Дигитални модели

Автономни коли

Говори ми, говори ми

Израелският стартъп Autotalks, който разработва софтуер за комуникация между превозни средства, набра четвърти инвестиционен рунд на обща стойност 30 млн. долара. Компанията планира да използва средствата, за да развие глобалните си операции, както и да подобри патентованата си технология за комуникация между автономни коли. Според създателите на Autotalks софтуерният продукт ще увеличи безопасността на автомобилите и ще позволи по-умно разпределение на транспортните ресурси. В новия рунд вземат участие съществуващите инвеститори в Autotalks, сред които са Magma Venture Capital, Gemini Isreal Fund, Amiti Fund, Mitsui & Co. Global Investment, Liberty Ventures и Delek Motors, както и новите Fraser McCombs Ventures, Vintage Investment Partners и Samsung Catalyst Fund. Според създателите на компанията технологията на Autotalks е най-напредналата на пазара днес. Софтуерният продукт позволява стабилна непрекъсната комуникация, която е защитена с комплексни механизми за киберсигурност. Технологията може да бъде интегрирана с повечето леки автомобили на пазара днес, позволявайки на Autotalks да реагира бързо при приемането на регулации за увеличаване сигурността на автономните коли на пътя. Инвестициите в Autotalks са поредните от серията на засилен интерес към автономните коли. Неотдавна Intel предложи на Mobileye, друг израелски стартъп, оферта за придобиване на стойност 15 млрд. долара. Стартъпът развива технология за компютърно зрение.
Здравни технологии

Доктор Интернет

Шведският стартъп KRY, който предоставя видеософтуер за заместване на физическите посещения при лекар, набра 20 млн. евро в нов инвестиционен рунд. Фондовете, които взеха участие, включват Accel, Index Ventures, Creandum и Project A. Компанията е основана в Стокхолм през 2014 г. и днес има над 100 000 потребители в скандинавските страни и Испания. Потребителите могат да се регистрират в платформата и да си запазят час за видеоконсултация с лекар. KRY работи с над 200 доктори в Швеция, като всяка сесия струва 250 шведски крони (31 долара). Преди видеоконсултацията пациентите трябва да опишат симптомите си, да качат снимки на конкретния си проблем и да отговорят на редица специфични въпроси. KRY предлага и доставянето на лекарства с рецепта, както и на комплекти за кръвни изследвания. Процесът на предоставянето на медицински продукти е изключително ефективен и отнема до два часа.

Преди новия рунд стартъпът беше набрал 6.1 млн. долара начално финансиране. Компанията е използвала ресурсите, за да лансира платформата в Норвегия и Испания. Създателите на KRY планират да използват последната си инвестиция, за да затвърдят позицията си на съществуващите пазари в Европа, както и да засилят присъствието си в развиващи се икономики. Според изпълнителния директор на KRY Йохане Шилт основният приоритет на компанията е да изгради услуга, която позволява на пациентите да получават медицинска грижа в удобни за тях време и място.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал