С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 юли 2017, 11:37, 3220 прочитания

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.


КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ


Новини

Бюджетът за внедряване на иновации е увеличен с 10 млн. евро

Ръководителят на управляващия орган по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" Ивелина Пенева издаде решение, с което се увеличава бюджетът по процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията". Допълнителните средства са в размер на 10 млн. евро (19.7 млн. лв.). С тях ще бъдат финансирани 35 проектни предложения на микро- и малки предприятия, които успешно са преминали оценката, но за които не е достигнало финансиране и са получили 78.5 точки и повече. По процедурата бяха оценени общо 532 проектни предложения. До момента са сключени общо 116 договора с обща стойност на предоставената безвъзмездна финансова помощ от 94.6 млн. лв. От сключените до момента договори общо 57 (49%) имат предвидено място на изпълнение на територията на Северозападния регион.ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Открита процедура

Ваучери за заети лица

14 120 лица са се регистрирали и подали заявления за включване в обучения с ваучери по проект "Ваучери за заети лица" до 25 юни, съобщават от Агенцията по заетостта. От тях повече от 40% (6190 заявления) са се възползвали от новата услуга за електронно подаване, разработена от агенцията.
Приемът на заявления по проекта започна на 15 юни. Право да кандидатстват имат заети лица, които са на трудов договор в предприятия извън държавната администрация и имат средна или по-ниска степен на образование. Желаещите имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери. Обучението по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици или дигитална компетентност. Безвъзмездното финансиране по проекта е в размер на 85% от стойността на ваучера, а останалите 15% се доплащат от обучаваното лице.
Очакванията са, че с планираните средства 54 хил. заети лица ще могат да повишат своята квалификация. Агенцията по заетостта ще преустанови приема на заявления при достигане на определения финансов ресурс по проекта.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Открита процедура

Подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие"


Общ финансов ресурс - 349 388 813 лв.

Максимален размер на допустимите разходи за проект - до левовата равностойност на 200 000 евро.

Предназначение - Със стратегиите ще се финансират:
- инвестиции в общинска инфраструктура
- развитие на микро-, малки и средни предприятия
- модернизиране на земеделските стопанства
- туризъм, опазване на културното наследство на териториите
- намаляване на безработицата
- обучения
- внедряване на иновации
- безвъзмездни консултации на местните общности за процеса по подготовка и изпълнение на проектите към стратегиите
- популяризирането на възможностите за финансиране, които представляват.
Краен срок за подаване на документи - 17:30 часа на 31 август 2017 г. чрез ИСУН (Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България)
В рамките на първата покана бяха сключени 40 споразумения с местни инициативни групи (МИГ) за изпълнение на стратегии за Водено от общностите местно развитие, посочват от земеделското министерство.

Новини

През декември - втори прием на общински проекти

През декември ще бъде обявен втори прием на проекти по подмярка 7.2 за инвестиции в малка по мащаби инфраструктура с остатъчния разполагаем бюджет от около 200 млн. евро. Това съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите по повод приключващата обработка на заявленията за подпомагане от първия прием по подмярката.
Предстоящият прием ще даде възможност за равен достъп до финансиране на общините от селските райони, чиито проекти няма да бъдат одобрени през 2017 г., уточняват от министерството. Ще се приемат проекти с включени инвестиции за реконструкция на пътища, улици и водоснабдителни системи, културна, образователна и спортна инфраструктура, както и проекти за подобряване на енергийната ефективност на общинските сгради и обществените зелени площи в населените места. Включването на приема на общински проекти в индикативния график за 2017 г. става по настояване на Националното сдружение на общините.
От министерството посочиха още, че заложеният в индикативния график за ноември тази година прием на заявления по подмярка 7.6 "Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на селата" ще бъде обявен през първата половина на 2018 г.

До 1 млн. евро за проект за иновации

"Максималният размер на допустимите разходи за един иновативен проект по мярка 16.1 "Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации" от Програмата за развитие на селските райони (2014 - 2020) е в размер на 1 млн. евро", заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той допълни, че до есента ще бъде приета наредбата за мярката, а през ноември ще започне приемът на проекти, като за програмния период до 2020 г. бюджетът по мярката е 20 млн. евро. По инвестиционните мерки 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" и 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" приоритетна подкрепа получават също проекти, при които иновацията е съществена част. Предстоят промени в наредбата по мярка 4.2, с които определението за иновации няма да бъде толкова рестриктивно, съобщи министър Порожанов.

Над 114 000 земеделски стопани - с директни субсидии в "Кампания 2017"

На 23 юни приключи приемът на заявления по схемите за директни плащания, преходна национална помощ и мерките от Програмата за развитие на селските райони, които са включени в общото заявление за подпомагане. За "Кампания 2017" документи са подали 114 197 земеделски стопани, съобщиха от фонд "Земеделие".
Общо 69 750 са кандидатите по схемите за плащания на площ. Подадени са заявления за 3 852 372 хектара земя, което е с 2.22% (83 673 ха) повече спрямо 2016 г. Най-голям отново е интересът към Схемата за единно подпомагане на площ (СЕПП), в която участие са заявили 63 337 земеделци, обработващи 3 808 851 хектара земя. За сравнение, през миналата година общият брой на заявленията е бил 115 447, от които 61 666 са били по СЕПП за площ от 3 725 837 ха.
Нарастване има и в броя на кандидатите по схемата за протеинови култури. Тази година заявления са подали 17 383 стопани, които обработват 119 403 ха. За "Кампания 2016" кандидатите по схемата са били 15 600, а декларираните площи – 114 820 ха.
По схемите в сектор "Животновъдство" най-много (с близо 700 повече в сравнение с миналата година) са заявленията за подпомагане по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството. За кампания 2017 са подадени 8213 заявления за подпомагане на 874 267 животни. Следва Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и юници, по която кандидатстват 6 568 фермери с 138 938 животни. По схемата за обвързано подпомагане на млечни крави са подадени 5 590 заявления за 166 184 животни. В 5382 заявления е поискано подпомагане за 227 621 животни по схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството.
Запазва се интересът на стопаните към схемите за обвързано подпомагане за млечни крави и/или месодайни крави под селекционен контрол. За "Кампания 2017" регистрираните заявления са общо 1105 за близо 81 хиляди животни.
По някои от схемите за животни има известно намаляване на подадените заявления. Причината е в наложеното ограничение с едно животно да може да се кандидатства само по една схема, без значение дали е национална или специфична, уточняват от фонд "Земеделие".

12 млн. лева субсидии за производители на плодове и зеленчуци

Държавен фонд "Земеделие" преведе 12.08 млн. лв. по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци от "Кампания 2016". Средствата, постъпили по сметките на близо 14 хил. земеделски стопани, са изравнително доплащане на подкрепата, която градинарите и оранжерийните производители получиха в края на март. Доплащането е извършено след приключване на административните проверки на документите на кандидатите за реализация на произведената от тях продукция.
Доплащането по схемата за обвързано подпомагане за плодове е в размер на 7.123 млн. лв. По схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци са преведени 4.228 млн. лв., а по тази за обвързано подпомагане за зеленчуци оранжерийно производство – 729 хил. лв. Заедно с изплатените през март субсидии по трите схеми общата сума за обвързано производство достига близо 77 млн. лв.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

18 окт 2019, 468 прочитания

Новите инженери на "Бош" 1 Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

18 окт 2019, 1186 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Как търговците се борят срещу Amazon

Британската верига Dixons Carphone отговаря на ценовата война на Джеф Безос

Още от Капитал
Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Турската офанзива в Сирия: Раздвижване на смъртоносните пясъци

Военната операция на Анкара повишава риска от нова вълна бежанци и терористични атаки в Европа

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10