Седмични новини за ритейл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за ритейл

Седмични новини за ритейл

Високи глоби за нарушения в хранителния бранш, ОМК прави регионалните си марки кисело мляко национални, България - последна по онлайн банкиране в ЕС, Nestle с най-нисък ръст на продажбите от 10 години, BAT е разследвана във Великобритания заради съмнения за корупция

2745 прочитания

© Надежда Чипева


Високи глоби за нарушения в хранителния бранш

Фирмите от хранителния сектор, които не изпълняват мерки и предписания на контролни органи, са заплашени от високи санкции, достигащи до 100 хил. лв. Това предвижда проект на нов закон за управление на хранителната верига, публикуван от земеделското министерство за обществено обсъждане. Проектът цели да разпредели функциите по официалния контрол между всички институции по цялата верига за доставки на храни - от растениевъдството и животновъдството през производството и търговията с храни, вина, спиртни напитки, продукти за растителна защита, материали, предназначени за контакт с храни, остатъци от ветеринаромедицински продукти и др.

Според проекта надзорът над тези сектори ще се осъществява от осем различни институции, включително Комисията за защита на потребителите и структури към министерствата на земеделието, здравеопазването, икономиката, околната среда. Законопроектът въвежда и сериозни глоби за неизпълнение на мерки и предписания на контролните органи. Най-малката от тях е при неизпълнение на предписание, дадено при инспекция - тогава физическите лица ще заплащат между 200 и 2 хил. лв., а юридическите - между между 500 и 4 хил. лв. Между 2 хил. и 10 хил. лв. пък стигат глобите в случаите, когато не се осигури достъп на инспектори в обекта, а в случаите, когато се възпрепятства работата им, санкцията е до 5 хил. лв.

Предвидени са много по-високи санкции и за други нарушения. Така например, когато някой извършва дейност в запечатан от контролните органи обект, наказанията вече започват от 5 хил. лв. и достигат 100 хил. лв., когато това се прави повторно и е довело до настъпването на "значителни икономически загуби". До 100 хил. лв. е санкцията и за компании, които не изпълнят разпореждане за въвеждане на ограничения в производството, дистрибуцията, вноса и износа на хранителни продукти или когато не изпълнят мярка за изтеглянето им от пазара или унищожение.

ОМК прави регионалните си марки кисело мляко национални

"Обединена млечна компания" (ОМК) – Пловдив, започна национална дистрибуция на три свои регионални марки кисело мляко – "Фибела", "Русалка" и "Ханско". "Искаме да увеличим обемите на продажба и да дадем достъп на потребителите от цялата страна до тези брандове", обясни за "Капитал" Йолита Ботева, маркетинг мениджър на дружеството.

ОМК е учредена през 1998 г. след приватизацията на няколко от общо 27 обекта на създаденото през 1959 г. Държавно стопанско предприятие "Млекоснабдяване". Пловдивската фирма включва бившите окръжни предприятия "Млекопреработване" в Пловдив, Бургас, Варна, Шумен, Враца, Стара Загора. По правило всяко от тях е произвеждало и снабдявало съответния окръг с млечни продукти под определено търговско наименование: "Фибела" в Пловдив, "Русалка" в Бургас, "Виталакт" във Варна, "Верея" в Стара Загора, "Ханско" в Шумен. ОМК превръща в национална марка само "Верея", а другите остават с "регионален сантимент". Сега компанията прави национални още три свои марки. "Фибела", "Русалка" и "Ханско" се продават в пластмасови кофички с изцяло нов дизайн. Млякото е с 2% масленост.

България - последна по онлайн банкиране в ЕС

България е първа по използване на технологии за разговори и видеовръзка по интернет, но е последна по интернет банкиране. Това показват данните на Евростат за използването на интернет услуги от гражданите на различните страни от Европейския съюз (ЕС). Страната ни е на последно място и при използването на онлайн услуги при пътувания и запазване на хотели, докато в останалите категории клони повече към средните показатели за съюза.

Категориите включват използване на социални мрежи, аудио- и видеоразговори, четене на онлайн новини, слушане на музика, гледане на видеоматериали, интернет банкиране, търсене на информация, използване на електронна поща и запазване на пътувания и почивки.

България се представя добре при ползването на социалните мрежи, като според статистиката на Евростат 76% от българите на възраст между 16 и 74 години използват Facebook, Twitter, Google+ и други подобни услуги. На първо място по този показател е Унгария, където 83% от активното население ползва социални мрежи. Средното ниво за ЕС е 63%, а най-слаба е популярността на платформите във Франция, където те се ползват от под 50% от хората в активна възраст.

Nestle с най-нисък ръст на продажбите от 10 години

Групата Nestle отчете ръст на органичните продажби от 2.3% през първото полугодие, което е най-ниският растеж на компанията за последното десетилетие. Приходите от продажбите за първите 6 месеца на годината са се понижили слабо в сравнение със същия период на 2016 г. въпреки нарастването на нетните приходи. Постъпленията за периода са били 43 млрд. швейцарски франка спрямо 43.2 млрд. година по-рано. Нетната печалба е нараснала с 19% до 4.9 млрд. швейцарски франка, като очакванията на анализаторите бяха за 4.8 млрд. швейцарски франка.

Очаквано разходите за преструктуриране и останалите нетни търговски разходи са се увеличили общо със 77% до 166 млн. швейцарски франка и съответно 349 млн. швейцарски франка. Това е довело до спад на търговската оперативна печалба с 2.5% до 6.4 млрд. швейцарски франка. Ръководството на компанията потвърждава насоките си за 2017 г. с органичен ръст, който е вероятно да бъде в долната половина на диапазона от 2-4%.

BAT е разследвана във Великобритания заради съмнения за корупция

Вторият по големина производител на цигари в света British American Tobacco (BAT), който през тази пролетта придоби всички марки на "Булгартабак холдинг", логистичния му бизнес и веригата Lafka в Босна, е официално разследван от британските власти заради съмнения за корупция, пише Financial Times. Британската служба за сериозни измами (Serious Fraud Office) проверява твърденията, че компанията е подкупила официални лица от Източна Африка, за да отпаднат законите за пушене в различни страни в региона. От компанията потвърдиха за разследването и фирмените адвокати коментираха, че разглеждат "възможностите за нередности". BAT смята да работи заедно с британските власти по разследването и напълно да му сътрудничи.

Службата по сериозни измами заяви официално, че "разследва съмнения за корупция, идващи от бизнеса на BAT". Въпреки че до момента няма повече подробности относно това как ще протече разследването и какви са детайлите относно злоупотребите в Африка, те могат да доведат до сериозни проблеми за производителя на цигари.

Накратко

КЗК одобри продажбата на "Сердика център". Цената на сделката е рекордна за българския пазар на недвижими имоти - 207 млн. евро, като освен мола включва и офис частта. "Сердика център" е отворен през 2010 г. и е с обща търговска площ 51.5 хил. кв. м. Офис сградата е открита през 2011 г. и е с 28.5 хил. кв. м площ.

Новата схема за предлагане на мляко, плодове и зеленчуци в учебните заведения влeзe в сила от 1 август и може да се прилага в целия Европейски съюз от първия ден на учебната 2017/2018 година. За предстоящата учебна година страната ни ще получи подпомагане от ЕС в размер на 2 677 109 евро по схемата за предлагане на плодове и зеленчуци в училищата и 1 167 367 евро за предлагането на мляко.

Оперативната печалбата на японската компания Sony нарасна със 180% през първото тримесечие на финансовата година, като в основата на значителното подобряване са ръстът на продажбите на полупроводници и продукти и решения за визуализация. Финансовият резултат за тримесечието, приключило на 30 юни, е 157.6 млрд. йени (1.43 млрд. долара) при 56.2 млрд. година по-рано.

Високи глоби за нарушения в хранителния бранш

Фирмите от хранителния сектор, които не изпълняват мерки и предписания на контролни органи, са заплашени от високи санкции, достигащи до 100 хил. лв. Това предвижда проект на нов закон за управление на хранителната верига, публикуван от земеделското министерство за обществено обсъждане. Проектът цели да разпредели функциите по официалния контрол между всички институции по цялата верига за доставки на храни - от растениевъдството и животновъдството през производството и търговията с храни, вина, спиртни напитки, продукти за растителна защита, материали, предназначени за контакт с храни, остатъци от ветеринаромедицински продукти и др.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK