Citigroup и Deutsche Bank се насочват към Франкфурт след Brexit

Двете банки ще преместят част от дейността си в германската финансова столица

Citigroup и Deutsche Bank ще преместят част от оперативната си дейност във Франкфурт
Citigroup и Deutsche Bank ще преместят част от оперативната си дейност във Франкфурт    ©  Reuters
Citigroup и Deutsche Bank ще преместят част от оперативната си дейност във Франкфурт
Citigroup и Deutsche Bank ще преместят част от оперативната си дейност във Франкфурт    ©  Reuters

Възможността Франкфурт да се превърне в главен финансов център на Европейския съюз (ЕС) след Brexit става все по-възможна, след като си появиха нови информации относно намеренията на Citigroup и Deutsche Bank да изтеглят някои от дейностите си в германския град, съобщава Financial Times. Към момента е известно, че Deutsche Bank ще започне да прехвърля по-голямата част от инвестиционните си активи с идеята да съсредоточи счетоводството си там, а Citigroup - дилърските си услуги, като същевременно и двете банки ще запазят присъствието си на Острова. Тези действия, които са в резултат на предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и съпътстващия го спектър от икономически и политически последици, са израз на опитите да се подсигури достъпът до единния пазар и да се продължи досегашният ход на работа независимо от променящия се политически облик на региона.

Промяна в статуквото

Напускането на ЕС непременно означава и напускане на единния пазар, като по този начин международните банки на Острова ще загубят правото си да работят с клиенти от другите 27 страни членки. Към момента открито се спекулира за подхода на Великобритания към Brexit и съответното изготвяне на договори за взаимно признаване, но като се има предвид несигурността на ситуацията, се предполага взимането на контрамерки с идеята, че развоят на събитията ще е най-лошият. Освен Citigroup и Deutsche Bank и други банки се ориентират към преместване на част от оперативната си дейност. В това число спадат Goldman Sachs, JPMorgan Chase, японската Nomura и английската Standard Chartered.

"Има ужасно много неща, които трябва да се изгладят и да се постигне съгласие върху тях. Във всеки случай трябва да намалим затрудненията за нас и за клиентите ни независимо от същността на новите правила и регламенти. Това предполага преместването или поне добавянето на някои длъжности във Франкфурт", коментира Джон Краян, изпълнителен директор на Deutsche Bank.

От изявление на Джим Кауълс, изпълнителен директор на Citigroup, става ясно, че неговата банка ще създаде около 150 нови работни места сред градовете, спорещи за титлата финансов център на Европа, като повечето от тях обаче ще са във Франкфурт. Относно брокерско-дилърските услуги - те ще се преместят изцяло в германския град въз основа на съществуващата инфраструктура и човешки ресурс там.

Според анализаторите от института Bruegel Лондон може да загуби около 10 хил. работни места в банковата сфера и 20 хил. изпълнителни позиции във финансовия сектор, като активи на стойност 1.8 трил. евро ще бъдат преместени от Обединеното кралство. Това предположение е обезпокояващо, тъй като финансовият сектор носи годишни печалби от 190 млрд. паунда и представлява 12% от икономиката на страната.

Игра на градове

С наближаване крайният срок на окончателното завършване на Brexit редица градове се надпреварват за призванието следващ финансов център за територията на Европа. Сред тях са Дъблин, Париж, Франкфурт, Мадрид, Люксембург и Амстердам, като евентуална "победа" за всеки един би значила привличане на приходи от данъци и нови работни места в банковата сфера.

С най-големи амбиции е Париж от гледна точка на своя "глобален" характер - градът има големи местни банки, компании и международни училища. Въпреки това обаче той все още се асоциира с високи данъци и нежелание за работа. В отговор на тази представа от френска страна обявиха, че корпоративният данък ще падне от 33.3% на 28% до 2020 г., пише The Economist. Освен това се предвиждат и финансови облекчения от данъците за приходите на заемащите високоплатени позиции, живеещи извън Франция, в размер на 8 години вместо досегашните 5 след тяхното установяване в страната.

По отношение на Франкфурт, който сега е с една от най-големите възможности за постигане целта си, сравнително ниските разходи за живот и промяната на част от законите за труда се смятат за основни причини за предпочитане пред останалите. По информация на Bloomberg Франкфурт е с 65% "по-евтин" от Лондон, което индиректно е и показател за по-високи нетни доходи за банкерите в града. Общите годишни разходи за наем на жилище и офис пространство на работник стигат до около 30 хил. евро, което се равнява на половината на същите в Париж.

В Люксембург са на мнение, че градът е отворен за всеки, който желае да работи в него, но не са склонни да правят отстъпки относно данъци и закони. В Амстердам въпреки по-бавните темпове също се правят опити за привличане, като се изтъкват добрият стандарт на живот и широката употреба на английски език.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане