Hertz отчете поредна загуба, но акциите й скочиха с 20%

Изпълнителният директор на Hertz Катрин Маринело отчете "значителен прогрес" на компанията и това се хареса на инвеститорите

За второто тримесечие на 2017 г. американската компания Herz отчита загуба от 158 млн. долара.
За второто тримесечие на 2017 г. американската компания Herz отчита загуба от 158 млн. долара.    ©  Mario Anzuoni
За второто тримесечие на 2017 г. американската компания Herz отчита загуба от 158 млн. долара.
За второто тримесечие на 2017 г. американската компания Herz отчита загуба от 158 млн. долара.    ©  Mario Anzuoni

Американската компания за автомобили под наем Hertz Global Holdings отчете големи загуби за второто тримесечие на тази година, което се дължи и на сериозно отписване на активи, пише Financial Times. Hertz отчита загуба от 158 млн. долара спрямо 43 млн. за същия период на миналата година. Намаляващата стойност на автомобилите втора употреба принуди дружеството да отпише активи за 86 млн. долара. Освен това компанията не успя да покрие с малко очакванията на пазарите за нивото на приходите. Всичко това обаче не попречи само за ден в сряда акциите й да се повишат с близо 20%, след като изпълнителната директорка Катрин Маринело обяви, че са постигнали значителен прогрес в стратегията на компанията.

Приходите леко намаляват

Незадоволителното представяне на втората по големина рент-а-кар компания в САЩ се дължи на спада в търсенето на автомобили в страната, което се отразява върху стойността на колите втора употреба, принуждавайки компаниите от сектора да нaмаляват цената на предлаганите от тях услуги. Приходите за изминалото тримесечие на компанията спадат с 2%, като стойността ѝ е 2.2 млрд. долара.

Изпълнителният директор на Hertz Катрин Маринело, която зае този пост в началото на годината, заяви, че има за цел да възстанови доброто представяне на компанията. Тя бе избрана за позицията с подкрепата на американския инвеститор активист Карл Айкан, който притежава най-голям дял акции в компанията - 35%, и разполага с трима представители в управителния съвет. Под натиска на инвеститора активист Hertz бе принудена да се раздели с бизнеса си за предоставяне под наем на различни съоръжения и специфично оборудване през 2014 г.

Становището на Маринело

Въпреки незадоволителния финансов резултат на официална пресконференция Маринело заяви, че компанията е осъществила "значителен прогрес", променяйки облика на 37 от своите агенции, намиращи се на различни летища, обновявайки финансовата управленска система на Hertz и разпределяйки средства за подобряване на предлаганите услуги. Тя призна, че има още какво да се подобри в компанията за автомобили под наем, но допълни, че изредените от нея успехи са доказателство, че разполагат с правилния план, който да изстреля Hertz на върха в сектора. Маринело изрази подобно мнение и на официалната пресконференция по повод резултатите от първото тримесечие за 2017 г. на Hertz.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще