Сателитните смущения на "Булсатком"

SpaceX

Сателитните смущения на "Булсатком"

Повече от месец след като изстреля сателита си за 235 млн. долара, компанията е почти готова за излъчване, но забавянето на този и на другия й голям проект - за мобилна мрежа, доведе до закъснение на плащанията й и нужда от свежи средства

Константин Николов
45139 прочитания

SpaceX

© SpaceX


Инвеститорски интерес не липсва, но основателите търсят дългово финансиране.

Когато преди над пет години "Булсатком" открито заговори за амбиции за собствен сателит, това звучеше космически далечно и неосъществимо. И за много наблюдатели идеята на създателите на компанията Пламен Генчев и Максим Заяков, които я превърнаха в най-големия доставчик на телевизия в страната с над 650 хил. клиенти, беше мегаломания, граничеща с лудост.

Днес напук на всичко изстрелването за 235 млн. долара от дружеството, стартирало преди 12 години в Стара Загора като обикновен интернет доставчик, е факт - с всичките му отлагания и оскъпявания. С тях обаче идва и сериозният тест дали амбициозното начинание е било по силите й. Заради закъснението в този и в другия голям проект на "Булсатком" - за мобилна мрежа, компанията бави плащания и определено има нужда от свеж капитал, който активно търси. Дотук инвеститорски интерес не липсва, но както в много други случаи, местните основатели на компании не са склонни да се разделят с властта и собствеността си.

Сателит и разходи - в Космоса

Първо за сателита. Той беше успешно изстрелян в края на юни и достигна геостационарна орбита на 36 000 км над Земята. От "Булсатком" заявиха пред "Капитал", че всички тестове са преминали успешно, като в момента се извършват настройките преди началото на излъчването. А очакванията на компанията са то да започне през есента. Тогава за всеки желаещ абонат ще бъдат предлагани нови пакети с повече телевизионни услуги от собствения сателит. Абонатите ще могат да избират дали да останат на сегашния си план (който в повечето случаи е за срок от две години), или да преминат към нов. В момента те получават сигнал от спътника HellasSat 2 и няма нужда за пренастройка на чиниите, ако изберат да не променят досегашните си условия. В "Булсатком" планират да продължат да използват НellasSat 2, както и наследника му 3 съвместно със собствения BulgariaSat-1 поне три години.

От "Булсатком" уточняват, че цените на досегашните пакети няма да се променят. Очакванията са повечето абонати да преминат към нови планове (и съответно новия сателит) в следващите 2 до 3 години. Но междувременно за компанията разходът ще е почти двоен - към чуждия спътник и за заема за своя. Освен това заради различните позиции на двата сателита повечето чинии на оператора трябва да се преместят в друга част от жилищата и тази операция ще струва от порядъка на 10 млн. лв. по оценки, дадени пред потенциални инвеститори.

Метеоритен дъжд от кредитори

За компания със 160 млн. лв. годишни приходи дълг към банки от близо 80 млн. евро не звучи космически много. Въпросът е, че за изграждането и изстрелването на сателит в отделно дъщерно дружество - "България Сат", има теглен още един заем за 150 млн. долара от американската Exim Bank, който скоро също ще трябва да започне да се обслужва.

За пръв път това лято "Булсатком" е пропуснал да плати вноската си по първия кредит, казаха за "Капитал" няколко източника. Заемът беше отпуснат през 2014 г. от консорциум от банки начело с Deutsche Bank - Лондон, и с участието на ЕБВР, Citi и KBC. Общият дълг тогава беше 85 млн. евро, той е обслужван през годините и по информация от пролетта сега остават за плащане около 78 млн. евро. Кредитът трябва да бъде изплатен изцяло до края на 2020 г.

Лятното неплащане е първо по рода си и вероятно банките ще изчакат няколко месеца преди да предприемат нещо, пък и те са запознати с плановете на компанията да намери още ресурс, коментира банкер.

Въпросът е, че ликвидната дупка не свършва с банките. От миналата година операторът дължи суми и на НАП, които към края на 2016 г. са от порядъка на 10 млн. лв., на телевизии (като от "Нова тв" дори са завели дело в СГС), а според различни източници - пропуснати плащания има и към HellasSat. И трите кредита, макар и необезпечени, са ключови за работата на оператора. Данъчните са блокирали сметките на дружеството и всеки месец се търси разрешението им за плащанията за заплати, ток, тв права и т.н. Без телевизионно съдържание е ясно, че доставчикът ще има проблеми, а още 1-2 години чуждият сателит ще е изключително важен, защото ще подава сигнала към повечето клиенти на "Булсатком".

Максим Заяков не отрича, че има ликвидни проблеми. "Имаме нормални отношения с кредиторите и нивото на задлъжнялост е под контрол." Според него въпросът не е, че проектът със сателита е бил твърде амбициозен, а че се е забавил с над година и половина. "През това време има пропуснат ръст на абонати, а оттам и на приходи." Освен това разходите за консултанти във връзка с изстрелването на сателита са били доста над очакванията - от порядъка на 3-4 млн. долара. Той добавя и че покрай изстрелването с вече използвана първа степен на ракетата има спестени около 5 млн. долара, които производителят на сателита SSL е прибрал за себе си. "България Сат" е планира да предприеме включително и съдебни действия, за да си ги получи, казва Заяков.

Заради ситуацията буквално е замразен проектът за мобилни услуги. Компанията се е отказала от заявените преди година нови честоти за 15 млн. лв. Но в мобилната дивизия вече са вложени над 20 млн. евро за първите честоти и оборудване, които реално са изцедили кеш, а няма скоро да носят приход.

В търсене на по-стабилна орбита

Измъкването от ликвидния недостиг задължително ще трябва да мине през намиране на свеж ресурс. Тук опциите са най-общо са две - нов заем или даване на дял на партньор, който да осигури капитал. От "Булсатком" от година работят по темата. Засега най-сериозни са били преговорите с фонда ADM и телеком инвеститора Марк Шнайдер (който беше кандидат при последната продажба на БТК), но според два независими източника те са завършили без сделка. Няма и информация за напреднали преговори с друг купувач на мажоритарен дял.

Затова по-възможен и бърз изглежда сценарият с допълнително финансиране от банки. То е търсено и от сегашния банков консорциум, както и от други банки, които да се присъединят към синдиката. Неочаквано, но сред опциите се появява и държавната ББР. "Да, ние я потърсихме", потвърди Заяков.

Но дори да се намери стабилизационен заем, по-дългосрочното финансово здраве на "Булсатком" ще зависи от успеха на сателитната авантюра. Ако компанията намери клиенти за свободния капацитет и цените на сателитните услуги не се сринат, платените 235 млн. долара има начин да бъдат възвърнати. Но при липса на външно търсене спътникът може да се окаже неизбиваемо космическо постижение. Българската компания ще използва около 42% от капацитета на собствения си сателит. Макар от месеци да се говори за търсене на външни клиенти, реално след изстрелването е започнал активният разговор, основно с компании от региона, но и от Германия и Великобритания.

"Надяваме се до края на годината да сключим поне няколко договора за допълнително около десет процента от капацитета на спътника. После планът е в рамките на следващата година е да привлечем още 10%, а в петгодишна перспектива да запълним около 85% от капацитета му", заяви пред "Капитал" Максим Заяков, изпълнителен директор на "Булсатком". Тоест поне десет години сателитът ще е натоварен почти изцяло.

Компанията е на път да се пребори и с друг минус в преговорите досега - конкурентите най-често имат по няколко сателита и така клиентите им имат сигурност на излъчването. Компанията е пред подписване на back up споразумение, каза пред "Капитал" Заяков.

За свои нужди компанията ще ползва 14 от общо 32 транспондера. В момента според представители на бранша цената е от порядъка на 600 хил. евро годишно за един транспондер, т.е. от свободните може да се очаква приход от порядъка на 10 млн. евро на година.

Заяков е оптимист, че приходите от тези услуги ще са достатъчно високи в дългосрочен план, не на последно място и заради дългия живот на BulgariaSat-1 - над 20 години. Според него фокус за "Булсатком" е и бизнесът на групата в Сърбия, където управлява оператора Polaris Media. Там има потенциал както за растеж на приходите, така и на клиентите (около 35 хил. към миналата година), тъй като пазарът все още не е изцяло разработен. "Все едно е България преди пет години", уточнява мениджърът. За българския пазар той вижда потенциал за ръст от 4-5%, който ще дойде от допълнителните услуги. И обобщава: излизането от трудния за компанията период ще отнеме 2-3 години, след като осигури рефинансиране до края на тази. "Всичко свързано с Космоса е много драматично, обичайните бизнес практики трудно се подчиняват на него", завършва Зяяков.

Инвеститорски интерес не липсва, но основателите търсят дългово финансиране.

Когато преди над пет години "Булсатком" открито заговори за амбиции за собствен сателит, това звучеше космически далечно и неосъществимо. И за много наблюдатели идеята на създателите на компанията Пламен Генчев и Максим Заяков, които я превърнаха в най-големия доставчик на телевизия в страната с над 650 хил. клиенти, беше мегаломания, граничеща с лудост.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  kdo52372883 avatar :-|
  kdo52372883

  Който има интерес по темата, да прочете това:

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kak-pridobiva-pechelivsh-biznes-balgariia-2017-08-01.html

  Има индикации, че едни #успели #млади #хора в момента точат лиги за Булсатком (и други фирми). Например (но не само), съдейки по офанзивата във в-к „Труп“. Така че следете внимателно #КОЙ и при #какви условия ще „предложи“ дялово участие във фирмата в близко бъдеще...

 • 2
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Бях много доволен клиент на БулСат...! Ама, бях...! В един момент услугите им станаха, много зле. Първо спрях телевизията, после и Нет-а.
  За три пъти по-ниска цена, кварталния ми дребен и световно неизвестен Интер-нет доставчик ги бие по всички показатели...!
  Не знам, какво... Но, генерално объркаха нещо...!

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Ето затова цифровизацията в България беше нарочно провалена. Bulsatcom трябва да изплаща космически заеми за мегаломанските си проекти, и ако безплатната цифрова телевизия беше тръгнала и при нас (както е навсякъде другаде в Европа), нямаше да има абонати, които да изплащат кредитите на тази компания. Затова в България има само 6 безплатни канала, а всяка друга държава в Европа има по 70-80 безплатни телевизии (минимум) на своите цифрови мултиплекси. Мафиотска държава сме си и това е!

 • 4
  zmei.gorqnin avatar :-P
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%

  [quote#2:"tww09306483"]В един момент услугите им станаха, много зле.[/quote]
  Преди около 10м исках да им стана клиент на сателитната ТВ. Много исках.
  Те трябваше да положат много усилия, за да ме разубедят, но все пак накрая успяха. :-))))
  Поне ниското ниво обслужване на клиенти е много зле.
  Е, все пак нямам лоши чувства към тях, надявам се, че това са временни проблеми и грешки на растежа, които ще бъдат ... надраснати. :-)))
  Пожелавам им успех! И дано не ги докопат #успелите ... в преяждането ...

 • 5
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Аз пък съм доволен, ползвам ги на две места повече от 10 години. Вярвам, че ще се оправят, все пак заемите са им дадени срещу залог и то от чужди банки, а не от КТБ.. Най-много да се наложи да придадат част от баницата, колкото и да не им се иска. Иначе Шиши лесно ще ги купи с кредит от ПИБ.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Аз си бях доволен от Булсатком. Смених ги само щото получих много добра преференциална оферта от друг оператор. Обмислям да ги подкрепя отново, защото тяхната инициатива е нещо уникално за България. Още повече, че са наша компания и се борят успешно с чужди инвеститори, притежаващи много свободни резерви.

 • 7
  azs41314323 avatar :-|
  azs41314323

  Доста наприятна селска фирма ,която първа наложи нелоялната практика собствена телевизия да излъчва по значимите футболни събития.
  Иначе най логичният им купувач би бил Теленор.

 • 8
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  До коментар [#7] от " azs41314323 ": Това е нормална практика по света, купуваш правата и предаваш, продаваш. Нима сега с каналите на ментел не е същото?

 • 9
  karatista avatar :-P
  karatista

  До коментар [#7] от "azs41314323":

  Теленор ще изпаднат в културен шок, ако им се наложи да управляват Булсатком. Норвежките меринджей ще се чудят какво да правят.

 • 10
  crusible avatar :-?
  crusible

  + и от мен за ТВ услугите им. Повече от 10г. ги ползвам.

  Ще го измислят господата, важното е че не се страхуват и действат с размах. В момента пари под път и над път има.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал