Samsung се разширява към фармацевтичния пазар

Компанията ще работи съвместно с японската Takeda Pharmaceutical

Звеното на Samsung съществува от 2012 г., като досега то се фокусираше върху производството на по-евтини копия на биолекарства
Звеното на Samsung съществува от 2012 г., като досега то се фокусираше върху производството на по-евтини копия на биолекарства    ©  Reuters
Звеното на Samsung съществува от 2012 г., като досега то се фокусираше върху производството на по-евтини копия на биолекарства
Звеното на Samsung съществува от 2012 г., като досега то се фокусираше върху производството на по-евтини копия на биолекарства    ©  Reuters
Двете компании ще разработват лекарства срещу слабо изследвани болести.

Корейският гигант Samsung обяви, че се насочва към производството на собствени лекарства, пише Financial Times. Така компанията прави рисков завой към фармацевтичната индустрия, но анализаторите оценяват, че компанията има голям потенциал за растеж в този сектор. Биофармацевтичното звено Samsung Bioepis обяви, че ще обедини сили с японската Takeda Pharmaceutical, за да разработва лекарства срещу слабо изследвани болести.

Звеното на Samsung съществува от 2012 г., като досега то се фокусираше върху производството на по-евтини копия на биолекарства, които обаче загубиха ексклузивността си за пазара, след като сроковете на патентите им изтекоха. Работата с Takeda е сигнал за очаквана промяна в стратегията на Samsung. От корейския гигант за момента отказват да дадат детайли относно партньорството, което определят като "споделящо риска".

Първа стъпка

Анализаторите приемат навлизането на Samsung на традиционния фармацевтичен пазар като първа стъпка към рискова територия. "С днешната сделка най-накрая можем да видим, че Samsung е решена да разработва нови лекарства в зони, които досега са били пренебрегвани", коментира Ум Йео Ин, анализатор в Shinyoung Securities. "Сделката обаче е само първата стъпка - това е по-скоро начин компанията да покаже, че нейните планове за разширение стават все по-конкретни."

Предвид технологичните, регулаторните и правните проблеми, пред които може да се изправи Samsung при разработването на нови лекарства, смяната на посоката може да се окаже дълъг и скъп процес. Според последните изследвания едва едно от всеки десет нови лекарства преминава от клинични тестове до одобрение от правителството. Въпреки това потенциалът остава огромен. Evaluate Pharma смята, че продажбите на лекарства с рецепти ще нарастват с 6.5% в следващите години и пазарът ще достигне 1.06 трлн. долара през 2022 г.

Подобно е положението и при биотерапевтичните лекарства, които се правят от живи клетки, а не са химически синтезирани. Там пазарът трябва да достигне близо 390 млрд. долара към началото на 2020 г., сочат данните на BCC Research. От Samsung Bioepis коментират, че фирмата е уверена в навлизането си на новия пазар, както и в бъдещето на пазара на биоподобни през следващите пет години. "Навлизането в този пазар е цел за компанията още от началото и към този момент на развитие вярваме, че това е логичната следваща стъпка", се казва още в изявлението.

Още партньорства

Samsung може да се насочи към още партньорства освен това с Takeda. "Продължаваме търсенето на възможности за съвместна работа с международни фармацевтични и биотехнологични компании", пише в изявлението на корейския гигант. Първоначалният фокус ще падне върху Tаkeda, която се фокусира върху редица зони, сред които и лечение на рак и неврологични терапии.

Takeda е най-голямата японска фармацевтична компания по приходи, но маржовете на печалба са сравнително ниски. Фирмата има проблем от вече две десетилетия, като не може да създаде лекарство, което да се наложи на пазара. "Takeda има проблеми с продуктивността си и разработването на лекарства. Именно затова те търсят начин да променят тази тенденция, като работят с други компании", коментира Ацуши Секи, анализатор на фармацевтичния сектор от UBS в Токио.