ADM ще инвестира в двойно по-голямо производство на "Амилум"
Планът на американския собственик на разградския завод е разширението да е готово до средата на 2018 г.


Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Повече от два пъти ще увеличи капацитета си производителят на продукти от царевица "Амилум България". За плановете си да разшири бизнеса в Разград и турския си завод крайният собственик на компанията - американската Archer Daniels Midland (ADM), съобщи в края на миналата година, но подробности не бяха обявени. От подаденото инвестиционно предложение на "Амилум" обаче става ясно, че предприятието в Разград подготвя допълнителни линии, които ще му позволят да повиши преработката от 1300 на 3000 тона царевица на ден. Предвижда се и изграждане на инсталация за производство на етилов алкохол. От компанията не коментираха проекта, но според източник на "Капитал" инвестицията ще е от порядъка на 100 млн. евро. Очакванията на ADM са разширенията да приключат до средата на 2018 г.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове
1 коментар
Ашколсун - в тези модерни "ярмомелки" американците са се научили от царевицата да правят 50-60 продукта: глюкозно-сиропен сироп, нишестета, сгъстители, декстрози, сорбитоли... от зародиша на зърното - масло, а от люспата - кюспе. Нищо не се хвърля - каквото става за хора, се слага във всичките видове пакетирани храни, а каквото хептен не става - отива за животни, материал за хартия, за лепило, че и за боя даже. Процесът се прави с голямо количество химикали.
После всичко това го ядем, а в резултат - диабети, сърдечно-съдови заболявания, тумори, и какво ли не още.
Аз царевичка ям само сварена, а не преработена на глюкоза. Макар че пак сигурно съдържа нитрати и торове и е ГМО, ама барем е на кочана, а не минала през ярмомелката.
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.
Вход