China, майна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

China, майна

China, майна

Китайският авиационен конгломерат HNA Group даде по-висока оферта за концесията на летище Пловдив от местния консорциум между ПИМК и "Тракия икономическа зона"

Калина Горанова
24320 прочитания

© Цветелина Белутова


Темата накратко

- В надпреварата кой да стопанисва летище Пловдив останаха китайският авиационен конгломерат HNA Group и местният консорциум между ПИМК и "Тракия икономическа зона"

- Чуждестранната оферта предлага повече инвестиции и по-голямо концесионно плащане, като и двата кандидата предвиждат удължаване на пистата и нови карго терминали

- HNA Group, в която влиза и авиокомпания, е заложила и полети между Китай и Пловдив три пъти седмично

Китайските инвестиции в България са малко като Дядо Коледа. Изписват се много желания, чакат се дълго и хората, като пораснат малко, спират да вярват, че съществуват. Все пак чудеса стават и скоро може и летящата шейна на китайските капитали да кацне... на летище Пловдив.

За 35-годишната концесия на съоръжението бяха подадени три оферти. Тази на консорциума "Силк роуд Пловдив еърпорт", воден от швейцареца Урс Майстерханс, не беше допусната до отваряне от комисията на Министерството на транспорта. На финалната права останаха два кандидата - китайският конгломерат HNA Group и пловдивското обединение "Консорциум Летище Пловдив", съставено от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК.

Техните оферти бяха отворени миналата седмица и от тях става ясно, че китайският кандидат излиза пред местните компании по два основни критерия - размер на инвестициите и концесионно възнаграждение. Очевидна е и разликата в опита - българските играчи нямат такъв и са сключили споразумение с държавния оператор "Летище Пловдив", което им позволи участие в процедурата, докато HNA оперира 16 летища и в групата му влиза и авиокомпания. Това също е потенциален плюс тъй като може да спомогне за разработването на летището, което в момента има доста ограничен брой полети. Китайският кандидат е предложил да пусне полети между Китай и Пловдив три пъти седмично.

Всичко това означава, че китайската оферта трябва да бъде оценена с абсолютни нули от комисията по всичките представени доклади за развитие на аерогарата, а местният кандидат да получи абсолютно максимални оценки или да му се признаят други разходи като инвестиции, за да се преобърне икономическата логика.

Суми

С най-голяма тежест при избора е концесионното възнаграждение (40%). Пловдивското обединение предлага 6% от приходите плаващо концесионно възнаграждение и 120 хил. лв. фиксирано на година. Китайският кандидат излиза с оферта също за 6% от приходите и 600 хил. лв. на година фиксирано концесионно плащане.

При инвестициите, които са с 35% тежест при оценяването, китайската оферта също е по-голяма. Предложението на китайския кандидат е за 79 млн. евро, а на пловдивските компании - за 65 млн. евро. Двата кандидата ще ползват както собствено, така и банково финансиране.

Като основно предимство на българската оферта Владимир Зайков, управител на "Консорциум Летище Пловдив" и оперативен директор на "Тракия икономическа зона", казва, че 60% от инвестициите на местния кандидат ще бъдат вложени още през първите пет години на концесията. "Най-добре може да развие бизнеса местният бизнесмен, този, който е част от обществото", смята още той. "Правим го с идеална цел за развиването на региона", пък обясни малко преди подаването на офертите Илиян Филипов, един от двамата собственици на ПИМК.

От другата страна е Асен Василев, бившият служебен икономически министър, който е упълномощен представител на китайския кандидат. Според него спечелването на концесията от HNA Group ще е добър знак за китайските инвеститори като цяло. А за Пловдив - възможност да успее да се позиционира като хъб. Това би било първото летище в Европа, оперирано от китайска компания, като оферти има и за това в Белград. Интересът към Пловдив бил продиктуван от това, че трафикът по летищата в Европа е много натоварен, а и повечето големи летища са твърде близо до градовете и не могат да посрещат 24 часа в денонощието големи товарни самолети.

Писти

Едно от задължителните изисквания, заложено от транспортното министерство, е, образно казано, да се удебели пистата, за да могат да кацат по-големи самолети. Сега PCN-а (pavement classification number) на летището е 37. Минималният стандарт за широкофюзелажни самолети обаче е 60 PCN, като в условията към концесионерите е заложено именно "да изпълнят мероприятия за повишаване на носимоспособността на настилката до PCN не по-малко от 60". Заложеното изискване за удебеляване означава грубо 25 см настилка отгоре, но и подмяна на редица други неща като осветлението по нея и т.н., като за това ще отиде сериозна сума от инвестицията и на двата кандидата.

Всеки от участниците е предвидил и удължаване на пистата. Китайците искат тя да бъде продължена със 700 метра. Тя сега е дълга 2500, трябва да стане 3200, което ще позволи да кацат и да излитат много по-голям набор от големи самолети. Пловдивският кандидат планира 500 метра удължаване, като според местните компании това е реално възможното удължаване.

Терминали

Колкото до терминалите, китайският кандидат предлага от 79 млн. евро инвестиции 30 млн. евро да са за изграждането на карго и на пътнически терминал. Желанието да строят пътнически терминал е продиктувано от това, че настоящият не може да се ползва за обслужването на транзитен трафик. Китайските планове са през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 хил. тона товари. За сравнение - през летище София през 2016 г. са преминали 21 хил. тона товари и пощенски пратки.

Пловдивската оферта предвижда на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на "Консорциум Летище Пловдив" е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Хора

Най-сложната задача обаче е довеждането на пътниците на летище Пловдив, като тази година през него се очаква да минат едва 80 хил. души. Китайският кандидат планира да открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично - два пътнически полета и един товарен. За целта ще трябва да се случат някои промени в двустранната спогодба между България и Китай, тъй като тя предвижда полетите да са между София и Пекин. Така, от една страна, София трябва да се смени с Пловдив, а на другия край не е ясно дали ще бъде Пекин, Гуанджоу, Шанхай или друг голям град. Пътниците щели да дойдат от Русия, Близкия изток и Европа, като китайската компания водила разговори с партньори от авиосектора. Отделно тя е представила на Министерството на транспорта и намеренията на Israel Aerospace Industries да изгражда там хангари за ремонт на самолети.

От другата страна местните компании предвиждат да се привличат авиокомпании със стимули за тях. Подобен опит вече беше направен в Пловдив, като общините от региона създадоха "Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България" и така беше доведен нискотарифният превозвач Ryanair. А за да не бъде непозволена помощ, сумата отиваше към дъщерно дружество на Ryanair, което в замяна рекламира региона пред потенциалните пътници. Сега кандидат-концесионерът планира да се включи най-активно във финансирането на тази маркетингова подкрепа.

Кандидатите

Интересът от Китай идва от HNA Airport Group. Тя води началото си от 1993 г., когато се създава авиокомпанията Hainan Airlines на едноименния остров. Впоследствие тя се превръща в конгломерат в сферата на авиацията, туризма, недвижимите имоти, финансите и т.н. Към края на 2016 г. HNA оперира 16 летища, разполага с над 1250 самолета, обслужва 1100 вътрешни и международни линии, като е превозила 92 млн. пътници. Китайският конгломерат участва активно в мащабни сделки през последните няколко години. През есента на 2016 г. HNA Group придоби кетъринг компанията Gategroup, част от швейцарската Swiss, като беше обявено, че цената на сделката е 1.5 млрд. долара. В началото на 2017 г. се постигна споразумението Gategroup да придобие 49% в дружеството за авиационен кетъринг Servair на Air France-KLM за 237.5 млн. евро, като със сливането ще има нов лидер в този сектор, където досега първенството се държи от LSC Sky Chefs на Lufthansa. HNA влезе сред акционерите и на Deutsche Bank през февруари, когато придоби 3% от книжата на финансовата институция, а после увеличи дeла си в банката до близо 10% и стана най-големият акционер в нея.

"Консорциум Летище Пловдив" е регистриран в началото на март. С 49% участие в него е ПИМК, а с 51% - "Тракия икономическа зона" (ТИЗ). ПИМК е най-голямата автомобилна компания в България. Разполага с над 1200 влекача, които правят курсове на европейския пазар между Европа и Турция и вътре в страната. Създадена е през 2000 г. от Пенко Несторов и Илиян Филипов. За 2016 г. приходите на дружеството са 283.6 млн. лв., а за 2015 г. - 347.5 млн. лв. Превозвачът инвестира в собствена жп фирма - "ПИМК рейл", с цел да развива интермодални превози, с каквито се занимава от няколко години. Тя е единственият кандидат за концесията на интермодалния терминал в Пловдив, където ремаркетата ще се претоварват на влак. "Тракия икономическа зона" обединява шестте индустриални зони в района на Пловдив, като в тях до момента са инвестирани над 1.1 милиард евро. Инициатори на ТИЗ са строителният "Сиенит холдинг" и производителят на цветни метали КЦМ заедно с 9 общини. Акционери в дружеството с равни дялове са "Сиенит" и "КЦМ 2000". Тъй като кандидатът няма опит в управлението на летища, той е сключил споразумение с държавното дружество, което досега стопанисва съоръжението в Пловдив. Изискванията към кандидатите бяха намалени в сравнение с предишните процедури и те трябва да докажат, че са управлявали международно летище с 450 хил. пътници за общо 5 години. Тоест около 90 хил. средно на година, което е малко под отчитаните по този показател от пловдивската аерогара.

Темата накратко

- В надпреварата кой да стопанисва летище Пловдив останаха китайският авиационен конгломерат HNA Group и местният консорциум между ПИМК и "Тракия икономическа зона"

- Чуждестранната оферта предлага повече инвестиции и по-голямо концесионно плащане, като и двата кандидата предвиждат удължаване на пистата и нови карго терминали

- HNA Group, в която влиза и авиокомпания, е заложила и полети между Китай и Пловдив три пъти седмично

Китайските инвестиции в България са малко като Дядо Коледа. Изписват се много желания, чакат се дълго и хората, като пораснат малко, спират да вярват, че съществуват. Все пак чудеса стават и скоро може и летящата шейна на китайските капитали да кацне... на летище Пловдив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  С една дума инвестицията дойде там, където правилата са много прости - даваш кинтите, вземаш и действаш. Иначе, комай няма селски кмет от последните 10 години, който да не ходи в командировка в Шанхай и да не се върна с новината, че китайците ще изкупуват био козе сирене от неговото село и ще идват на аграрен туризъм...

 • 2
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Дано да го дадат на китайците! А иначе, заглавието ви кърти мивки! :) :)

 • 3
  zym56528595 avatar :-|
  zym56528595

  Летище Пловдив спокойно може да поеме част от трафика на софийското, което съответно да се разтовари малко. И без това управляващите не са узрели интелектуално за ново по-голямо Софийско летище, така че това ще е начинът да се отпуши старото.

  До 100 км от Пловдив живеят 2 млн души, при това с добра транспортна свързаност с града - магистрали и ЖП-линии. Т.е. има достатъчно емигранти, които да го ползват, както и туристи към Европа.

  До 100 км се намират и редица балнеоложки и ски курорти, забележителности, които привличат чуждите туристи: Самият Пловдив, Долината на розите и тракийските царе, Пампорово, Чепеларе, Велинград, Хисаря, Девин, Нареченски бани, Павел баня и още куп по-малки, паметникът на Бузлуджа, Перперикон и пр. Също може да се ползва и от самостоятелни туристи към Черноморието.

  В тази част на страната е съсредоточена и сериозна индустрия, така че ще има и бизнес пътници, както и товари.

  Ако преместят и ЖП-линията, за да спират влаковете на самото летище, ще бъде още по-удобно.

 • 4
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Това вече е интерес от сериозна компания. Само да не им подрежат крилцата от регулаторите в Китай, каквито индикации има от съвсем скоро.

 • 5
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Да де само че баш приказката продължава. Вече е 12 без пет и на HNA кредит принцесата й е казано да спре износа на капитали от Китай и да си връща кредитите. Да се надяваме че летището няма да бъде засегнато от обратната трансформация на каляската в тиква. Хубава работа, ама като всяка хубава гербаджийска работа - безвъзвратно закъсняла.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "zym56528595":

  [quote#3:"zym56528595"]Павел баня и още куп по-малки, паметникът на Бузлуджа[/quote]

  Разсмя ме откровено :-) Представям си как китайски туристи купуват билети за да посетят летящата чиния :-) Абе хора, как ги измисляте подобни глупости?!? Павел Баня - международен курорт, подкрепен с не какво да е, ами с Бузлуджа :-))))) На този фон пазара Красно село си е направо международен търговски център :-) Направи ми цялата отпуска :-)

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "zym56528595":


  [quote#3:"zym56528595"]Летище Пловдив спокойно може да поеме част от трафика на софийското[/quote]

  И тук кефиш! Колко спокойно? Без нито един ръкав? С БДЖ до София? Стига бе! Ма то и връзката летище-гара си е приключение... С помещения доста по-зле от Тутраканската ЖП гара? Ще ме изненадаш ако ми кажеш че на летище Пловдив може да се пие и кафе :-) Пловдив е хубав град, обичам го, но нека бъдем реалисти. Добре би било да поеме част от доставките на Али Експрес, за другото ще почака има няма половин век. Ако и когато.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Най-хубавото в цялата дописка е че въобще има кандидат-концесионери. Китайски, катарски или такива от Джибути - кого го грижа?!? Дошли, участвали, евентуално платили - аферим! Ако вярно открият директна връзка с Китай - дълбок поклон. И само карго да е - хаирлия да е.

 • 9
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Заглавието ... Ми благозвучно е, ама си е простотия. Личи че главния редактор е в отпуск :-)

 • 10
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#3] от "zym56528595":

  Продължавам да разсъждавам за Бузлуджа ... :-) Ако допуснем че 0,1% китайци са аджамии и са готови да дадат примерно 1000 евро за да видят идиотщината на Бузлуджа (бонус баня и масаж в Павел баня), това си е над милион! Китайската сметка ... Има хляб в идеята, реклама му е майката :-) Все пак се борим за един на хиляда :-) кУрнеля да тича при китайските другаЕ, стига моабети с Решетников :-)Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.