Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" ще събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Няма консенсус относно забраната за дейности в степите на Калиакра

Забраната за строеж и земеделие върху понто-сарматските степи в бъдещата защитена зона "Комплекс Калиакра" ще остане в сила, докато не се изготви нова заповед, в която ще се отчете както мнението на засегнатите собственици, така и на природозащитните организации, така че да се постигне баланс на интересите. Става дума за общо 2208 хектара неплодородна площ, но пък апетитна за застрояване, в зоната на "Комплекс Калиакра", която ще се разпростира от Балчик до Тюленово. Казусът бе обсъден на официална дискусия в Министерския съвет. В нея участваха министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на екологията Нено Димов, кметове на общини, собственици, екоактивисти, експерти от БАН и представители на риболовни организации. Временната заповед бе издадена от Димов на 21 юли, тъй като страната бе осъдена от Европейската комисия заради разрешенията за изграждането на шест вятърни парка и голф клуб върху защитена територия на Калиакра. Впоследствие премиерът Борисов отмени заповедта, провокиран от протестите на местните жители. Не след дълго Борисов се отказа от решението си, защото в противен случай на България могат да бъдат наложени глоби за 1.5 млн. евро, както и събарянето на вятърните паркове и голф игрището. Според Димов заповедта ще бъде преработена така, че да удовлетворява всички засегнати страни. Той допълни, че не е необходимо събарянето на вятърните паркове, въпреки че е сред исканията на редица екоактивисти. Според информация на сайта "Биволъ" на територията на "Комплекс Калиакра" има терени, свързани с групировката ТИМ, както и имоти на брата на скандалния депутат Живко Мартинов в съдружие с активиста от ГЕРБ Валентин Николов, няколко на "Литекс комерс" на Гриша Ганчев и на фирмата "Дест" ООД на Стоян Желев.

Строежът на язовир "Яденица" може да бъде рестартиран

НЕК има намерение да рестартира строителството на язовир "Яденица" в Рила, който ще удвои капацитета на работа на помпено-акумулираща водно електрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира". В сметката на Национално електрическата компания стоят изхарчените пари за проекти като АЕЦ "Белене" и язовир "Цанков камък" и натрупаните задължения за милиарди. Това, което със сигурност може да се каже за финансирането на новия язовир, е, че колкото и да се объркат нещата, поне няма да достигне стойността на "Белене". Но "Яденица" не е евтин. Има предварителни оценки, които сочат, че съоръжението ще струва около 176 млн. евро. Това става ясно от националния план за инвестиции за периода 2013 - 2020 г., докато от Министерството на енергетиката отказват да посочат точната стойност. Основните надежди на НЕК по отношение на "Яденица" са 50% от финансирането да бъде осигурено по линия на европейските програми.

НЕК отчита спад на печалбата за второто тримесечие

Национална електрическа компания (НЕК) отчита нетна печалба от 1.536 млн. лв. за първото полугодие на 2017 г., показва финансовият отчет на дружеството. Това е подобрение спрямо същия период от миналата година, когато компанията е имала отрицателен резултат 95.2 млн. лв. От друга страна, държавната компания отчита загуба за второто тримесечие на тази година 121.3 млн. лв., като така стопява печалбата от първото тримесечие на 2017 г. Спадът на потреблението на регулирания пазар и увеличението на купените количества от възобновяема енергия, предимно от соларни паркове, са сред основните причини за тези резултати. Според отчета приходите от продажба на енергия на регулирания пазар намаляват с 58 млн. лв., достигайки 932 млн. лв. Приходите на НЕК бележат леко увеличение от 3% поради постъпление от фонд "Сигурност на електроенергийната система". От компанията информират, че плащанията от фонда са били нерегулярни, а към 30 юни неизплатените задължения са на стойност 98.4 млн. лв. Общите разходи на компанията намаляват с 2.8%, като причината е по-голямото натоварване на американските централи ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово", посочват от дружеството.

КЕВР прекратява процедурата по отнемане на лиценза на ЕВН

КЕВР взе решение на закрито заседание да прекрати процедурата по отнемане на лиценза на "ЕВН България Електроснабдяване" за дейността "обществено снабдяване с електрическа енергия". Преди 3 години Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) стартира процедура по отнемане на лиценза на еклектроснабдителните дружества "ЕВН България Електроснабдяване", "Енерго-про Продажби" и "ЧЕЗ Електро България". Тогава от регулатора обясниха, че причините за подобна процедура са прихващанията, извършени от компаниите при насрещни задължения към НЕК. Държавната компания е дължала на трите компании над 350 млн. лв., а от регулатора аргументираха тогавашното си решение с мотива, че отношенията на засегнатите компании с НЕК нямат публично-правен характер. Очаква се в близкото бъдеще от НЕК да излязат със становище относно мотивите си да отменят решението си от 2014 г.

АЕЦ "Козлодуй" с подобрен финансов резултат за първото полугодие

АЕЦ "Козлодуй" отчита нетна печалба 33.9 млн. лв. за първото полугодие на 2017 г. Така финансовият резултат е по-добър от този за същия период от миналата година с 236 хил. лв. Сред причините за това подобрение са благоприятното развитие на пазара на електроенергия и повишението на средните продажни цени на свободния пазар през първото полугодие, се посочва в анализа на атомната централа. Приходите за полугодието на тази година на АЕЦ "Козлодуй" са в размер на 418 млн. лв., което е ръст 5.4% спрямо същия период от миналата година. От анализа става ясно, че голяма част от приходите са от продажбата на електроенергия. От централата отчитат и рекордни приходи за юли 2017 г., като те са на стойност 96 млн. лв.

От ЧЕЗ настояват за реални санкции за кражба на електроенергия. От дружеството съобщиха, че са установени 3778 кражби на ток за първото полугодие на 2017 г., което е с 14% повече спрямо същия период от 2016 г.

Shell и "Газпром" подписаха договор за започване на съвместно проучване на втечнен газ по проекта "Балтийски ВПГ". Очаква се да бъде разработен график за реализация на проекта. Проучването цели хармонизирането на руските и международните стандарти в областта на ВПГ.

"Енерго-про" откри специализирано гише за обслужване на клиенти на свободния пазар в центъра за обслужване във Варна. Компанията планира да открие подобни специализирани гишета през септември и в Горна Оряховица, Шумен, както и още едно в морската столица.

Още от Капитал