Големите петролни компании се адаптират към цената от 50 долара

Големите петролни компании се адаптират към цената от 50 долара

Лидерите в бранша търсят начини за стимулиране на печалбите

5604 прочитания

Ръководствата на петролните компании все по-умело се адпатират към работата при цена на суровия петрол от 50 долара на барел. Очаква се в резултатите си за второто тримесечие на 2017 г. лидерите в бранша да отчетат все по-големи печалби въпреки ниските цени на петрола, съобщава Bloomberg.

Прогнозите се подобряват

Британско-холандската Royal Dutch Shell утрои печалбата си за второто тримесечие - до 3.6 млрд. долара, като предвижданията на анализаторите бяха за 3.1 млрд. Все пак финансовият резултат намалява в сравнение с първото тримесечие, когато беше 3.8 млрд. От своя страна френската Total отбеляза трето поредно второ тримесечие на ръст на печалбата - сега нетният резултат нараства с 14%, до 2.5 млрд. евро. Подобни високи очаквания има и за печалбата на Exxon Mobil, а анализаторите предвиждат Chevron да се завърне към печалбата.

Застоят в цената на петрола при 50 долара за барел принуждава много от най-големите компании да търсят алтернативни начини за поддържане и увеличаване на печалбите си. Въпреки че съкращаването на разходите изглежда нато най-простия от тях, производителките на петрол наблягат именно върху него, което поне за момента дава добри резултати. Инвеститорите тепърва трябва да оценят ефективността на този бизнес модел, което ще се отрази върху цената на акциите на петролните компании.

Препоръките

"Трябва да останем много дисциплинирани в разходите си и да не предполагаме, че цената на петрола ще тръгне нагоре", казва Боб Дъдли, главен изпълнителен директор на BP. Според Дъдли петролните компании трябва да приемат цената на петрола от 100 долара за барел отпреди 3 години по-скоро като отклонение от нормалното. Петролните компании трябва да се научат да реализират печалби при 50 долара, "както са го правили при 40 и при 25 долара за барел". Мнозина споделят вижданията на Дъдли, че реализирането на солидни печалби при цена на петрола от около 50 долара за барел е не само постижимо, но и вече е факт. Печалбите за второто тримесечие на седемте най-големи петролни компании в Европа са нараснали сумарно с 42% спрямо същия период на миналата година, обяснява Осуалд Клинт, анализатор в Bernstein, позовавайки се на доклад на компанията от 19 юли. Според Клинт през следващите няколко тримесечия цената на петрола ще продължи да плава около 50 долара за барел, което ще генерира достатъчно печалби, чрез които компаниите да преустановят изплащането на дивиденти под формата на акции. От своя страна това би осигурило повече възможности за обратно изкупуване на акции в бъдеще.

В границите на нормалното

Съкращаването на разходите не означава непременно ограничаване на инвестициите, пише Bloomberg. Повечето петролни компании подновяват или продължават разработването на проектите си и търсят възможности за започването на нови. BP подновява сондажите си в Северно море, а Eni в Африка. От Международната енергийна агенция (МЕА) дори очакват петролните производители леко да увеличат разходите си за проучване на петролни и газови находища през 2017 г., след като те отбелязаха спад от 44% за периода от 2014 до 2016 г.

Въпреки че инвестициите се очаква да нараснат, макар и постепенно, голяма част от съкращенията в разходите могат да се задържат за постоянно, съобщават анализаторите от Bloomberg Intelligence, анализаторско подразделение на информационната агенция. Съкращаването на разходите не се осъществява единствено чрез намаляване на средствата за проучване на находища и технологични иновации, а включва и преосмислянето на съществуващите проекти на компаниите, както и на мениджърския им подход, съобщават от агенцията.

Инвеститорите обаче все още подхождат предпазливо към бранша, след като петролът се задържа на цена, близо до половината на тази отпреди около 3 години въпреки усилията на ОПЕК да стимулира цената чрез намаляване на производството.

Ръководствата на петролните компании все по-умело се адпатират към работата при цена на суровия петрол от 50 долара на барел. Очаква се в резултатите си за второто тримесечие на 2017 г. лидерите в бранша да отчетат все по-големи печалби въпреки ниските цени на петрола, съобщава Bloomberg.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход