициозната цел да променят облика на секторите, в които оперират. "Например за инвеститорите на болничен пазар предлагаме комплексна услуга от "А до Я" под бранда OMNIS (от латински - всичко). От друга страна, в ритейл сектора концепцията ни SOpharmacy осигурява на българските пациенти достъп до най-съвременни аптечни практики, непознати преди това на местния пазар. Започваме и да изграждаме силно дигитално присъствие и онлайн канали за достъп до клиентите в търговията на едро и дребно, така че да сме готови за предизвикателствата на бъдещето", казва Димитров.

Видно от ръста в продажбите, 2016 г. е била много успешна за "Фьоникс фарма", която е увеличила продажбите си и е намалила загубата, с която кредитира експанзията си.

"Постигнахме 18% ръст в приходите от продажби спрямо предходната година. По данни на QuintilesIMS "Фьоникс фарма" e лидер сред дистрибуторите на лекарства и медицински продукти в България за 2016 с пазарен дял от 22%. Този резултат ни прави много горди. Нашата цел е да разширим портфолиото си и качеството на услугите", коментира Веселин Кунев, управител и директор "Продажби" на "Фьоникс фарма България".

Изпълнителният директор на "Стинг" Иван Здравков намира изминалата година за успешна, но трудна за компанията си. "Като цяло пазарът остава относително стабилен с лек ръст и без съществени забавяния на плащанията от здравната каса. Големите неизвестни бяха свързани с множеството нови идеи на старото ръководство на Министерството на здравеопазването, някои от тях твърде спорни. От всички тези идеи на практика бе осъществена само една – въвеждането на пълно покритие от касата на лекарствата за лечение на хипертония", отбелязва Здравков. Той допълва, че и през 2016 основен двигател на ръста са били скъпоструващите медикаменти и най-вече продуктите за лечение на хепатит C, които обаче изискват огромен финансов ресурс от дистрибуторите и аптеките и носят практически нулева рентабилност.

"Продължава и проблемът с острата конкуренцията в сектора на търговията на едро, ценовите войни и свръхкредитирането на аптеките. Това са и основните причини за ниската рентабилност при търговията на едро. Винаги съм твърдял обаче, че тези причини не са външни за сектора или са предизвикани от някаква държавна политика или рестрикции, а са по-скоро плод на неразумната търговска политика на самите търговци на едро", смята Здравков.

Бизнесът с лекарства на Веселин Марешки също расте, но слабо, с което компанията отново го връща на четвърто място сред търговците. Миналата година новият политик насочи усилия за навлизането си на пазара на горива - с лоу-кост бензиностанции. А според консултанти опитва да продаде аптечния си бизнес, но засега неуспешно.

Оспорвана класация

"Балканфарма" - Дупница, завод на "Актавис", компания на Teva, е специализиран в производството на лекарства и таблетки и капсули. В резултат на мащабна инвестиционна програма през последните 15 години това е една от най-модерните фармацевтични мощности в Европа. Продукцията му се изнася в над 58 държави в Европа, Северна Америка, Канада, Азия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия.

"Балканфарма" - Дупница, завод на "Актавис", компания на Teva, е специализиран в производството на лекарства и таблетки и капсули. В резултат на мащабна инвестиционна програма през последните 15 години това е една от най-модерните фармацевтични мощности в Европа. Продукцията му се изнася в над 58 държави в Европа, Северна Америка, Канада, Азия, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия.

Фотограф: Капитал
На пето място е компанията "Хювефарма", която е собственик на ветеринарните заводи "Биовет" и се занимава с управление на ветеринарните си производства извън България и с търговия на ветеринарни лекарства. "Биовет" обяви, че тази година ще започне строителство на нова производствена мощност в Пещера за 150 млн. евро.

Шестото и десетото място в класацията се заемат от завода в Дупница на "Актавис", част от групата на израелския концерн Teva, и от търговската компания "Актавис". Заводът е една от най-големите европейски мощности на фармацевтичната компания и произвежда лекарства за множество пазари, а търговската компания "Актавис" търгува както с негови лекарства, така и с медикаменти на компанията майка, внесени от други държави. През лятото на миналата година Teva окончателно придоби генеричния бизнес на Allergan, дотогавашния собственик на Actavis. Кумулативно класацията за лекарствата по производител на QuintilesIMS нарежда обединението между "Актавис" и Teva на второ място след търговското представителство на швейцарския концерн Novartis, което не съставя отчет в страната.

На следващо място в секторния топ 15 е българската фармацевтична компания "Софарма", която през миналата година продължи да понася сложната политическа и пазарна обстановка на един от основните си пазари – Русия, но за сметка на това компенсира с нови чужди пазари и регистрации на лекарства в чужбина и забележимо увеличаване на печалбата, към което според отчета й принос има и еднократна сделка в Сърбия.

Търговските фирми в България на световните фармацевтични концерни заемат следващите места в класацията. "Рош България" доставя основно онкологични лекарства. Следваща е "Актавис", която търгува основно с генерични лекарства, а зад нея е българската компания на англо-американската GlaxoSmithKline.

За втора поредна година "Ромфарм компани", която изнася през България продукцията на румънските си заводи за Русия и страните от ОНД, бележи спад на приходите си от продажби с около 33%. Предишните години това се обясняваше с отделяне на доставките за Беларус в друга компания. За сметка на това компанията отново бележи впечатляваща печалба от дейността си.

В класацията са представени и търговските компании на още няколко чуждестранни производителя.

Очакван ръст

Водещите компании в класацията прогнозират ръст на продажбите на лекарства и през тази година.

"Фармацевтичният пазар в България ще продължи да нараства, основно поради навлизането на нови и скъпи продукти и терапии, които се заплащат от здравната каса. Този ръст, естествено, зависи от възможностите на бюджета на касата и политиките в сферата на здравеопазването на новото правителство", смята Веселин Кунев, управител и директор "Продажби" на "Фьоникс фарма България".

Иван Здравков от "Стинг" допълва, че важен фактор за стабилността на целия сектор е редовността на плащанията от здравната каса и че някакви сериозни сътресения биха могли да настъпят единствено при съществена промяна на регулаторната рамка, каквато до края на 2017 г. вероятно няма се случи.

"При търговците на едро не очаквам никакви промени, а при аптечния пазар ще се засилят тенденциите за консолидация и окрупняване. Това от своя страна ще даде тласък за развитието на нови форми на асоцииране и коопериране както между аптеките, така и между аптеки и търговци на едро, а ние работим активно в тази насока и разработваме нови форми на сътрудничество с клиентите си", казва Здравков.

"Заедно с ръста на фармацевтичния пазар се увеличават и очакванията за окрупняване на основните пазарни играчи. Това е в унисон с глобалната тенденция границите между търговци на едро, търговци на дребно и производители да се размиват все повече. Логично е в растящ сектор със засилена регулация и натиск върху маржовете компаниите да се стремят да развиват по-големи структури, за да са по-ефективни, да постигат синергии и икономии от мащаба", заключава Димитър Димитров.
Какво потиска пазара

Анализаторите на пазара отбелязват няколко ясни тенденции, които намаляват ръста в продажбите на вътрешния пазар. Едната от тях е продължаващият натиск от страна на държавата върху фармацевтичните компании да намаляват цените на лекарствата. На ниво производител медикаментите продължават да бъдат на най-ниските цени в ЕС, което води до напускане на лекарства от пазара или пък до засилен паралелен износ и оттам – до дефицити на скъпоструващи медикаменти, които имат в пъти по-високи цени в западноевропейските държави.

В същото време регулаторните органи продължават да допускат трудно до пазара нови терапии, което, освен че ще помогне за лечението на много пациенти, би довело и до по-висок ръст на пазара.

Здравната каса дори временно си позволи да подготви критерии за лечение на болни по икономическа, а не по медицинска целесъобразност, които обаче бяха отменени от съда. Опитите да се пести от плащания за лекарства са пренесени върху изключително чувствителни области като онкологията, където в момента се въвежда лечение по пол, ръст и килограми. Въпреки множеството ограничения обаче пазарът продължава своя ръст. Но малък.
Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв. Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв.

Фондът на фондовете подписа споразумения с финансовите посредници, които ще субсидират идеи на общини, физически и юридически лица

20 сеп 2018, 698 прочитания

BMW ще затвори временно завода на MINI във Великобритания точно след Brexit BMW ще затвори временно завода на MINI във Великобритания точно след Brexit

Компанията се застрахова, в случай че Великобритания ще напусне ЕС без сделка

20 сеп 2018, 527 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Пратка за успех

Бизнесът на куриерската компания "Еконт" втора поредна година расте с по 25%

Икономика с висока температура

Румънският растеж започва да се забавя, а прогнозите стават все по-мрачни

Младен Маринов - политизираният полицай

Номинацията на досегашния главен секретар на МВР за министър на вътрешните работи спъна гласуването на рокадите в правителството

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ein Mass, bitte!

Всичко, което трябва да знаете за тазгодишния "Октоберфест" в Мюнхен (22 септември - 7 октомври)

Георги Марков, писателят

Penguin ще публикува на английски четири кратки романа на Георги Марков. Защо е важно да го помним и като белетрист?

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Емисия

DAILY @7PM // 20.09.2018 Прочетете