Пожар по време на възход

Пожар по време на възход

Пожар унищожи стока за 9-10 млн. лв. на най-големия търговец на дрехи втора употреба, продавани онлайн - Remix. Компанията обаче планира рестарт след месец

Калина Горанова
51693 прочитания

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- Пожар унищожи склада на най-големия търговец на дрехи втора употреба, продавани онлайн - Remix.

- Изгорялата стока е за 9-10 млн. лв., а загубената техника е между 1 и 1.5 млн. лв.

- Компанията обаче планира рестарт след месец. Но сместо удвояване на приходите до 40 млн. евро през 2017 г. ръстът ще е "само" 50%.

Денят е 15 юли. Мястото - Казичене. Екипи на пожарната работят по потушаването на пламъците в склада на най-големия търговец на дрехи втора употреба, продавани онлайн - Remix. Това е компанията, чиито реклами за second hand най-вероятно сте виждали напоследък по телевизията, в интернет или на билборд.

Складът на българската компания беше отправна точка за облеклата, поръчани от клиентите за седем държави в Европейския съюз. Количествата дрехи там бяха огромни, а компанията точно беше във възхода си. Всеки ден на сайта й се качваха по 15 хил. нови продукта. За тази година от дружеството очакваха да обработят около 2500 тона дрехи. През миналата година в нея влезе австрийската инвестиционна компания Mezzanine Management. Има около 600 служители. А очакванията за 2017 г., преди пожара в Казичене, бяха за приходи между 38 и 40 млн. евро.

Пламъците нанесоха сериозни щети на бизнеса на "Ремикс глобъл", както се казва българското дружество. Сега продажбите са временно преустановени. От компанията информират клиентите си, че всички с неизпратени платени поръчки ще получат парите си обратно, като ще бъдат обезщетени и всички с върнати артикули. Болезнената равносметка показва, че в пожара е изгоряла около 80% от стоката на компанията, с която тя оперира не само в България, но на всичките седем пазара.

Компанията обаче има план за действие, не смята инцидента за фатален и планира рестарт след месец.

Болезнената равносметка

Първоначалните данни на "Ремикс глобъл" показват, че изгорялата стока е на стойност 9-10 млн. лв. Инвентарът, индустриалната и електронната техника, която е загубена, е между 1 и 1.5 млн. лв. Компанията има застраховка в "Булстрад", която включва стоката и техниката, но пропуснатите ползи остават за сметка на компанията. "Загубите ни са значително по-големи от размера на полицата. Разчитаме да получим пълния й размер", коментират оттам. Най-трудно за компанията ще бъде да възстанови организацията и механизацията, свързани с изпращането на над 15 000 артикула всеки ден, които запълват около два тира. Планът за удвояване на приходите от 2016 г. също малко се отлага, като сега от Remix смятат, че имат възможност да постигнат до 50% ръст за 2017.

Колкото до причините за пожара, от компанията коментират, че сградата е нова и складът отговаря на изискванията за противопожарна безопасност. "По наши сведения и според очевидци става дума за случаен инцидент", казва Любомир Кленов, който е съосновател и управляващ партньор на "Ремикс". "Свидетелските показания сочат, че пожарът е възникнал от късо съединение на височина над 7 метра в сградата, докъдето няма човешки достъп. Това са складови помещения с много голяма площ и височина. Изключваме злодеяние и смеем да твърдим, че сме в добри отношения с по-големите играчи в онлайн секънд хенд сектора", продължава още той.

Клиентите след огъня

"В никакъв случай инцидентът не е фатален за компанията. Той ще ни забави, но няма да ни затвори", казва Любомир Кленов. "Ние сме лидери в сектора, имаме уникално бизнес ноу-хау, което ще ни изправи отново на крака, имаме стотици хиляди доволни клиенти, които ни оказват изключителна подкрепа в тези дни, и ние ще продължим да работим и заради тях", продължава той. Голяма част от клиентите са заявили, че не искат парите си обратно, а предпочитат те да останат в компанията и да могат да се използват за пазаруване при нейното връщане в играта. Това е възможно благодарение на опцията виртуален портфейл.

Иначе стойността на платените електронно поръчки, които Remix няма да може да изпълни, е 126 хил. лв., а заявените с наложен платеж са още 500 хил. лв. "От вторник тази седмица започна възстановяването на сумите на всички клиенти, заплатили предварително по електронен път за поръчки, които не можем да изпратим. Към момента на излизане на статията вероятно всички или повечето клиенти ще са получили сумите си обратно. Всички връщания на стока също ще бъдат обработени и изплатени навреме", коментира Кленов.

Любомир Кленов, съосновател и управляващ партньор на Remix Second Hand: "В никакъв случай инцидентът не е фатален за компанията. Той ще ни забави, но няма да ни затвори"

Огромен бизнес, огромен пожар

Иначе всичко започва през есента на 2012 г. Създателите на компанията са четирима. Двама от тях - Надежда Ганчева и Любомир Кленов, имат офлайн бизнес с дрехи втора употреба в два физически магазина в София. Геновева Петрова и Илиан Грозев се запознават с тях покрай това, че двамата търсят финансиране, за да направят и онлайн магазин, и решават да се включат.

На 1 октомври 2012 г. Remix.bg започва работа. По това време в Европа, а и в България, няма добре организиран електронен магазин само за дрехи втора ръка. Бързо започва и експанзията навън. През 2014 отварят магазините в Гърция и Румъния, а през 2015 г. - в Полша. Дрехите втора употреба идват в България основно от Западна Европа и САЩ, главно по суша с камиони плюс по 6 контейнера по 20 тона на месец по море.

Всички дрехи преминават през проверка за качеството и сортиране. За да се качи нещо на сайта, трябва или да е почти като ново, или следите от употреба да са минимални, като те се описват. Дрехите минават през ценообразуване, гладят се, снимат се и се качват на сайта. Там клиентите играят на "падащи цени", като всеки ден цените падат с 5%, докато намалението достигне 60%, след което продуктът остава на сайта само още 24 часа.

Проектът Remix се оказва хит. До 2015 г. приходите на компанията растат средно с по 3.5 пъти на година. За 2015 г. консолидираните приходи на "Ремикс онлайн" са 15 млн. лв., а печалбата е 1.2 млн. лв. По думите на мениджмънта приходите на бизнеса за 2016 г. са 18 млн. евро.

Първоначално компанията развива отделните си пазари през различни дружества, регистрирани в България. Акционерното "Ремикс глобъл" се създава в средата на 2016 г. при структурирането на сделката с инвеститора Mezzanine Management, от който е получено финансиране от 8 млн. евро. Целта е експанзия. Парите отиват основно за маркетинг и стока. На 27 март 2017 г. компанията покрива три нови пазара - Чехия, Словакия и Унгария.

Когато се разсее димът

Сега пожарът ще забави компанията, но няма да я спре, като от Remix казват, че имат "готов план за успешен РЕстарт". В момента функционират другите два центъра за обработка, в които се намират около 20% от стоката. "Планираме след около месец да сме отворили и новия голям склад, което ще ни върне на всички пазари с пълна сила. Скоро ще можем да определим точна дата на РЕстарта, която ще комуникираме с клиентите си. В момента продължаваме да получаваме доставки и да ги обработваме", обяснява Кленов.

Компанията ще използва момента и да стартира нов проект, чието създаване и тестване сред ограничен брой клиенти е започнало преди 6 месеца. "Повечето хора имат запазени хубави дрехи у дома, които не носят, но изхвърлянето, даряването или продаването им са съпроводени с време (което те нямат) или със затруднения. От самото начало във философията на нашия бизнес са залегнали принципите за рециклирането на дрехи и удължаването на техния живот. Тези два фактора ни накараха да предложим на клиентите си възможността да ни дадат своите дрехи, ние да ги продадем или рециклираме, ако са негодни за продажба, и да им платим процент от продажната цена", казват от компанията. 

Темата накратко

- Пожар унищожи склада на най-големия търговец на дрехи втора употреба, продавани онлайн - Remix.

- Изгорялата стока е за 9-10 млн. лв., а загубената техника е между 1 и 1.5 млн. лв.

- Компанията обаче планира рестарт след месец. Но сместо удвояване на приходите до 40 млн. евро през 2017 г. ръстът ще е "само" 50%.

Денят е 15 юли. Мястото - Казичене. Екипи на пожарната работят по потушаването на пламъците в склада на най-големия търговец на дрехи втора употреба, продавани онлайн - Remix. Това е компанията, чиито реклами за second hand най-вероятно сте виждали напоследък по телевизията, в интернет или на билборд.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  p04ceu avatar :-|
  Vladimir Todorakov

  Складът, който са ползвали не е нов, а реновиран. Съмнявам се да са имали адекватна противопожарна система. При такава височина на помещението мисля се изисква спринклерна инсталация на 2 нива.

 • 2
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  Жалко, дано успеят да се върнат отново в бизнеса!

 • 3
  jujo_si avatar :-|
  jujo_si

  кой купува тия боклуци :-)

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "p04ceu":

  Те ако са нямали, отива и застраховката. Кел файда че са плащали ежегодно.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "jujo_si":

  Много хора, които носят маркови дрехи за без пари, докато ти плащаш 3 пъти повече за дрехи, произведени в 3-тия свят.

 • 6
  radovel avatar :-|
  radovel

  Случайно да не би да са имали данъчна проверка малко преди пожара ?

 • 7
  abdulhazred avatar :-|
  abdulhazred  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  хаха, какви маркови дрехи бълнуваш, повечето боклуци са модели от преди 20-30 години.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал