КФН отне лиценза на застрахователя "Надежда"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

КФН отне лиценза на застрахователя "Надежда"

Собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов намира решението на КФН за неаргументирано и ще го обжалва в съда

КФН отне лиценза на застрахователя "Надежда"

Причината е, че дружеството не покрива изискванията за платежоспособност

Гергана Михайлова
20624 прочитания

Собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов намира решението на КФН за неаргументирано и ще го обжалва в съда

© Цветелина Белутова


Предстои назначаването на синдик или ликвидатор в дружеството.

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на застрахователна компания "Надежда" заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. Решението за крайната мярка е взето на заседание на КФН на 17 август и е подписано от председателя Карина Караиванова, която два месеца по-рано беше назначила квестор в дружеството.

С това се върви към процедура за ликвидация на застрахователя, който е един от най-малките на пазара, но и най-бързо растящия за миналата година. Започват да текат последствия и за клиентите му, като особеното е, че съществена част от тях са в Италия. Сред опциите пред тях са или да изчакат изтичането на застрахователните договори, или да поискат прекратяването им и изплащане на част от платената премия.

Има и трети вариант - да се продаде портфейлът от сключени финансови застраховки в Италия, бенефициенти по които са редица обществени институции, посочи собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов. Според него отнемането на лиценза е неаргументирано действие на регулатора, което не отговаря на реалното финансово състояние на компанията. Пред "Капитал" той заяви, че ще обжалва мярката на КФН, и посочи, че по едно от заведените дотук дела, което е ключово за съдебната развръзка на казуса, магистратите са се произнесли в полза на ЗК "Надежда".

Предизвестен финал

Проблемите със застрахователя произтичат от бързо развилия се бизнес на компанията с продажба на финансови застраховки "Гаранции" в Италия, по които не са били заделяни технически резерви. Продуктът представлява поемане на риска при изпълнението на обществени поръчки, като бенефициенти по застраховките са големи публични институции в европейската държава, като например правителството на Рим и община Милано. Този тип гаранции се издават от лятото на миналата година, като само за шест месеца са довели до ръст на премийния приход от 233 хил. лв. към декември 2015 г. на 8.9 млн. лв. в края на 2016 г. Активите на компанията за периода се увеличават от 9.4 млн. лв. на 14.5 млн. лв.

Според регулатора ЗК "Надежда" неправилно е оценявала като нулев риска по тези гаранционни договори и следва да осигури 10.7 млн. лв., за да покрие изискванията за платежоспособност. Числото идва в резултат на актюерски допускания за щетимостта и след преизчисляване и на активите и пасивите в счетоводния баланс на компанията, до което се стигна след прегледа на качеството на активите в сектора. На база на работата си с мениджмънта на компанията досега КФН преценява, че застрахователят не би могъл в кратък срок да покрие показателите си за платежоспособност, и отнема лиценза му. В допълнение регулаторът отчита груби нарушения на Кодекса за застраховане, изразяващи се в пороци на управленската, организационната структура и системите за вътрешен контрол. Причини за отнемането на лиценза изтъква и назначеният преди два месеца квестор, според когото "служителите на ЗК "Надежда" нямат необходимия капацитет в областите, за които се издават гаранции", а при физически преглед в компанията са намерени "неподписани полици, липсващи полици, за които има издадени номера, нарушена хронология в датите и номерата на полици".

Съществено влияние за крайното решение на регулатора е и безпрецедентното за българския пазар оттегляне на одиторския доклад на застрахователя за 2016 г. С писмо до КФН от 21 юли тази година "БДО България" е заявил, че се оттегля от собствения си доклад върху индивидуалния отчет на ЗК "Надежда" и иска преустановяване на бъдещото уповаване върху него. Причината е, че на по-късен етап одиторският екип е узнал за проекциите на риска върху резерва за възникнали непредявени претенции по застраховка "Гаранции", което съществено се отразява върху финансовите показатели и налага промяна на вписания в Търговския регистър финансов отчет.

Без Надежда

Потърсен за коментар, собственикът на ЗК "Надежда" Виктор Серов заяви, че ще обжалва отнемането на лиценза, и уточни, че дотук има образувани 5 дела срещу регулатора, като в процес на образуване са още три. По едно от тях застрахователят оспорва оценката от прегледа на качеството активите, направена от одитора Mazars, на базата на която се отписват значителна част от активите и на практика дружеството се показва в неплатежоспособност. С административен акт КФН иска вписване на преоценките, но съдът е спрял вписването. Според Серов това би могло да бъде ключов момент в съдебното разплитане на казуса. "Продължаваме докрай, макар че бизнесът е вече съсипан. Създадохме една европейска компания, която беше унищожена от институция, чието предназначение е да брани интересите на бизнеса. С това тя на практика затвори вратите на Италия за българския бизнес", коментира Серов.

Тъй като квестурата го ограничава в достъпа до вътрешна информация за компанията, той посочи, че не знае дали вече има и колко са подадените искания от клиенти на "Надежда" за разваляне не застрахователните им договори. Той обърна внимание, че по банкови сметки дружеството разполага с немалко ликвидни средства, но те едва ли биха били достатъчни за посрещане на претенциите. Серов предположи, че тъй като разходите по италианския бизнес възлизат на 40% от премийния приход, който той генерира, застрахованите лица ще претърпят загуби при разваляне на договорите, като положителното е, че договорите са едногодишни и при повечето клиенти остатъчният срок не е голям.

Предстои назначаването на синдик или ликвидатор в дружеството.

Комисията за финансов надзор (КФН) отне лиценза на застрахователна компания "Надежда" заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. Решението за крайната мярка е взето на заседание на КФН на 17 август и е подписано от председателя Карина Караиванова, която два месеца по-рано беше назначила квестор в дружеството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK