United Technologies в разговори за закупуването на Rockwell Collins

Секторът с производители на части за самолети е под натиск за консолидация

   ©  В© Brendan Mcdermid / Reuters
   ©  В© Brendan Mcdermid / Reuters

Американският индустриален конгломерат United Technologies се е свързал с производителя на части за самолети Rockwell Collins относно евентуално закупуване на компанията, пише Financial Times. Изданието се позовава на вътрешен източник около сделката. Акциите на Rockwell Collins се вдигнаха с 10% в края на миналата седмица, когато новината за пръв път бе съобщена от Bloomberg. Ако се стигне до сделка, тя най-вероятно би била на стойност над 20 млрд. долара, като след скока в акциите на Rockwell фирмата се оценява на 21 млрд. долара. Двете фирми със сигурност са имали разговори, но не е ясно дали те продължават и днес. От компаниите отказват коментар.

Подсилване на United

Евентуална сделка би направила United Technologies много по-силна в сектора със самолетни части. United се оценява на 97 млрд. долара, като групата произвежда почти всичко, включително и двигатели за самолети. Именно в тази насока компанията иска да засили позициите си. Грег Хейес, изпълнителният директор на United, коментира по време на конференцията за резултатите през второто тримесечие, че групата има заделени пари за сливания и придобивания. "Продължаваме да държим около 1 до 2 млрд. долара за покупки през тази година, но както казах, чакаме правилната сделка", коментира той.

Очевидно сделка за 21 млрд. долара би била много над заделения бюджет на United Technologies. Възможно е, за да се стигне до сделка, компанията да използва мостово финансиране. След вдигането на цената на акциите на Rockwell те достигнаха до исторически рекордно ниво от 119 долара.

Консолидирайте се

Разговорите между United Technologies и Rockwell Collins идват в момент, в който различните производители на части за самолети са под натиск за по-голямо обединение. Европейският производител на самолети Airbus насочи вниманието си именно към своите доставчици по-рано през годината, като желанието на компанията е те да тръгнат към консолидация, за да се вдигнат темповете на иновация и качество на продуктите. Американската Boeing също планира да засили влиянието си на пазара със самолетни части, като навлезе в конкуренция със собствените си доставчици.

Разговорите за закупуване на Rockwell идват само няколко месеца след като фирмата приключи сделката по закупуване на B/E Airspace, производител на интериорни системи за самолети. Сделката бе на стойност 8.6 млрд. долара, включително и дълговете на Aerospace.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България