Ya-кой?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ya-кой?

Ya-кой?

Кои бяха факторите зад бавната смърт на една от първите интернет компании в света

16643 прочитания

© ROBERT GALBRAITH


След години на мъки, опити за преструктуриране и неуспешни продажби на по-големи компании през юни беше сложен краят на един от уеб пионерите в Силициевата долина. Дженифър Дълски, една от първите служителки в Yahoo, написа в личния си блог: "Когато мисля за мястото на Yahoo в историята, винаги стигам до заключението, че това е една от компаниите "основателки" на интернет."

Телекомуникационният гигант Verizon обяви, че е завършил сделката за 4.5 млрд. долара за интернет бизнеса на Yahoo. Придобиването беше обявено още преди година и ще обедини операциите с тези на друг бивш колос - AOL, който беше купен от оператора през 2015 г. Сливането създава Oath, подразделение на Verizon, което ще обединява над 50 медийни и технологични брандове като HuffPost, Tech Crunch и Tumblr. Verizon планира да съкрати над 2000 души, или около 15% от всички служители на Oath.

Новата работа на библиотекарите

Историята е известна: Yahoo стартира през 1994 г. от Джери Янг и Дейвид Файло, които се запознават по време на следването си в университета "Станфорд". Според Джон Брукс, един от първите сто служители в компанията, Yahoo е най-иновативното място за работа в интернет индустрията до 2000 г. Мисията й е да класифицира цялата налична в интернет информация. Преди появата на Google в мрежата съществуват множество и разнообразни сайтове, които не могат да бъдат открити по ключови думи, а единствено по точен уеб адрес. Yahoo цели да промени това. Компанията наема служители, които да търсят най-интересното съдържание онлайн и да го обединяват в различни списъци по категории.

Въпросните служители се наричат сърфисти и прекарват дните си да разглеждат предложенията за интересни сайтове, които различни потребители от целия свят им пращат. Много от наетите хора имат опит като архивари и библиотекари. "Разликата между Google и Yahoo беше, че вторите поставяха човешкия интелект над изкуствения. Когато алгоритмите на Google станаха по-усъвършенствани, категоризациите на Yahoo станаха ирелевантни", пише в блога си Брукс. В най-добрите си години групата е машина за наемане на работна ръка, като през 2007 г. има над 14 000 служители.

Отвсякъде дебне неизгодно решение

"Отражението и влиянието на Yahoo върху Долината значително ще надживеят самата история на компанията. В продължение на години съзидателната култура и лидерите в компанията оставяха неизличима следа върху технологичния сектор", казва пред LA Times Карл Гуардино, изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско Leadership Group.

Всъщност тъжният край на компанията 33 години след основаването й е напълно оправдан според законите на бизнеса. Групата неуспешно се опитваше да остане релевантна, докато голям конкурент се разрастваше пред нея. С навлизането но Google на интернет сцената, влиянието на Yahoo намаляваше с всяка изминала година. Тук се включват и множество неправилни мениджърски решения. В технологичните среди се шегуват, че в Yahoo умират добрите мениджърски репутации. В последните 15 години на групата първо беше Тери Семел, успешен бизнесмен от развлекателната индустрия, който се опита да увеличи собственото съдържание в компанията. След него се завърна съоснователят Джери Янг, чието единствено качествено решение беше да инвестира в китайския онлайн гигант Alibaba. Последва Каръл Барц, уважаван директор от софтуерната индустрия, която също не допринесе за съживяването на групата. Но безспорно най-трудна беше ролята на Мариса Майър, чиято репутация от времето й в Google даваше много надежди на служителите на Yahoo. В крайна сметка се оказа, че на нея се пада честта да дръпне шалтера.

"Трудно е да си свидетел на края на една истинска успешна история от Долината. Но е и напомняне, че хората, както и компаниите си имат жизнен цикъл", допълва Гуардино.

Достатъчно е и да видим и пропуснатите шансове на компанията. През 1998 г. Yahoo отказа да купи Google за 1 млн. долара. Четири години по-късно, осъзнавайки грешката си, компанията се опитва да откупи търсачката срещу 3 млрд. долара. Google иска 5 млрд. долара, но Yahoo отново отказва. През 2008 г. Microsoft прави оферта за Yahoo на стойност 40 млрд. долара, която онлайн гигантът отхвърля. Освен добра илюстрация за динамичността във финансовите оценки на дигиталните компании горната последователност от събития е и пример за това, което някои наричат липса на визия и добър мениджмънт, а други - добър/лош късмет.

Googirl

При идването й в Yahoo Майер наследява пълна бъркотия и също пада жертва на серията от неблагоприятни развития, които преследват онлайн платформата. В същото време мнозина експерти и бивши служители не крият неприязънта си към нея. Майър стартира кариерата в Google, където е едва двадесети служител. Включва се в търсачката веднага след завършването в "Станфорд" и остава там за 13 години, през които работи върху продукти като Gmail, търсачката и Google Doodles. По време на конференцията Founders Forum London Майър неотдавна заяви, че с радост се връща да ползва Gmail вместо Yahoo Mail. "Винаги е по-лесно да ползваш продукт, върху чийто дизайн си работил сам", заключи тя. Коментарът й предизвика много критики в социалните мрежи и тя бе принудена да се извини на екипа, работил върху дигиталната пощенска кутия.

Една за всички, всички срещу една

За времето си в Yahoo Майър често предизвикваше подобни противоречиви обществени реакции. Целта на назначаването й бе да пресъздаде културата на Yahoo от 90-те, да стабилизира бизнеса на компанията, да модернизира продуктите, както и да помогне на платформата да изгради нов, релевантен за XXI век имидж. В началото екипът я посрещна като месия. Бяха окачвани нейни снимки с надпис Hope (надежда) по подобие на президентската кампания на Барак Обама от 2008 г. Всичко беше много различно осем години по-късно, когато Майър разкри информация за мащабна хакерска атака, случила се по време на управлението й през 2014 г. Според официалния доклад над 500 млн. профили в Yahoo са били хакнати. Оказа се, че е имало и още един пробив. След тези пропуски бордът отне годишиния бонус на Майър, а Verizon получи отстъпка 350 млн. долара в цената на сделката за придобиване. Най-оспорваното решение на Майър бе придобиването на Tumblr - социалната мрежа за публикация на изображения и анимации. Покупката струваше 1.1 млрд. и се оказа провал - от 2014 г. насам броят потребители спада ежемесечно.

Бизнес с майка

В същото време не може да се каже, че управлението на Майър нямаше и успехи. Под нейно ръководство Yahoo се превърна в една от трите дигитални компании с над 1 млрд. потребители по света. Тя модернизира гиганта чрез създаването на мобилни приложения, които привлякоха 650 млн. потребители месечно. От стратегическа гледна точка Yahoo продаде над 150 от страничните си бизнеси, фокусирайки човешкия и финансовия си капитал в това, което прави най-добре - подбора на информация.

Майър бе и първият мениджър, който въведе отпуск по майчинство и бащинство за служителите на компанията. Въпреки това решение, от което са се възползвали над 2500 от служителите на Yahoo, Майър предизвика сериозна критика заради прикриването на собствената й бременност. Тя разкри, че ще стане майка едва в шестия месец. В дните преди и след раждането на първото й дете Майър взе едва 8 дни "ваканционен" отпуск и се завърна на работа почти веднага, като в офиса я придружаваше бебето й. И в крайна сметка тя не успя да спаси колоса, чиято смърт беше очаквана от всеки.

Исках да възстановя културата на Yahoo от 90-те

"Капитал" се срещна с Майър в Лондон по време на AcelerateHER - сателитно събитие покрай предприемаческата конференция Founders Forum. Имахме възможност да зададем само три въпроса:

Кое е най-голямото предизвикателство, с което се справихте по време на управлението си на Yahoo?

За мен беше особено важно да възстановя културата на Yahoo от 90-те години. Тенденцията в Силициевата долина компаниите да предоставят среда, в която служителите им се забавляват, докато работят, и изразите на креативност да се окуражават, тръгва именно от Yahoo! и от създателите й Джери и Дейвид. Идеята, че корпоративната култура и брандът на една компания могат да означават нещо повече от просто бизнес, бе основен двигател в ранния успех на Yahoo. Предизвикателството, пред което аз бях изправена, бе да успея да мотивирам повече служители да вземат работата си на сериозно, да идват по-често в офиса, вместо да работят от вкъщи, без това да афектира удоволетвореността им.

Защо избрахте да скриете собствената си бременност, когато толкова открито подкрепяхте правото на жените да си вземат отпуск по майчинство?

По юридически причини - в Америка отпускът по майчинство се води такъв по временна нетрудоспособност. Поради спецификата на ролята ми това означаваше, че ще трябва да назнача заместник, който трябваше да мине процедура по одобрение от борда на директорите. Счетох, че в момента, в който бях бременна, Yahoo имаше нужда от лидер. Не беше удачен момент, в който да напусна позицията си дори за кратко.

Как се справяте с медийните и обществени критики срещу вас?

Следвам съвета на близка приятелка - не чета нищо, писано за мен.

След години на мъки, опити за преструктуриране и неуспешни продажби на по-големи компании през юни беше сложен краят на един от уеб пионерите в Силициевата долина. Дженифър Дълски, една от първите служителки в Yahoo, написа в личния си блог: "Когато мисля за мястото на Yahoo в историята, винаги стигам до заключението, че това е една от компаниите "основателки" на интернет."

Телекомуникационният гигант Verizon обяви, че е завършил сделката за 4.5 млрд. долара за интернет бизнеса на Yahoo. Придобиването беше обявено още преди година и ще обедини операциите с тези на друг бивш колос - AOL, който беше купен от оператора през 2015 г. Сливането създава Oath, подразделение на Verizon, което ще обединява над 50 медийни и технологични брандове като HuffPost, Tech Crunch и Tumblr. Verizon планира да съкрати над 2000 души, или около 15% от всички служители на Oath.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  kiro1234 avatar :-P
  kiro1234

  и тая мома на снимката също.

 • ЙЪН РАЙТ

  "ирелевантни" , "релевантна" ...

  Хубави български думи ...

 • 3
  kirka80286 avatar :-?
  kirka80286

  Когато бях малък, а Интернетът още идваше през модеми, Yahoo бяха по-силни от Google. Търсачката им беше по-добра, имаха мейл (много много години преди гмейл). И някъде къмто 2000-ната година нещо стана, и започнаха да западат, здраво...

 • 4
  greenhrast avatar :-(
  greenhrast

  Имах майл от 1996-7... Не поддържаше кирилица дълго време ☺ Не го бях ползвал след gmail 1 или 2 години, 2006-7 зор да го възстановя, след 6-7 месеца пак искам влезна, хоп, всичките ми майли от време оно - изтрити 😕😑😠 Тъпо се прецакаха сами.

 • 5
  v_l avatar :-|
  v_l

  google "уби" всички. Просто yahoo бяха най големите и силните и най дълго оцеляха в тая неравна битка. Дали е за добро ... ще видим. Но надали ще липсват сега на някой от гледна точка на функционалност.
  И да не сме съвсем черногледи Flickr е доста по добре от google photos въпреки спъването и батака в yahoo.
  Най ми е интересно какво ще стане с тях ... https://www.theguardian.com/technology/2016/jul/25/yahoo-moves-next-for-flickr

 • 6
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#1] от "kiro1234":

  Русокосата девойка на снимката просто я използваза като маша да вадят кестените от жарта. Когато дойде акциите на Яху мисля че бяха по на около 35-40 долара. Когато си тръгна - 12. Кво да кажем? :)))

 • 7
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  "ъжният край на компанията 33 години след основаването й "

  33?? А не е ли 23 ..само ?

 • 8
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  " които привлякоха 650 млн. потребители месечно."

  Сериозно - 650 мил на месец, и за 1 година всички жители на Земята вече са били потребители ?


  Абе откъде ги вадите тези редактори бе ?

 • 9
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Имам "поща" в Яху от 1998. Ползвам си я още.Неприятното е,че често трябва да сменям паролата си,по тяхно "настояване".
  Нищо вечно няма! Ще дойде времето и на Гугъл.Както дойде времето на Алта Виста,Нетскейп,АОЛ....сега Яху.... "утре" Гугъл!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK