Продажбите на индустриални роботи ще достигнат 70 млрд. долара
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Продажбите на индустриални роботи ще достигнат 70 млрд. долара

Индустриалните роботи вървят по пътя на частичната автономност

Продажбите на индустриални роботи ще достигнат 70 млрд. долара

Пазарите за тях почти напълно са се изместили към Япония и Европа, показва проучване на Boston Consulting Group

6758 прочитания

Индустриалните роботи вървят по пътя на частичната автономност

© China Daily


Глобалните продажби в сферата на роботиката ще надхвърлят 67 млрд. долара през 2025 г. при едва 11 млрд. през 2005 г. Това прогнозира Boston Consulting Group и отбелязва, че в момента пазарите за индустриални роботи почти напълно са се изместили към Япония и Европа. Според консултантската група до 2025 г. задачите, изпълнявани от роботите, ще се увеличат с до 25%.

Технологичен скок

Роботите изпълняват широк спектър от дейности в редица индустрии и с течение на времето са се превърнали в изключително важна част от нормалния ход на работния процес. Тази тенденция се засилва с развитието на "интелигентността" им, като вече те не просто изпълняват функции по предварително зададени команди, а започват да се адаптират към динамично променяща се среда. От изпълняването на задачи като боядисване, разтоварване, сглобяване на автомобили и обезвреждане на мини днес реалността започва да налага роботизирани системи, способни да управляват самостоятелно наземни и въздушни машини, да анализират почти мигновено големи количества триизмерни данни за заобикалящите ги предмети и да извършват оперативна дейност в сътрудничество с хора.

Роботите днес могат много, но какво наистина е нужно за достигането на следващото ниво? Широко разпространено мнение гласи, че придобиването на пълна или частична автономност за роботизираните системи значи използването на технология, която наподобява човешите сетива. Използвайки сензори за движение, осезателни датчици, гласово разпознаване и зрителни сетивни системи, роботите ще увеличат осъзнатостта и способността си да извършват неща, непостижими до този момент.

Първият и може би най-основен аспект е "зрението". Подобно на хората роботите ще могат да възприемат по-добре посредством това сетиво, като напредък в тази насока би значил намалено време за постигане на автономност. По информация за 2015 г. 90% от роботизираните системи в експлоатация не използват зрителни сензори, като причината за това се корени във факта, че те работят в контролирана среда. Две години по-късно още не е достигнато желаното ниво на развитие и употреба на зрителните сензори в роботите, но все пак се постига напредък. Пример за това е разработваният софтуер Cortex Recognition Software - съвкупност от алгоритми, които имитират когнитивната способност на човешкия мозък да разпознава обекти. Благодарение на него роботът дори не трябва да вижда целия предмет и няма нужда да калибрира получения образ.

"Зрението" би позволило на роботите да откриват и боравят с предмети в една неструктурирана среда, но ползвайки "допир", те ще могат и да си служат с тях с повишена прецизност и разбиране.

Гласовото разпознаване също има важна роля в осъзнаването на роботизираните системи. Потенциалът на свойството, станало популярно през последните години покрай смартфоните, се крие в едновременната му употреба с метода "учене чрез демонстрация". Нагледен пример за това е опит, проведен в американския университет Georgia Institute of Technology, при когото роботът първо се насочва механично при направата на определено действие и след това получава устно обяснение.

Изчезващи професии

С развитието на роботите наборът от действия, които те ще могат да вършат, само ще се увеличи и това непременно ще внесе определени промени в облика на бизнес сектора. Според анализатори голям процент от работните места в производствения сектор ще изчезнат, тъй като ще бъдат заменени от роботи. Според Marketwatch също така професии като барман, склададжия, фармацевт, войник и фермер ще бъдат изцяло или поне частично поети от роботи в близките години. По този начин ще се увеличи ефективността и съответно ще се намали допускането на грешки. В допълнение, ако се разгледа примерът с работа в армията, може да се изтъкне и друг плюс - по-голяма сигурност и намалени човешки жертви. Освен обезвреждане на бомби, дейност, която и в момента извършват, се предполага, че машините ще са способни да влизат и в открити военни действия, като така ще се премахне нуждата от изпращане на войскови части в бойна обстановка. По мнение на Techcrunch промените, които роботизираните системи ще внесат в бизнес сектора, след като бъдат интегрирани до по-голяма степен, ще се сведат до намалени разходи и надеждност. Или иначе казано, роботите ще се справят по-добре по отношение на закономерността производство/време и ще могат да работят 24/7 в 365 дена от годината.

Малки разходи и големи пазари

Като се имат предвид темповете на развитие на роботизацията и инвестиционните потоци в сферата, цените на промишлените роботи отбелязват спад и се насочват към още по-значителни намаления. По информация на Globalspec те са спаднали с 25% от 2014 г. насам и се предполага да се понижат с допълнителни 22% до 2025 г. В числа днес един робот струва 25 хил. долара, а през 2010 г. - 150 хил. Това, разбира се, е базисната цена на продукта, като при добавяне на отделни подобрения от рода на софтуерни ъпгрейди, увеличен досег, работни оси и предпазни устройства, тя ще бъде значително по-голяма. Въпреки това експертни оценки сочат, че съставните части ще станат по-евтини в близкото бъдеще и роботите съответно ще са по-достъпни.

Последните години станахме свидетели на разработки от страна на компании като Tesla, Google и Uber в насока автономни автомобили. Въпреки многото трудности за установяване на пълна самостоятелност и липса на грешки сферата се развива и се радва на инвестиции. Проучване на Intel и изследователската фирма Strategy Analytics предвиждат безпилотните превозни средства да са част от пазар на стойност от 7 трлн. долара до 2050 г., което е показателно за финансовия потенциал на сферата на роботиката. Също така трябва да се вземе предвид фактът, че и други високотехнологични отрасли освен автомобилната индустрия започват да интегрират автономни роботизирани системи в работата си, което ще допринесе за акумулирането на високи печалби.

Глобалните продажби в сферата на роботиката ще надхвърлят 67 млрд. долара през 2025 г. при едва 11 млрд. през 2005 г. Това прогнозира Boston Consulting Group и отбелязва, че в момента пазарите за индустриални роботи почти напълно са се изместили към Япония и Европа. Според консултантската група до 2025 г. задачите, изпълнявани от роботите, ще се увеличат с до 25%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  vnc1464367700497983 avatar :-|
  stefank

  Тези роботи ги има отдавна и не са опасни. По-странните предизвикателства предстоят - например робот счетоводител, робот маркетинг специалист и прочее. Според Каталин Емилиан, Изкуственият интелект ще управлява рекламата през 2017-а. Близо ли сме до краха? Балон ли са иновативните идеи в АйТи отрасъла, предстои да разберем. Едно е сигурно: в момента се унищожават безвъзвратно чудесни технологии и бизнес модели разработени през последните 25 години, които могат да служат поне още толкова години безотказно...

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Що за глупак трябва да си, че да вярваш, че робот може да замени барман... Тези хора имат ли социален живот?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.