Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

3186 прочитания

© Надежда Чипева


Завърши сделката за продажбата на "Енергоремонт холдинг"

Холандската компания Dietsmann приключи придобиването на 97.5% от "Енергоремонт холдинг". И двете страни отказват да разкрият стойността на сделката. Dietsman има намерение да удвои бизнеса на енергийната компания в България, която има годишни приходи от 39 млн. лв., и да заеме силни регионални позиции.

Регионалният директор на Dietsmann за Източна Европа и Латинска Америка Росен Христов заяви, че сделката е направена извън борсата с директни договори с държателите на акциите, с които са се договаряли поотделно. "Затова сумата е конфиденциална", допълни той. Христов беше сред основните действащи лица в преговорите за покупката на "Енергоремонт".

Преговорите за продажбата на енергийното дружество започнаха по инициатива на Dietsmann през ноември 2016 г. Изпълнителният директор на българската компания Теодор Осиковски обясни, че основните акционери в "Енергоремонт холдинг" са взели решението да се влеят в международната компания, тъй като това ще доведе до повече инвестиции, ноу-хау и възможността да се оперира на вътрешния и международния пазар.

Преструктурирането на компанията ще бъде свързано с модернизация, внасяне на ноу-хау, подобряване на ефективността и финансовото състояние, като няма да има революционни промени, увери Христов. Теодор Осиковски остава изпълнителен директор, като ще поеме бизнес развитието на компанията в региона, както и в Русия и Казахстан.

ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да работи на загуба

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължава да е в тежко финансово състояние, показва финансовият отчет на дружеството за полугодието. Загубата за периода е в размер на 36.2 млн. лв. Така общо натрупаната загуба за централата достига 145 млн. лв. Резултатът все пак е подобрение спрямо първите шест месеца на 2016 г., когато централата е била на загуба от 46.4 млн. лв. Това се дължи основно на по-високите приходи от продажба на електроенергия, които достигат 294 млн. лв. Това е увеличение от 7.3% спрямо същия период на предходната година.

Приходите на полугодието за 2017 г. бележат спад от 7.4% спрямо същия период от 2016 г. В същото време продажбите на енергия през електроенергийната борса, която заработи в началото на 2016 г., са скочили четири пъти, достигайки 44 млн. лв., показват данните от отчета. Причината е, че основната енергия на държавните производители на енергия се продава през нея. Дружеството отчита с 6.2% по-високи общи разходи за полугодието, които достигат 324.5 млн. лв. Това се дължи най-вече на разходите за емисии за парникови газове (ръст с 33%), с което достигат 37.1 млн. лв.

България и Македония сключиха споразумение в сферата на енергетиката

България и Македония подписаха меморандум за сътрудничество и разбирателство в областта на природния газ, според който ще бъде изградена нова директна газова връзка между държавите, съобщиха от правителствената информационна служба. По този начин те изразяват готовност да увеличат сигурността на енергийните доставки и за двете страни, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз. Договорът беше подписан от министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова и министъра на енергетиката на Македония Крешник Бектеши по време на посещението на българската делегация в Скопие. Според споразумението ще се създаде съвместна газова работна група от представители на енергийните министерства на двете държави и експерти от газопреносните оператори. За шест месеца тя трябва да изготви технико-икономически анализ, според който да представи основните параметри, необходими за изграждането на новата директна газова връзка между двете държави.

Shell планира големи съкращения

Британско-холандската петролна компания Shell има намерение да съкрати близо 400 служители в Холандия, съобщава Reuters. Причината е ниската цена на петрола, която ще доведе до престуктурирането на енергийния гигант. Говорителят на Shell Къртис Смит заяви, че окончателният брой на освободените ще бъде определен след внимателно обсъждане с работниците.

Съкращенията ще бъдат извършени през четвъртото тримесечие на 2017 г. или през първото на следващата година. Британско-холандската компания има за цел да намали разходите, което би могло да се случи чрез съкращаване на персонала и орязване на мениджърските нива в проектите си в технологичните операции. Втората по големина частна енергийна компания е съкратила близо 12 500 свои служители до момента.

Големите петролни компании се приспособяват към ниските цени на петрола

Очаква се големите петролни компании да отчетат все по-големи печалби въпреки ниските цени на суровия петрол от 50 долара на барел, съобщава Bloomberg. Британско-холандската Royal Dutch Shell утрои печалбата си за второто тримесечие - до 3.6 млрд. долара, като предвижданията на анализаторите бяха за 3.1 млрд. долара. Въпреки това се усеща лек спад спрямо първото тримесечие за годината, когато печалбата беше 3.8 млрд. Френската компания Total отбелязва ръст на печалбата за трето поредно второ тримесечие - сега нетният резултат нараства с 14%, до 2.5 млрд. евро.

Главният изпълнителен директор на енергийната компания BP Боб Дъдли е категоричен, че петролните компании трябва да се научат да реализират печалби при 50 долара на барел, "както са го правили при 40 и при 25 долара за барел". Според Дъдли реализирането на големи печалби при тези цени е не само напълно постижимо, но е вече и факт.

Бойко Борисов представи проекта за хъб "Балкан"

Премиерът Бойко Борисов представи проекта за изграждане на газовия хъб "Балкан" по време на среща с американските конгресмени Джо Уилсън, Мадлен Бордало, Пол Кук, Джон Гараменди и Джаки Валорски в София, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Основните акценти на срещата са били около енергийната сигурност и проучването на енергийни ресурси в Черно море.

Все повече клиенти на ЧЕЗ предпочитат електронна фактура

Над 36 хил. клиенти на ЧЕЗ са се отказали от месечната хартиена фактура за първото полугодие на 2017 г., информират от дружеството. Към момента броят на клиентите, получаващи електронна фактура за месеца, е около 350 хил.

"Енерго-про" с нова инвестиция

"Енерго-про" обнови електрическата мрежа в Панайот Волово, която захранва почти цялото село, съобщиха от компанията. Сменени са 14 стълба, а вложените средства са 55 хил. лв.

Завърши сделката за продажбата на "Енергоремонт холдинг"

Холандската компания Dietsmann приключи придобиването на 97.5% от "Енергоремонт холдинг". И двете страни отказват да разкрият стойността на сделката. Dietsman има намерение да удвои бизнеса на енергийната компания в България, която има годишни приходи от 39 млн. лв., и да заеме силни регионални позиции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход