Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

В последния месец собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев беше добавен към обичайните антигерои в изданията на Пеевски

Цялото Пеевско войнство срещу "Дунарит"

Докато шансовете на депутата да се пребори с "Емко" за русенския завод отслабват в съда, срещу двете оръжейни компании започна атака през прокуратурата

Николай Стоянов
25572 прочитания

В последния месец собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев беше добавен към обичайните антигерои в изданията на Пеевски

© Надежда Чипева


Темата накратко:

- След като прокуратурата повдигна обвинения на директори на "Емко" и "Дунарит", двата военни завода са на прага да изгубят лицензите си.

- Напрежението и протестите на служители миналата седмица бяха временно туширани с обещания на икономическия министър, че дотам няма да се стига.

- Акцията идва в момент, когато възможностите на Делян Пеевски да овладее компанията по съдебен път са почти напълно изчерпани.

От година и половина за контрола над "Дунарит" се води война. От едната страна е конкурентното "Емко" на Емилиян Гебрев, подкрепяно от мениджърите на русенския завод, за които се предполага, че остават близки до собственика на КТБ Цветан Василев. Той в публичните си изяви нееднократно е казвал, че преди затварянето на банката депутатът Делян Пеевски му е поискал безвъзмездно дялове в редица предприятия, сред които и оръжейната компания. От другата е регистрираната на Британските Вирджински острови Viafot, която вероятно е контролирана от политика. През март 2016 г. нейното българско дружество придоби вземане на Едуардо Миролио от "Дунарит" паралелно с другите сделки между него и Пеевски, чрез които последният съвсем официално взе контрола в "Техномаркет".

Ако сте изкушени от темата, вероятно сте запознати с оплетените им съдебни схватки, които са описвани поетапно от "Капитал". За по-голямата част от хората обаче темата беше непозната - тя не попада в дневния ред на телевизии и дори не е централен сюжет и в медиите на Пеевски. В последния месец това рязко се промени. Гебрев стана редовен герой в кориците на седмичника "Политика" и периодичните безплатни книжки пасквили за "кукловодите", "олигарсите" и "грабителите" на България към "Телеграф", които са своеобразен алманах на всички, които депутатът приема за свои сериозни врагове. А в началото на август офанзивата към двете предприятия беше поета с целия наличен държавен инструментариум на разположение на Пеевски - обвинения от специализираната прокуратура, постъпления за отнемане на лицензи от страна на правителството, действия и интервюта на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ). Всичко това, гарнирано с "разкрития" от "Блиц", "Труд" и "24 часа" как от "Дунарит" към Белград текат "пачки"...

Обичаме Пеевски, ама мразим протести

Агресивните действия все пак предизвикаха реакция въпреки августовското безвремие. Заплахата от спиране на завода извади на протест работниците в "Дунарит", като синдикалните лидери в завода открито говореха за атака от Пеевски. За да успокои ситуацията, се наложи министърът на икономиката Емил Караниколов да отиде и лично да заяви, че отнемане на лиценза няма да има, тъй като ръководството е подало оставка. Дали обаче ще може да изпълни думата си е спорно. Адвокатите на двете компании обясниха, че виждат като единствено основание за процедурата за отнемане на лицензите привличането като обвиняеми на управителя на "Емко" Емилиян Гебрев и на изпълнитения директор на "Дунарит" Кръстю Кръстев, тъй като на деня, следващ връчването на постановлението, Специализираната прокуратура е входирала нарочно писмо в ГДНП –МВР, което дава формално законово основание за отнемане на разрешителните за търговия и производство.

За да отпадне то, и в двете компании са предприети промени. При "Емко" е вписано увеличение на капитала за 100 хил. лв. и като мажоритарен акционер влиза синът на Гебрев - Христо, който поема и управлението. При "Дунарит" има заявени решения на двамата акционери - "Емко" и лично Гебрев, с които се сменя целият борд. Те обаче са атакувани от КОНПИ, която твърди, че заради наложения от нея запор на акциите още през 2015 г. няма как те да са били прехвърлени. Казусът е заплетен, като в специалния закон, регулиращ дейността на комисията, е разписано, че разпореждането със запорирани от КОНПИ ценни книги е недействително по отношение на държавата, но това не поражда автоматично забрана и действие спрямо други лица. Заявлението получава отказ от Агенцията по вписванията с аргумент, че не е спазен 30-дневният срок от отправянето на поканите до акционерите до датата на общото събрание. Също така според длъжностното лице е проблем, че не са представени джира и акционерна книга, които да покажат, че "Емко" е акционер. А като проблем е посочен и запорът на КОНПИ, макар че и нейните заявления очаквано не са вписани като неоснователни. Отказът може да се обжалва, но това ще отнеме месеци, а междувременно формално директор остава обвиняемият Кръстев. А с него остава и основанието за отнемане на лиценза на "Дунарит". Междувременно и лицензът на "Емко" за износ е замразен за шест месец заради констатирани нарушения при складирането на боеприпаси от Контрол на общоопасните средства (КОС) към МВР, като по твърдения на Караниколов няма тенденциозност и проверки са правени във всички големи производители. Ако обаче констатираните проблеми бъдат отстранени забраната за износ отпада.

Иначе действията срещу "Емко" и "Дунарит" предизвикаха и брожение в бизнеса. Публично работодателските организации излязоха с притеснено становище, но след това последваха обяснения и оттегляне на част от тях. Макар да не го оповестява публично, браншовото сдружение "Българска отбранителна индустрия" в писмо до премиера и всички въвлечени в казуса министри предупреждава за съществени трусове в почти целия сектор при отнемане на лицензите и моли за преразглеждане на решението. Оръжейниците обясняват, че преустановяването на вноса на доставяните от "Емко" суровини "в рамките на 20 дни ще доведе до преустановяване на производството на редица компании". Според тяхната оценка търсенето на алтернативни доставки ще отнеме минимум шест месеца. Освен собствените нарушени договори на "Емко" и "Дунарит", което би донесло репутационни щети за цялата индустрия, според тях по веригата ще пострадат и други компании, ползващи заготовки и детайли от двете компании, като под въпрос ще са договори за над 250 млн. долара, а сред най-засегнатите са посочени и държавните "Кинтекс" и ВМЗ. Не е ясно дали осъзнаването на тези щети или страхът от протести са надделели в решението кабинетът да се даде заден от блиц офанзивата на институции в полза на Пеевски.

Продължение на съда с други средства

Какъв е поводът за настоящата акция можем само да гадаем. Но не е като да няма мотиви. Основният е, че исковете на "Виафот", с които се блокира заявено преди година увеличение на капитала на "Дунарит" с 60 млн. лв., чрез което "Емко" би се бетонирал като собственик, вече са почти напълно отхвърлени от всички съдебни инстанции. Дори има финално решение на Великотърновския апелативен съд, указващо увеличението да се впише, на което въпреки гласовитите обяснения и заплахи с наказателна отговорност Агенцията по вписванията не реагира. Вероятно тупането на топката се оправдава с по-ранно определение на същия съд по друга жалба да се чака окончателно решение по същество в София. След като на 29 юни Софийският градски съд излезе с това решение по него, вписването вече виси само на изхода от обжалването му пред Апелативен съд - София. Затова и прокурорската акция може да се разглежда като реализиране на план Б, при надвисналия неуспех през кредитора "Виафот".

Друг повод за раздвижване могат да са и публикуваните отчети в края на юни, от които за пръв път се видя прехвърлянето на акциите и че "Емко" се приема за собственик на "Дунарит" и консолидира резултатите му. А, разбира се, събуждането на апетита може да идва и от съдържанието на отчетите - сумарно за двете компании над 300 млн. лв. приходи и 76 млн. лв. печалба. Друг е въпросът дали ако овладяването им се извърши с тези методи, от този сладък бизнес ще остане нещо за овладяване.

Отговори от "Карадалиев и партньори", които обслужват "Емко" и "Дунарит":

Какви точно са обвиненията срещу Емилиян Гебрев и директорите от двете дружества и имат ли връзка с делото КТБ?

Срещу Емилиян Гебрев и директорите на двете дружества е образувано наказателно производство по чл.321 от НК, за организирана престъпна група, в което той е организатор, а директорите са участници и същата е създадена с цел да вършат престъпления по чл.253 от НК. Дали обвинението има връзка с КТБ не става ясно поради факта, че в него не се сочи кой е извършителят на предхождащото престъпление по чл.203, вр. чл.201 от НК, от което съответно се изпълва съставът на чл.253 от НК, за това, че имуществото е придобито по престъпен начин.

В качеството си на защитници сме напълно лишени от възможността да анализираме действията на прокуратурата, тъй като за тях е достатъчно само да повдигнат едно обвинение, да демонстрират активни действия пред обществото и след това да прехвърлят отговорността на съда.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която съдът не проверява повдигнатото обвинение от прокуратурата, което води до това, че на всеки български гражданин би могло да се повдигне всякакво обвинение и няколко години да има качеството обвиняем, респективно подсъдим. И дори да е оправдан впоследствие, той да е принуден да търпи всички негативни последици от действията на прокуратурата. В тази връзка страната ни многократно е осъждана от ЕСПЧ, като огромните обезщетения плащаме винаги и само ние - данъкоплатците.

Какъв е техният отговор на изтеклите в медиите описания, че става въпрос за средства, източвани в Румъния, с които се финансира Цветан Василев?

Доколкото ми е известно, "Дунарит" не е свързано лице и не е имало нищо общо с Цветан Василев, като "Дунарит" никога не е финансирало Цветан Василев или свързани с него лица.

"Дунарит" има открити сметки в голяма банка в Румъния, по които дружеството съхранява известна част от средствата си. Това е регулярна практика и на други големи дружества и не само от военния бранш. На дружеството са извършени редица данъчни ревизии, включително и за периода от откриването на сметките, като органите по приходите не са констатирали нарушения във връзка с откриването на тези сметки или с тяхното ползване.

Виждате ли тенденциозност в действията на прокуратурата и изпълнителната власт или нечий интерес в тях? Ако да, на кой?

Дали има тенденциозност всеки може да прецени за себе си, но не може да остане незабелязана симбиозата между прокуратура и изпълнителна власт, респ. факта, че единствената причина за иницииране на процедура по отнемане на разрешенията за производство и търговия на двете дружества е повдигнатото бланкетно обвинение от Специализираната прокуратура.

Има ли връзка между хода на делата на кредитора "Виафот инвестмънт България" срещу "Дунарит" и последните събития около двете компании? Имате ли информация кой стои зад Viafot?

Факт е, че към момента всички претенции на "Виафот инвестмънт България" са отхвърлени от компетентния българския съд, като неоснователни и недоказани. Кой е крайният собственик на това дружество, не мога да ви кажа.

Буди недоумение фактът защо спрямо г-н Гебрев е повдигнато обвинение, при положение че има разрешение от КЗК "Емко" да стане мажоритарен акционер на "Дунарит", а спрямо никому неизвестното дружество - "Виафот инвестмънт България", не са извършени дори елементарни действия на проверка от страна на компетентните държавни органи. Логично възниква въпросът кой всъщност иска да придобие водещо предприятие, свързано пряко с националната сигурност на страната.
Темата накратко:

- След като прокуратурата повдигна обвинения на директори на "Емко" и "Дунарит", двата военни завода са на прага да изгубят лицензите си.

- Напрежението и протестите на служители миналата седмица бяха временно туширани с обещания на икономическия министър, че дотам няма да се стига.

- Акцията идва в момент, когато възможностите на Делян Пеевски да овладее компанията по съдебен път са почти напълно изчерпани.

От година и половина за контрола над "Дунарит" се води война. От едната страна е конкурентното "Емко" на Емилиян Гебрев, подкрепяно от мениджърите на русенския завод, за които се предполага, че остават близки до собственика на КТБ Цветан Василев. Той в публичните си изяви нееднократно е казвал, че преди затварянето на банката депутатът Делян Пеевски му е поискал безвъзмездно дялове в редица предприятия, сред които и оръжейната компания. От другата е регистрираната на Британските Вирджински острови Viafot, която вероятно е контролирана от политика. През март 2016 г. нейното българско дружество придоби вземане на Едуардо Миролио от "Дунарит" паралелно с другите сделки между него и Пеевски, чрез които последният съвсем официално взе контрола в "Техномаркет".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka

  От 5-6 г. имам един постулат:
  До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!
  Няма значение от закони, права, факти.... накрая всичко се решава от шапката на Мафията. Вече имам сериозни съмнения, че тази шапка е в Масква.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Бате к*ре, са кфо и ъ си гуориме, аре пОстаи се ън неуо место! Момчето е налело ени 100-200 милиона гущера и са му казвАли, даъш кинтите и тич' дЪржиш цъдебната власт и цлужбите, ние ч' дЪржиме миистерства и оущини, и ч' си помагаме! А са кфо цтана? Брюкселски пе**раси ън порерка, цъдиите ч'цаат недзависими....А кинтите койч' му ги върне?"

 • 3
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Модераторе,след като съм влязъл в мрежата на Капитал чрез Дневник защо трябва да попълвам пак парола за да вляза в Капитал?

 • 4
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Защо под такива статии ги няма трън в овцата,Лз лизач и Опорният плямпалник?

 • 5
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Симбиозата между прокуратурата и изпълнителната власт, обслужващи интересите на Пеевски, крещящо проличава в случая с Дунарит. Очевидно е, че корпулентният се нуждае спешно от много пари и единствен източник за това през кражбата на активите на КТБ. Престъпното бездействие на прокуратурата при наличието на многобройни сигнали срещу Пеевски, само потвърждават нейната пълна зависимост от мафията.

 • 6
  plebs avatar :-|
  plebs

  Капиталци, що си не гледате работата? КОНПИ запорира акции на Дунарит, принадлежали на Цв.Василев. Следват познатите схеми от Емко за овладяване на предприятие като увеличение на капитала и незаконно прехвърляне на акции. Дали Миролио, дали Малофеев или ВТБ - все тая. Всичко е за боклука.
  Псувате Цацаров - ваша работа. Но не барайте КОНПИ щото те пазят общите пари, които покриха далаверите на Мустака.
  Друг е въпросът, че от БСП искаха КОНПИ да не влиза в антикорупционния орган. И те да си гледат работата.

  Аман от приватизатори!

 • 7
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Един крадец иска да открадне от друг крадец. А държавата спиииии.

 • kdo52372883

  Огромен респект за Капитал. Журналистическото братство в територията за пореден път дреме, или ни занимава (нарочно) с таксата-стол на Тиквата и други подобни простотии. А това, че #СВИНЯТА се опитва да съсипе работещо предприятие - и да остави на улицата хиляди хора, това очевидно не е важно.

  Бездънната алчност, арогантната наглост и свинската лакомия в крайна сметка винаги водят до един и същ резултат. Ако не стане моята, тогаз вървете всички по дяволите! Т.е. или държавата да си ми даде апетитната хапка, вика ДП - или аз ще го затрия тоя завод, па ако ще турско да стане!

  Това е 'логиката', какво да се лъжем. Както Техномаркет, както БТ, както всичко останало. И за постигането на тази заветна цел са впрегнати:

  1) НАП. За какво?! Всички данъци на Дунарит и Емко са платени.
  2) Това недоразумение, пардон прокурор, сламен-Пламен от КОНПИ. Който напоително дрънка пред свинските медии, освен всичко друго. И то основно лъжи.
  3) Цацаратурата. На първо и - разбира се! - водещо място.

  Кога ще разбере стадото - пардон, населението - че е достатъчно Райхсфюрер Сотир да повдигне обвинение на когото и да било, за да му съсипе бизнеса/репутацията/здравето/живота. Това ли искаме - Прокурорско-Пеевска Република?! За това ли правихме Възраждане, въстания, революции и прочее? Всички ли трябва да се изредим през Спец-Съда на Ушев и Цацаров (т.е. Народния Съд), за да разберем в какво превръщат България?!

  И за десерт, нека сервираме и нещо по-така. Някой задава ли си въпроса, защо #СВИНЯТА така се разбърза изведнъж? Освен задето губи делата - нали, кат' не става през съда, ще пробваме през Проку***турата. Но има и друго! Наскоро в една офшорна зона се е състояла доста напрегната среща между ДП и едни другари от Москва. Които му били казали: Товарищ Пеевски, вашата прекомерна лакомия вече ни коства твърде много пари. Да вземете да си ни ги върнете, а? И то преди Коледа. Щото иначе... нали знаете какво се случва на свинете след Коледа. Или иначе казано, обещали му не, че ще го съдят - а че ще го... щипнат по бузките. И погалят по темето. Амин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал