С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 10 юли 2017, 8:05, 16644 прочитания

Най-големите холдинги: Независимите от държавата растат

Вътрешното потребление вдигна бизнеса на производители и търговци на храни и лекарства

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Най-големият холдинг в страната - държавният БЕХ, е на загуба. С минус е групата на БДЖ.
Групата "Билдком", която търгува със зърно и произвежда олио, расте най-бързо. "Трейс" се свива най-много заради изчезналите държавни поръчки.
11 от холдингите в класацията се търгуват на борсата.

Още по темата

Най-големите холдинги: Растеж в синхрон

Компаниите усещат икономическия ръст - увеличават и приходите, и печалбите си

4 юли 2018

"Стара планина холд" планира да отпише "Фазан" от борсата

Предметът на дейност на дружеството няма да се променя

12 сеп 2017

Печалбата на "Доверие обединен холдинг" спадна с над 70%

Приходите на дружеството се повишават леко през първите шест месеца на годината

29 авг 2017

Кабинетът даде 60 млн. лв. заем на БДЖ

Парите се предоставят възмездно на държавния превозвач

2 авг 2017

Най-големите компании в България през 2016 г.

Средно приходите на стоте дружества се свиват, но минусът идва от поевтинелите горива и метали. Печалбите за поредна година се увеличават

30 юни 2017

Най-големите холдинги: Силни приходи, слаби печалби

Макар и бавно растежът продължава, но рентабилността остава ниска

15 юли 2016

"Капитал" представя: Най-големите компании на 2015 година

Кои са българските дружества с най-много приходи и най-рентабилните бизнеси, кои са най-динамично растящите фирми и най-големите работодатели, къде са днес корпоративните гиганти от изминалите 10 години – отговорите в новата класация "Капитал 100"

7 юли 2016

Наградите "Капитал 100"

Сред най-големите компании през 2015 г. отличия получиха лидерите в устойчиво растящите сектори

29 юни 2016

За най-големите български холдинги 2016 година е била противоречива - при 12 приходите се повишават, при останалите осем падат, разнопосочно движение има и при крайния финансов резултат, като средната рентабилност на приходите дори пада. Шарената картина не е изненада, защото повечето от тях работят в различни сектори и среда, а върху дейностите им влияят специфични фактори. Така, ако общият приход на 20-те най-големи дружества се е понижил с 6%, най-голямо влияние за общия спад имат компании, които са държавни или зависят от публични ресурси.

Лидерът по приходи БЕХ консолидира в себе си почти цялата държавна енергетика. А миналата година с огромни загуби е НЕК, която загуби арбитража за "Белене". В спиралата надолу е групата на БДЖ, която губи пазар от частни конкуренти в товарния сектор. При частните компании с голям спад например е строителната "Трейс груп холд", която излиза на загуба заради почти изчезналите държавни поръчки. Лошите новини, с още някои изключения, се ограничават само до тези компании.

Държавен и губещ

Влошените резултати при БЕХ това се дължат в най-голяма степен на загубата на НЕК от 129 млн. лв. при почти непроменени приходи, следвана от "ТЕЦ Марица-изток 2" с почти 100 млн. лв. минус. АЕЦ "Козлодуй" също дърпа енергийния холдинг надолу - за миналата година атомната централа изтри над 80 млн. лв. от печалбата си, а приходите й се понижиха с 11 млн. лв. Причината са високите разходи за модернизация на 5 и 6 блок.

Създаването на фонд "Сигурност" на електроенергийната система също влияе върху резултатите на дружествата - те внасят 5% от приходите си в него и тази такса е задължителна за всички компании в сектора, без значение частни или държавни. Други компании от БЕХ обаче подобряват резултата си - например "Булгаргаз" реализира през 2016 г. най-голямата печалба през последните години - 36 млн. лв.Подобно на енергийните компании и тези, които прозвеждат и търгуват с петролни продукти, показват разнопосочни резултати. При "Приста ойл" и "Булмаркет ДМ" има спад на приходите, вероятно и заради колебанията в цените на петрола. И докато "Приста" успява да повиши маржовете, тъй като е производител, при търговеца "Булмаркет ДМ" печалбата се свива.

На второ и трето място са публичните холдинги "Химимпорт" и "Еврохолд България", като и двата имат в структурата си голям дял на финансови компании. "Еврохолд" успява да премине кота 1 млрд. лв. на приходите си след растеж на всичките си завена - част от него е и групата "Авто Юнион" (17-а позиция), която е специализирана в продажба на автомобили. Очакванията на ръководството на "Еврохолд" са консолидираните приходи през тази година да достигнат 1.4 млрд. лв.

Сбогом, криза

При "Софарма" ефектът от санкциите срещу Русия и конфликта в Украйна сякаш вече са забравени. Но за година две назад те оказваха негативно влияние върху резултатите на фармацевтичната група. През 2016 г. ситуацията вече е коренно различна и има силен ръст на печалбата при по-скромно нарастване на приходите. Компанията успява да се възползва и от пазарната конюнктура - ръстът на фармацевтичния пазар в България през миналата година е 9% и продажбите само на лекарства са достигнали 2.78 млрд. лв. по данни на Quintiles IMS. Заедно с хранителните добавки, санитарните материали, храните и козметиката, които се продават в аптеките, се оценява на 3.5 млрд. лв. На този фон "Софарма", както и предишните години, е шеста по пазарен дял в стойност с 4% от пазара на лекарства и на първо място по брой продадени опаковки – с 14%.

Приносът на продажбите в България към консолидираните приходи от продажби през 2016 г. възлиза на 73%, като те се увеличават с 3% спрямо същия период на 2015 г. Пазарите в Европа, което включва и Русия и Украйна, формират 25% от продажбите на групата и бележат спад с 2%. През миналата година пазарната капиталзиация на "Софарма" се повиши с близо 9% до 402 млн. лв., което я правеше най-голямата компания на борсата в България. Заради подобрените резултати през тази акциите й продължиха да поскъпват - с 37% от началото на годината до края на май. Компанията обаче не удържа първото място, след като беше изпреварена от Първа инвестиционна банка, където очакванията за влизане на голям външен инвеститор в нея доведоха до силен ръст на книжата й.

Подкрепени от потреблението

Икономическият ръст, повишените доходи и потребление в страната са оказали положително влияние на компании, които са по-зависими от бизнес цикъла. Единственият представител на търговския сектор - "ТВ Фантастико", отчита ръст както на приходите, така и на печалбата. Веригата успява да се възползва заедно с още няколко големи играча в сектора от изнасянето на Penny от България, затварянето на всички магазини Carrefour и на фалита на "Пикадили", което сумарно отвори пазар за още около 600 - 700 млн. лв. годишно.

Ръстът на потреблението помага и на компании като "Бони холдинг", която произвежда месни продукти - компанията успява да се върне в зоната на растежа както при приходите, така и при печалбата. А само година по-рано имаше спад и при двете. Скромен ръст има в приходите на производителя на пилета и продукти от тях "Градус", като печалбата му намалява - компанията държи между 30 и 40% от пазара на пилета и кренвирши, а през миналата година започна и производство на колбаси от червено месо. Онлайн търговията пък вероятно е причина за ръста на оборота при "Спиди".

Класовете на успеха

Компанията с най-голям скок на приходите е "Билдком". Търговецът на зърно е собственик и на производителя на олио "Олива", откъдето всъщност идва и огромният ръст. Печалбата и рентабилността на консолидирана основа обаче силно са се свили и маржът вече е под 1%. Групата работи основно за износ.

В сектора работи и "Агрия груп холд", която от миналата година има в портфолиото си също производител на олио - компанията "Кехлибар" (41 млн. лв. приходи за 2015 г.), която беше придобита за почти 15 млн. лв., това е и единствената покупка през 2016 г. Традиционно "Агрия груп" активно расте чрез придобивания - основно на компании, които са собственици на земя и производители на зърно. Чрез тях тя е
обработвала около 170 хил. дка земеделска земя към края на 2016 г., в това число 78 100 дка собствена, на територията на Североизточна България, показва докладът й за дейността.

За миналата година в покупка на земя, дялови участия и техника са инвестирани близо 19 млн. евро, като плановете на ръководството са това да продължи и през тази година, макар и с по-скромни темпове. В началото на юни те започнаха и да се изпълняват - компанията обяви, че ще купи 55% от капитала на варненското дружество "Силк Газ БГ"ООД. "Агрия" се търгува на фондовата борса, като пазарната й капитализация е 85 млн. лв. е към края на май.

Наследство от приватизацията

При най-големите холдинги традиционно попадат и бившите приватизационни фондове. При тях най-добре се представя "Стара планина холд", която е по-тясно профилирана в производството на хидравлични елементи чрез двете си най-големи дружества ХЕС и "М+С хидравлик". Те са и основният източник на приходи и печалба. Освен това холдингът произвежда акумулатори чрез "Елхим Искра" и има бизнес в леката промишленост. В началото на тази година доброто представяне на компанията продължи, като за първото тримесечие резултатите надминаха очакванията на ръководството.

Ръст на печалбата има и при "Индустриален капитал холдинг", който между другото също консолидира приходите на "М+С хидравлик", въпреки че има в него едва 22.37% от акциите.

Добро впечатление прави "Доверие обединен холдинг", който вече втора година е на печалба и успява да я повиши. След овладяването й от Огнян Донев и фирми около "Софарма" преди години компанията подобри дейността си. През февруари от "Софарма" обявиха, че искат да продибият по-голям контрол в "Доверие" спрямо 30-те процента тогава.

При "Синергон холдинг", чийто най-голям актив и източник на приходи е "Топливо", загубата е традиция, а през 2016 г. въпреки ръста на продажбите тя се увеличава.

Единствената компания, която излиза от печалба на загуба през 2016 г., е "Трейс груп холд". Тя пострада силно от спрените обществени поръчки в началото на годината, а бизнесът й е силно зависим от държавата. Затова и още преди години ръководството започна диверсификация на дейността й и насочване в чужбина, но очевидно това все още не работи. Негативните резултати се прехвърлиха и върху пазарната капитализация на холдинга, който се търгува на борсата. За първите пет месеца на годината той загуби 18% до 104 млн. лв.

Втора поредна година "Булгартабак холдинг" остава в зоната на загубата, макар и да я свива леко. По всичко личи обаче, че собствениците водят компанията в посока, която го отклонява от основната му дейност - ключовите му марки вече бяха продадени на British American Tobacco за 105 млн. евро. Загубата не пречи да се разпределят обаче дивиденти от минали печалби, което в един момент може да доведе и до декапитализиране на дружеството. Само през тази се планира да отидат за дивидент 43 млн. лв., а от тях около 38 млн. ще са за компаниите, с които е замаскиран контролът на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 октомври 2018г.
Sofia Event Center

regal.bg/rid2018

"Retail in Detail" Transforming Retail Together: How to Adapt to the New FrontiersАкценти в програмата:


 • Персонализaция и как да разберем какви са нуждите на клиента
 • Как иновациите в технологии променят търговията на дребно
 • Как достигаме до поколението на милениълите
 • Прозрачност и устойчивост
 • Успехи на международните пазари - от местно към регионално присъствие
 • Еволюция на маркетинга - дигитален маркетинг (маркетинг чрез социални мрежи, мобилен маркетинг, и др.)

regal.bg/rid2018

Прочетете и това

Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв. Започва набирането на частни и общински проекти за развитие на градовете за 600 млн. лв.

Фондът на фондовете подписа споразумения с финансовите посредници, които ще субсидират идеи на общини, физически и юридически лица

20 сеп 2018, 801 прочитания

BMW ще затвори временно завода на MINI във Великобритания точно след Brexit BMW ще затвори временно завода на MINI във Великобритания точно след Brexit

Компанията се застрахова, в случай че Великобритания ще напусне ЕС без сделка

20 сеп 2018, 575 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

Стажове, стипендии, конкурси (17 - 23 септември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Уебинар: Как да изберете MBA програмата си и как да я завършите успешно

На 25 септември от 19 ч. можете да задавате въпросите си на Д-р Лесли Самози, академичен директор на MBA програмата на Шефийлдския университет

Какво да правим с визитките след GDPR

За да използвате по какъвто и да е начин данните на бизнес партньорите си, трябва да имате правно основание - съгласие или легитимен интерес - за обработването на тези данни и трябва да предоставите на лицето определена информация

Пет минути със ... Алесандро Салерно

Алесандро Салерно - мениджър "Производство" в завода за производство на електрическо оборудване ABB и финалист в последното издание на конкурса за млади бизнес лидери Next Generation 2018 на "Капитал" и "Кариери"

Кариерният форум "Кариера в България" ще се състои на 20 септември

Инициативата е предназначена за студенти, специалисти и предприемачи, които търсят кариерно развитие в България

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Google отваря шест нови дигитални центъра в Румъния

Компанията продължава да работи по програмата си Digital Workshop, която подготвя студенти и предприемачи

Младен Маринов - политизираният полицай

Номинацията на досегашния главен секретар на МВР за министър на вътрешните работи спъна гласуването на рокадите в правителството

Новият Видин?

Благоевград изненадващо падна под северния град като новото място с най-ниско заплащане, но статистиката е изкривена

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Ein Mass, bitte!

Всичко, което трябва да знаете за тазгодишния "Октоберфест" в Мюнхен (22 септември - 7 октомври)

Георги Марков, писателят

Penguin ще публикува на английски четири кратки романа на Георги Марков. Защо е важно да го помним и като белетрист?

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 37

Капитал

Брой 37 // 15.09.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Парламентът смени тримата министри, Турция ще реже бюджетни разходи

Емисия

DAILY @7PM // 20.09.2018 Прочетете