Добивът на полезни изкопаеми е спаднал с 13% през миналата година
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Добивът на полезни изкопаеми е спаднал с 13% през миналата година

Рудодобивът отчита най-малък спад, а продукцията му нараства до 1.4 млрд. лв.

Добивът на полезни изкопаеми е спаднал с 13% през миналата година

Данните на бранша обаче показват леко увеличение на произведената продукция като стойност

7548 прочитания

Рудодобивът отчита най-малък спад, а продукцията му нараства до 1.4 млрд. лв.

© Надежда Чипева


2.6

млрд. лв. е общата стойност на произведената продукция в отрасъла през 2016 г.

Спад от над 13% отбелязва добивната индустрия в България за миналата година. По-малки са добитите обеми във всички подотрасли - от руди и въглища до неметални суровини и течни горива. Това стана ясно от редовния годишен доклад на Българската минно-геоложка камара, който беше представен в края на седмицата.

В същото време произведената от бранша продукция леко се увеличава в резултат главно на покачването на цените на металите в края на 2016 г. Прогнозите за тази година са производството като обеми и стойност да остане на нива, близки до миналогодишните.

Макар че тенденцията по отношение на заетите през последните години показва траен спад, през миналата година броят на работещите е намалял рязко - с близо 2300 души. Причината за това е затварянето на две от въглищните мини на Христо Ковачки.

Нелека година

Добивът на полезни изкопаеми в страната се е понижил с 13.1% през миналата година след рекордната 2015-а, достигайки 97.7 млн. тона общо. "2016 г. не беше лека за добивната индустрия поради спада на международните цени на борсовите стоки", коментира председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и съсобственик на "Елаците-мед" Цоло Вутов. Понижение има във всички подотрасли, като най-голямо е то при течните горива - 34%, които обаче имат незначителен обем на фона на целия бранш. След отбелязания ръст през 2015 г. производството на въглища през миналата година също спада - с 12%. Най-малко е намалението при рудите - 1%. В същото време има и растящи изключения - компанията за добив на оловно-цинкови руди "Горубсо - Мадан", която е собственост на "Минстрой" и "КЦМ 2000", отчита 33% ръст на производството.

Съживяване

Общата стойност на произведената продукция в отрасъла обаче леко нараства през миналата година, достигайки 2.6 млрд. лв. спрямо 2.4 млрд. лв. през 2015 г. Понижение има единствено при твърдите горива, като са добити въглища за 730.3 млн. лв. При металните руди, които формират 53% от цялата произведена продукция като стойност в бранша, увеличението е с 10% до 1.4 млрд. лв. Причината за ръста на произведената продукция е започналото в края на 2016 г. нарастване на цените на световните борси на всички добивани в България метали - мед, злато, олово, цинк.

И през миналата година вносът на минерални ресурси продължава да надвишава износа около 1.8 пъти - както като обем, така и като стойност. Най-голяма е диспропорцията при металните суровини, където вносът практически е двойно по-голям от износа. След тях се нареждат горивата, които включват и природния газ.

По-малко миньори

Броят на заетите в сектора обаче значително е намалял през миналата година, показват предварителните данни на НСИ. През 2016 г. в бранша са работели 22 342 души в сравнение с 24 617 души предходната година. Това намаление се дължи в сериозна степен на освобождаването на работещи в подотрасъл "Въгледобив" поради фалита на "Мина Черно море" и закриването на рудник "Бабино" и "Въгледобив Бобов дол" на Христо Ковачки.

В същото време произведената продукция на един зает нараства до 112 952 лв. (104 749 лв. за 2015 г.). Средната заплата в бранша остава доста над средната за страната, като се увеличава с около 2% до 16 527 лв. годишно през 2016 г.

Умерен оптимизъм

От сектора очакват нивата на производство и добив през 2017 г. да се запазят, като стойностите ще са близки до тези от 2016 г. Започналото в края на миналата година леко повишение на цените на основните суровини ще продължи и през тази година. Оптимизмът като цяло обаче е умерен, тъй като средата, в която се развива браншът, е трудна за прогнозиране и зависи от много политически и икономически фактори - както местни, така и световни.

По-специално при металите очакванията са по-оптимистични заради оживлението в цените на медта и стабилните цени на златото от края на 2016 г. Анализатори обаче не изключват леко поевтиняване на медта, тъй като балансът между търсене и предлагане на пазара не се очаква да бъде достигнат преди 2018 г. По отношение на златото тенденцията е нагоре, като в дългосрочен план цената му се очаква да надмине общоприетите прогнозни нива от 1300 долара за тр.у.

Преодоляването на проблемите с ликвидността в енергетиката през лятото на миналата година беше добра новина за въгледобива. Подсекторът обаче остава под натиск от екологични организации и международни институции.

Удвояване на концесиите

Приходите от концесии в държавния бюджет през миналата година са скочили почти двойно, стана ясно на събитието. По данни на Министерството на енергетиката плащанията са достигнали 120.3 млн. лв. в сравнение с 61.3 млн. лв. през 2015 г. Причината за ръста е изплащането през миналата година на забавените плащания в сектор "Енергетика", дължими за последните три години. Към април тази година в страната са действащи общо 523 концесии за добив на подземни богатства и 128 разрешения за търсене и проучване.
2.6

млрд. лв. е общата стойност на произведената продукция в отрасъла през 2016 г.

Спад от над 13% отбелязва добивната индустрия в България за миналата година. По-малки са добитите обеми във всички подотрасли - от руди и въглища до неметални суровини и течни горива. Това стана ясно от редовния годишен доклад на Българската минно-геоложка камара, който беше представен в края на седмицата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Новият пазар на труда

Новият пазар на труда

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK