ADM ще инвестира в двойно по-голямо производство на "Амилум"

Планът на американския собственик на разградския завод е разширението да е готово до средата на 2018 г.

През миналата година компанията е увеличила продажбите си с близо три четвърти, след като към производството е добавила и дистрибуция на чужди стоки
През миналата година компанията е увеличила продажбите си с близо три четвърти, след като към производството е добавила и дистрибуция на чужди стоки
През миналата година компанията е увеличила продажбите си с близо три четвърти, след като към производството е добавила и дистрибуция на чужди стоки    ©  Цветелина Николаева
През миналата година компанията е увеличила продажбите си с близо три четвърти, след като към производството е добавила и дистрибуция на чужди стоки    ©  Цветелина Николаева
Инвестицията не се съобщава, но по информация на "Капитал" ще е от порядъка на 100 млн. евро.

Повече от два пъти ще увеличи капацитета си производителят на продукти от царевица "Амилум България". За плановете си да разшири бизнеса в Разград и турския си завод крайният собственик на компанията - американската Archer Daniels Midland (ADM), съобщи в края на миналата година, но подробности не бяха обявени. От подаденото инвестиционно предложение на "Амилум" обаче става ясно, че предприятието в Разград подготвя допълнителни линии, които ще му позволят да повиши преработката от 1300 на 3000 тона царевица на ден. Предвижда се и изграждане на инсталация за производство на етилов алкохол. От компанията не коментираха проекта, но според източник на "Капитал" инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. евро. Очакванията на ADM са разширенията да приключат до средата на 2018 г.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 2
    • + 2

    Ашколсун - в тези модерни "ярмомелки" американците са се научили от царевицата да правят 50-60 продукта: глюкозно-сиропен сироп, нишестета, сгъстители, декстрози, сорбитоли... от зародиша на зърното - масло, а от люспата - кюспе. Нищо не се хвърля - каквото става за хора, се слага във всичките видове пакетирани храни, а каквото хептен не става - отива за животни, материал за хартия, за лепило, че и за боя даже. Процесът се прави с голямо количество химикали.
    После всичко това го ядем, а в резултат - диабети, сърдечно-съдови заболявания, тумори, и какво ли не още.
    Аз царевичка ям само сварена, а не преработена на глюкоза. Макар че пак сигурно съдържа нитрати и торове и е ГМО, ама барем е на кочана, а не минала през ярмомелката.

    Нередност?
Нов коментар