С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 7 юли 2017, 12:25, 11662 прочитания

Пристанище с държавен закъснител

Световният лидер в търговията със зърно ADM най-накрая откри първото си пристанище в България

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Световният лидер в търговията със зърно ADM най-накрая откри първото си пристанище в България.
- То се намира в Силистра, като инвестицията е 11 млн. лв.
- Причината за забавянето са сложните тромави процедури. В Румъния той вече разполага с десет.
1.6 млн. тона зърно е изнесла "АДМ България трейдинг" през 2016 г.

Още по темата

България не изпълнява задълженията си за поддържане на Дунав

Според източник от ЕК страната ни е зарязала драгажа по реката и плаването по нея скоро може да е невъзможно

25 сеп 2017

ADM ще инвестира в двойно по-голямо производство на "Амилум"

Планът на американския собственик на разградския завод е разширението да е готово до средата на 2018 г.

19 юли 2017

2017: Годината на слънчогледа и царевицата

При двете се очаква рекорден добив, докато при пшеница, ечемик и рапица има лек спад

17 юли 2017

Невидимото пристанище на "Газтрейд"

Компанията затъна на последния етап от изграждането на порта си за над 16 млн. евро след отказ от транспортното министерство да построи желания кей

12 юни 2015

Бавното изплуване на рибния бизнес

Секторът е все още дребен и сив, но напоследък леко расте

5 дек 2014

Седем на нула за румънския бряг

Опитът на най-големия търговец на зърно в страната показва, че изграждането на речно пристанище в България е много по-бавно, отколкото от другата страна на Дунава

29 авг 2014


Колко време отнема да се построи пристанище? Краткият отговор е: зависи къде. Защото както показва практиката в региона на един от най-големите зърнени търговци в света - Archer Daniels Midland (ADM), до пускането на първия от планираните и няколко такива обекта в България минават четири години, докато в Румъния това става два пъти по-бързо. Изначалната концепция е ADM (опериращ в страната през "АДМ България трейдинг") да има огледално разположени пристанища от двете страни на река Дунав, но резултатът вече е 10 на 1 за северната съседка.

Все пак търпеливото преминаване през усложнения процес си има край и на 21 юни официално беше открито първото частно пристанище за зърно, изградено на зелено в село Айдемир, 6 км западно от Силистра. Инвестицията към този момент е 11 млн. лв., като проектът се движи от дружеството "АДМ България лоджистикс". Идеята на пристанището е оттам да се осъществява износът на компанията от региона към Констанца, където международната фирма разполага с най-големия терминал за зърно в региона. А оттам товарите потеглят към останалия свят. Пристанище АДМ Силистра ще е отворено и за всички търговци, които искат да изнасят към големия румънски порт на Черно море.

Със скорост 200 тона в час

На новото пристанище край Силистра ще може да се товарят по 200 тона зърно на час. На година общо около 100 хил. тона ще могат да потеглят към Констанца с баржите на румънското поделение на ADM. Новото речно съоръжение в Силистра разполага с едно корабно място. И със силози, в които може да се съхраняват 20 хил. тона зърно. Това е първият етап от проекта, като на втория етап корабните места трябва да са две, а складово-силозно стопанство с капацитет за съхранение на 34 000 тона зърно. Предимството на силистренското пристанище е, че може да товари корабите при ниски нива на реката, когато е и масовата търговия със зърнени стоки. Проектът е реализиран с подкрепата на Община Силистра, която е изградила път от 550 метра до терминала.Идеята зад проекта на един от лидерите на пазара е да подреди логистиката на собствения си бизнес. ADM осъществява износ на пшеница, ечемик, царевица, рапица и слънчоглед. Три поредни години (2013, 2014, 2015) тя е лидер на база приходи в сектор "Земеделие", като през 2015 г. приходите й са над половин милиард лева, а през 2016 г. те са 412 млн. лв. (виж таблицата). През годините търговецът ползва зърнени бази под наем, а износ се прави през всички пристанища. През изминалата година компанията е изнесла 1.6 млн. тона зърно, като от тях 170 хил. тона са преминали през пристанища на Дунава. Американската компанията развива зърнена търговия през офисите си в България, Румъния, Сърбия, Унгария.

Големият търговец на зърно е на българския пазар от 2003 г. Първоначално чрез дъщерно дружество на Alfred C. Toepfer, като през 2010 г. германската компания създава и дъщерно дружество под името "Алфред С. Тьопфер интернешънъл България". През 2014 г. базираното в Хамбург дружество беше закупено на 100% от американския гигант Archer Daniels Midland Company (ADM) (виж карето) и сменя името си, като българското търговско поделение става "АДМ България трейдинг".

Дунавската концепция
Разработването на концепцията за изграждането на пристанища по река Дунав започва още по времето на предишния собственик. Румънското поделение на търговеца започва със строежа на терминалите през 2007-2008 г. Идеята е те да са разположени през 80-100 км. Това дава независимост на компанията при съхранението и транспортирането. Зърното да се събира от страната в базите на пристанищата и с баржи и тласкачи, собственост на румънското поделение, по реката и по канала Черна вода да стига до Констанца, където компанията е собственик на най-големия в района терминал за зърно.

Идеята е по българския бряг също да бъдат изградени три-четири такива терминала на зелено. Търговецът няма интерес към държавните терминали, които се предлагат за концесия, тъй като на тях се разтоварва всичко, а компанията има изцяло зърнен фокус. Р
азработването на проекта за изграждане на пристанища е поверено на дружеството "АДМ България лоджистикс" (преди
"Алфред С. Тьопфер интернешънъл България лоджистикс"). Покупката на земя край Силистра започва през ноември 2012 г. В Румъния срокът за изграждането на пристанище от купуването на терена до пускането му в експлоатация е 24 месеца. В България обаче времето е двойно. В средата на 2014 г. на румънския бряг компанията има 7 пристанища. И нула от българска страна. В средата на 2017 г. в България има едно, в Румъния вече са 10 и още едно е в ход.

Нивото на тромавата бюрокрация в години
Причините за забавянето са в усложнената държавна процедура. Когато компанията започва да развива проекта си, успоредно тече изменение на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. То приключва през март 2013 г. Заради него има и редакция на три съпътстващи наредби. Най-важната от тях е за обхвата и съдържанието, изработването, одобряването и изменението на генералните планове на пристанищата за обществен транспорт. От една страна, промените в нормативната база се случват бавно, а от друга, и което е по-същественото, те правят процедурите още по-сложни.
Преди процедурата по одобряване на генералния план на едно пристанище е на един етап. С промяната на законодателството процесът става двустепенен. Първо е необходимо да се получи разрешително от министрите на транспорта и на регионалното развитие, че може да се подготви проект за генерален план, и после чак се преминава към изработването на самия генерален план. Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) отнема двойно повече време в сравнение със съседна Румъния. Техническите изисквания към пристанището също са по-високи. Не се прави голяма разлика между големи пристанища и малки с регионално значение. Целият процес по одобрение е силно централизиран, докато на румънска територия е децентрализиран. Сертификатът за инвеститор клас А по Закона за насърчаване на инвестициите, който дава право за индивидуално административно обслужване и скъсяване на различните административни срокове не води до голямо забързване на процедурите и терминалът е открит едва сега.
Компанията би трябвало да се е заредила с нова доза търпение и упоритост. Проверка в имотния регистър показа, че "АДМ България лоджистикс" е закупило и терени в Оряхово, като най-вероятно там ще е следващото пристанище на търговеца. Това, разбира се, няма да стане в близките няколко години заради скоростта на нормативните процедури в страната и постигането на огледален образ с румънския бряг ще се поотложи.
Американската експанзия
Archer Daniels Midland e създадена през 1902 г. в Минеаполис, САЩ, и е един от световните лидери в търговията със селскостопански продукти. От 1967 г. развива част от бизнеса си чрез транспорт с баржи. Първо по големите американски реки, а после и в глобален мащаб. Има офиси в 160 страни и 250 завода за преработка и производство на хранителни съставки. Днес централният й офис е в Чикаго. През 2002 г. ADM придобива 80% от германската Alfred C. Toepfer, създадена преди около век, като през 2014 г. придобива и останалите 20% от компанията. Едноличната собственост е част от стратегията на американския гигант. През май 2015 г. американската група разшири бизнеса си в България, като прибави към активите си и разградския завод "Амилум", който произвежда подсладители от зърнени култури. Това стана, след като придоби няколко актива на Eaststarch C.V. - съвместно предприятие на ADM с британската Tate & Lyle с равни участия. ADM придоби изцяло заводите в България, Унгария и Турция и доплати 240 млн. долара за тях, а Tate & Lyle купи завода в Словакия. През 2015 г. ADM Group придоби изцяло румънските терминали за зърно North Star Shipping и Minmetal в пристанището в Констанца и вече е едноличен собственик.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Американски адвокат е арестуван за пране на 400 млн. долара от OneCoin Американски адвокат е арестуван за пране на 400 млн. долара от OneCoin

От създадената от Ружа Игнатова компания отричат да са имали отношения с обвинения Марк Скот

24 сеп 2018, 390 прочитания

Adobe купува софтуерната компания Marketo за 4.75 млрд. долара Adobe купува софтуерната компания Marketo за 4.75 млрд. долара

Това е най-голямата сделка за създателя на Рhоtоѕhор от десетилетие насам

23 сеп 2018, 1382 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Холивуд или текила

Джордж Клуни продаде за 1 млрд. долара компанията Casamigos, която основава с двама приятели

Как работи "мекият фашизъм" на Орбан

Унгария е предупреждение за това какво може да се случи, когато безскрупулен популист е оставен да управлява безконтролно

#ДжиПиГейт - обръчът от консултанти, оценители и изпълнители в действие

Мрежа от свързани хора и фирми подготвя, оценява и изпълнява обществени поръчки, свързани с еврофондовете

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

10 Corso Como в Ню Йорк

Концептуалният милански магазин на Карла Соцани вече стъпи и в Америка

Кино: "Аз съм ти, Адриана"

Артистична елегия за две силни жени в две български епохи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 38

Капитал

Брой 38 // 22.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Капитал Градове: Приказка за два града

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.09.2018 Прочетете