Създадената от българи авиоплатформа Vayant е продадена за 35 млн. долара

Новият собственик е американската IT компания PROS Holdings

Досега най-голям акционер в продаденото дружеството беше българският фонд за рисков капитал NEVEQ.

Нова технологична компания с български корен е продадена. Сделката е за 35 млн. долара, обект е платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies, купувач е американската PROS Holdings, а най-голям акционер досега беше българският фонд за рисков капитал NEVEQ. Макар и регистрирана в САЩ, Vayant е създадена по идея на българи и почти целият екип е базиран в София. Затова сделката може да се определи като третото голямо придобиване (над 10 млн. долара) на българска IT компания от чуждестранен купувач за последните години. Предишните бяха за "Телерик" и "Фадата".

На крилата на софтуера

Сделката прави възможно Vayant да се превърне в европейски център и основно звено на опериращата на три континента PROS, т.е. дейността в София да нарасне още. Освен това двете компании могат да нараснат по-бързо, като кръстосано си добавят нови клиенти и услуги.

Регистрираната в САЩ Vayant разработва SaaS (software as a service) платформа, насочена към авиокомпаниите. Чрез индивидуален алгоритъм фирмите могат да предложат на своите крайни клиенти актуална информация за цената на самолетните им билети и съпътстващите ги услуги, съобразявайки се с всички ценообразуващи фактори. Работи с дузина световни авиокомпании.

Основната дейност на компанията по разработка и поддръжка на продуктите се извършва в София, където е базиран и мениджмънт екипа, наброявайки общо около 90 служители. Vayant има офиси и търговци още в Лондон и Сингапур. Информацията за финансовите резултати на компанията са конфиденциални, каза пред "Капитал" Павел Езекиев, председател на борда на директорите на Vayant и партньор във фонда NEVEQ. "Фирмата е печеливша и оборотът й расте с над 30% на годишна база за последните 5 години", добави още той.

Хюстънският купувач

Дейността на PROS Holdings е с фокус персонализирани b2b облачни софтуерни услуги за електронна продажба. Чрез придобиването на Vayant те ще засилят присъствието си в авиационния бизнес. "Съвместно с Vayant облачните решения на PROS ще позволят на авиокомпаниите да поддържат и усъвършенстват стратегията си за управление на приходите и да предложат на пътниците си модерни и съвременни методи за електронна търговия", коментира за медиите главният технологичен директор на на PROS Роб Рейнър.

Според консолидирания годишен отчет на PROS Holdings общите приходи на групата за 2016 г. са 153.3 млн. долара, или близо 9% по-ниски в сравнение с предходната година. Дружеството е отчело нетна загуба 75.8 млн. долара за миналата година и загуба 67.9 млн. долара за 2015 г. Според отчета почти половината от приходите са постъпили от бизнеса на групата на американските континенти, докато дейността й в Европа отчита 44.7 млн. долара, следвана от региона на Азия с 30.5 млн. долара. Останалите постъпления на PROS Holdings са от бизнеса им в Близкия изток и Африка. PROS се търгува на Нюйоркската фондова борса (NYSE), като денят преди сделката пазарната капитализация беше почти 900 млн. долара. Дружеството е основано в Хюстън през 1985 г. от семейство Роналд и Мариет Уостмейър.

"Очаква се след цялостното придобиване на Vayant от страна на PROS всички нейни дейности да се влеят в купувача, а служителите да имат възможност за развитие в корпоративна структура, която е в десетки пъти по-голяма и е активна в сегменти извън авиоиндустрията", обяснява още Езекиев.

Изпълнителният директор на Vayant Ерик Дюма коментира в официално съобщение до медиите, че методите на компанията за пазаруване и ценообразуване в комбинация с управлението на приходите и възможността за предлагане на решения в реално време на PROS ще предложат висока добавена стойност на клиентите и партньорите на двете компании. "Събирането на допълнителната експертиза за пътуванията от двете компании ще ни осигури по-нататъшни възможности за развитие в постоянно променящата се туристическата индустрия", добавя още той.

Поредица от финансови инжекции

От основаването й през 2007 г. Vayant е финансирана от общо пет по-големи инвеститора. Първо от българския фонд за рисков капитал NEVEQ, който е и най-големият акционер в компанията. Впоследствие получи финансова инжекция и от инвестиционния фонд Cape Capital, а през 2014 г. към тях се присъедини с миноритарен дял и германският авиогигант Deutsche Lufthansa AG.

Сега срещу 35 млн. долара PROS Holdings придобива 100% от капитала на компанията, като съответно всички акционери продават дяловете си. Конкретните суми за отделните акционери са конфиденциална информация, казаха от NEVEQ. Към средата на 2014 г. обаче "Капитал" писа, че инвестицията на фонда надхвърля 6.5 млн. долара. "Инвестицията ни е възвърната и фондът отчита печалба", категоричен е Павел Езекиев.

Предпоследната продажба на NEVEQ

Vayant е част от портфолиото на създадения преди десет години първи фонд NEVEQ от 24.5 млн. евро. Средствата бяха събрани от частни международни и български инвеститори, включително и ЕБВР. По-късно беше създаден и втори фонд на групата, който бе захранен основно с еврофондове.

Фокусът на NEVEQ беше само върху технологични компании, бяха инвестирани 19 млн. евро в общо осем компании, от които четири са продадени. Това са Vayant, FinAnalytica, 3DC и Spinetix, като цените им на продажба са конфиденциални. Все още действаща е компанията за семантичен софтуер Ontotext, а ликвидираните компании от портфолиото на NEVEQ са Favit, Talk 24 и MaYoMo. "Жизнените и продадени компании на NEVEQ представляват над 80% от инвестирания капитал на фонда", добави пред "Капитал" Езекиев, като включва и току-що направената сделка.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  _az_ avatar :-|
  _az_

  Neveq не успяха съвсем да я съсипят, все пак успяха да изкарат някой лев и оттук. Ако не бяха тъпи рейдъри, сега можеха да имат над 1000% доходност от портфейла си. Те обаче се радват и на 50%...

 • 2
  Slick avatar :-|
  Slick

  Тая компания има супер славно минало, създадена от едни от най-добрите ИТ-та днес. Жалко за продажбата, но от инвестиционен фонд друго не може да се очаква, рейдъри.

 • 3
  majormajormajor avatar :-|
  Hans

  От продажбата на Телерик е видно какво стана - разсипия на фирмата, 300 уволнение, нито един нов продукт от 3-4 години и нищо общо взето. От Лаунчхъб и Елевен - на познати и посредствение фирми се раздадоха около 20-30 милиона европейски пари, пари, които те самите никога не биха дали. Има още едни. Невек поне има няколко изхода, ама не бих казал, че е нещо впечатляващо, не е като Телерик - Съмит дето им дадоха само 10 милиона и им взеха повечето от продажните 240 (и преди това им сифонираха свободния кеш към пропаднали американски компании).

  Венчър Капитал само в краен случай - при нито една продажба или затапване, иначе.... и тия и те ще изчезнат. Въобще нема българи много много да печелят от всичко това и с изключение на Телерик... само да ви напомня, че минерална вода Девин беше продадена за 120 милиона евро, кво да ви кажа за тези "инвеститори".

  Езекиев си мааа макарите из Мексико в един строшен ван и се прави на големия инвеститор, едва ли като се сметнат разходите на фонда му е успял да направи повече от НАСДАК.

 • 4
  pezekiev avatar :-|
  Павел Езекиев

  Мейджър, Венът е в отлична форма. В него се провеждат обучения по стартъп бизнес. Ако искате добра доходоносност, заповядайте в Neo Ventures. Поздрави. Павел До коментар [#3] от " Major Major Major ":

 • 5
  raicho avatar :-|
  Райчо

  Лошото е, че след една такава продажба има вероятност за съкращения в компанията но да видим.

 • 6
  pezekiev avatar :-|
  Павел Езекиев

  Ваянт нямаше да е втория по размер exit на продуктова софтуерна компания в България ако е съсипан бизнес. Компанията расте и се удвоява като приходи всеки 3г., като е силно печеливша. Останалото е в изказването на CEO/CFO на купувача. За ваше удобство го цитирам: "we believe the combined solutions from our two companies will further strengthen our leadership position in the travel industry and put us in an even stronger position to help customers shift to modern commerce. Vayant is a $7.5 million SaaS company headquartered in Bulgaria with approximately 90 people and attractive roster of global customers and an impressive suite of solutions. From a financial standpoint, Vayant is an attractive fit for PROS with recurring revenue making up greater than 90% of their total revenue. We expect Vayant to continue to grow as a part of PROS and we expect this growth rate to be in the mid 20s" PROS Holdings' (PRO) CEO Andres Reiner on Q2 2017 Results - Earnings Call Transcript $PRO http://www.seekingalpha.com/article/4094601 До коментар [#1] от " _az_ ":

 • 7
  nhj1548150557314993 avatar :-|
  ВЛАСТ.БГ ЕООД

  До коментар [#3] от "Major Major Major":

  добре,а Фейсбук и Гугъл ако не бяха финансирани с венчър капитал,според теб щяха ли да стигнат до тези нива в момента,толкова бързо?
 • 8
  nhj1548150557314993 avatar :-|
  ВЛАСТ.БГ ЕООД

  Според мен следващи Български компании които ще бъдат придобити скоро и приблизителни суми:

  https://enhancv.com/

  20-50 милионна долара.

  https://www.pubgalaxy.com/

  100-300 милионна долара.

  https://www.siteground.com/

  400-850+ милионна долара.
 • 9
  raicho avatar :-|
  Райчо

  Сега, като се замисля щом вторият най-успешен екзит от софтуерна продуктова компания в БГ е с 4-и пъти по-малка стойност от компания за минерална вода това изобщо не говори добре за българските ИТ компании, бизнес инвеститори и т.н.

 • 10
  majormajormajor avatar :-|
  Hans

  Енхансив е истинско чудо че са кеш позитив към момент и се чудя кой им плаща при поне 100 СВ генератора, които са по-добри от тях. Цялото нещо беше една огромна случайност дето направиха СВ на Доналд Тръмп примерно или на Обама, не си спомням и стана вайръл. Тия ги съветвам да си уволнят хората и да си купят по един-два апартамента, докато могат. 18 човека екип за това? Боже.

  Ситеграунд го сложи 1 милиард, бе човек, не са лоша хостинг компания и растат добре, ама те първо никога не са искали венчър капитал (за разлика от глупаците от Телерик - които поискаха когато хич не им трябваше и го изхарчиха за неща дето хич не им трябваха) - това си е прайвит компания - единия от тримата умря от рак на дебелото черво, другия гледа домати край Сандански (не се ебавам) и само един остана с малък процент СЕО-то им. 1 милиард... шеърд хостинг бате, Ракспейс с 4, ти Сайтграунд дето има стотици такива хостинг провайдери с такива размери.

  Другите не съм ги чувал. Имайте впредвид, щом момчето с вана казва, че е втория екзит, значи ФинАналитика е продадена за по-малко от това и щом не си казва производителността на фондовете, значи са под НАСДАК, иначе щеше да се хвали.

  Нищо лошо за Езекиев, даже го дадох за добър пример, но реално такива като него правят комнпаният на парчета, мотат хората и накрая в 1 от 10 случаи ако стане продажба след 12 години както е при тия, се оказва, че тия пари в най-обикновен фонд без риск ще са повече. А за Лаунчхън и Елевън няма кво да говоря, имат стартъп сладкарница за био алабали - личното хоби на жената на близък познат. И след като видях какво стана с Телерик... да бегат.

  Много се говори около тях за нищо, казах ви, едни пичове инвестираха в Девин минерална вода и я продадоха за 60 милиона евра и никой не знае, тия всеки гаражни фирми целия Капитал.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал