"Свилоза" и индийска фирма правят нов завод за 25 млн. евро

Фабриката ще произвежда микрокристална целулоза, т.е. фибри за хранителната индустрия, фармацията и козметиката

Мажоритарният собственик на "Свилоза" Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор на изложение в Женева
Мажоритарният собственик на "Свилоза" Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор на изложение в Женева
Мажоритарният собственик на "Свилоза" Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор на изложение в Женева    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Мажоритарният собственик на "Свилоза" Красимир Дачев е избрал индийския съинвеститор на изложение в Женева    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Географията на индустриалните чуждестранни инвеститори в страната се разширява с индийска компания - частната Sigachi Industries и "Свилоза" ще изградят нова производствена мощност в Свищов за 25 млн. евро. Дуетът от местен и чужд инвеститор ще държи равни дялове, като новата фабрика ще заработи най-рано след година. Тя ще произвежда различен тип целулоза, наричана микрокристална, която е вид фибри, използвани в хранителната индустрия, фармацията и козметиката.

До партньорството се стига, след като мажоритарният собственик на "Свилоза" Красимир Дачев е започнал да търси партньор за продукт с по-висока добавена стойност. "На различни изложения и конгреси говорих с инвеститори, така срещнах Sigachi Industries на едно изложение в Женева. Те са един от най-големите производители на микрокристална целулоза", разказа Дачев. И двете компании са средно големи, като за индийската липсва финансова информация (виж карето).


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  subaru avatar :-|
  subaru
  • - 1
  • + 4

  "Е-460, който се използва във фармацията, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. По думите на Дачев това е от "добрите Е-та", тъй като на практика съдържа само фибри."
  Информация за "Е" - тата колкото искаш. Включително и за тези от гамата 460 - 467.

  Нередност?
 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 2

  "Тя ще произвежда различен тип целулоза, наричана микрокристална, която е вид фибри, използвани в хранителната индустрия, фармацията и козметиката."

  Тази целулоза се използва като пълнител за таблетки - може би това е приложението, което е познато на почти всички хора. Но изглежда процесът на производството й е доста "капризен" - дано в "Свилоза" успеят да постигнат високо качество:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0

  Нередност?
 • 3
  gosho3 avatar :-(
  gosho3
  • + 5

  У нас или всички са слепци или са безобразни лакомии. Ще превърнем България в пустиня!
  1. В момента два хищни инвеститора, това не са никакви смислени инвеститори ако и да носят гръмки имена се настаняват брутално и ще унищожат практически горите в Предбалкана - едните са "Кроношпан" с новия завод за дървесни плоскости във Великотърновски, другите са бандитите от "Свилоза".
  За онези , които са незапознати, "Свилоза" е построена преди 1989 г. за преработка на слама като суровина в първична целулоза. Тогава никой не посягаше на горите и те бях под строг контрол за ползуване. Отидете сега в Тетевенско, Троянско, Великотърновско, Габровско - масова, поголовна и незаконна като обем сеч. По горскоустройствените планов се разрешава 30-50% максимум сеч, независимо дали горите са държавни или частни. На места се върши и практически на повечето места да 80%, което е на ръба на голата сеч. Като видите тировете с дървен материал, който вече не може да се изнася в Гърция необработен и питате някой случаен горски (те обикновено не говорят, де) ще ви кажат, че се сече масово и всичко заминава за "Свилоза", а договорите се сключват "горе" , в София. Иначе дребните местни дърводобивни фирми си участвуват по закон в търгове и се борят за трохите.
  В момента тече брутална почти гола сеч в Балкана над Габрово,Трявна и над селата над Велико Търново.
  Мазния собственик на "Свилоза" (как ли е станал собственик?) горе защо не преработва сламата , а налита на дървото, ами то е ясно защо. В кубически метър дърво, който се превозва количеството целулоза (тегло) е в пъти повече от сламата.
  В света няма малоумници, които от дървесина да произвеждат първична целулоза - пулп и разни фибри.
  Министерството на земеделието и горите незабавно трябва да прекрати тази вакханалия в Предбалкана. И къде са т.нар. "зелени" ? Протестират по механите в Банско против отсичането на 150 бр. мури с кървясали от пиене очи. Къде сте "зелени" (тикви).
  Сега остава "Свилоза" да се състезава с "Кроношпан" завода за дървесина, защото ония ще гълнтат огромни количества за производството на ПДЧ плоскости.
  Както са я подкарали едно дърво няма да остане в Предбалкана. Хищници.

  Нередност?
 • dimitar
  • - 1
  • + 1

  представител на руското влияние, костов му продаде/подари 10-12 завода. няма нищо случайно, заедно с киро гела и други в криб и т.н.

  Нередност?
 • 5
  ijj avatar :-|
  ijj
  • + 1

  До коментар [#3] от "gosho3":

  У нас преди години имаше производство на целулоза и хартия от слама, но то не беше в Свищов, а в град Мизия. В Свилоза винаги (и преди 1989 г.) е била използвана дървесина.

  Иначе дървесината се използва като суровина за производство на целулоза по целия свят. Обикновено това е дребноразмерна дървесина, която не е подходяща за изработка на мебели или за строителна дървесина. Такава дървесина се добива при така наречените "отгледни сечи" и важно условие е тя да се добива в съответствие с горскостопанските планове.

  Може да изглежда парадокслално, но по официалните данни отгледните сечи у нас са по-малко от планираните, особено в труднодостъпни райони. Това е свързано и със спирането на някои други целулозни заводи (в Стамболийски и Разлог например), както и с намаленото производство на плоскости от дървесни частици. Единствено при дървата за огрев и дървесните горива има известно увеличение.

  Нередност?
Нов коментар