Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" събираме всички най-важни новини от последните седем дни

   ©  Мария Съботинова
   ©  Мария Съботинова

АЕЦ "Козлодуй" продаде ток за 100 млн. лв. бързо, на тъмно и неизгодно

Най-големият електропроизводител в страната - АЕЦ "Козлодуй", сключи гигантска сделка за ток, но при съмнителни условия. Само за час продаде през енергийната борса енергия за близо 100 млн. лв. И тъй като масово търговците не са били известени и не са имали внесени гаранции, шепа неизвестни просветени са успели да купят количества на много изгодни цени - под 70 лв. за мегаватчас, което според търговци е с близо 5 лв. под пазарната. Проблемът е, че държавната централа е избрала точно борсовата платформа, на която за разлика от другите налични не е необходимо предварително да се изпраща информация за сделката. Атомната централа потвърди пред "Капитал", че тя е предложила общо 11 пакета - шест за доставка за цялата 2018 г. за 110 мегавата и пет за 70 мегавата за първото полугодие на 2018 г. Няма информация кои са компаниите, които са успели да си купят от тока на АЕЦ, а според търговци, с които "Капитал" разговаря, засега никой от техните колеги не си е признал, че е успял да сключи изгодната сделка. Спечелилите е трябвало да са били предварително подготвени с гаранции от 2 и 3% от стойността на покупката, т.е. да блокират 2 млн. лв. за пазар, който досега не е ползван. Това повдига съмнения, че продажбата може да е била за предизвестен фаворит.

В тази връзка енергийният регулатор ще започне проверка по случая. От ДКЕВР уточниха за "Капитал", че ще поискат цялата информация по сделките, за да преценят дали има необходимост от налагане на санкции, или ще се наложи промяна на борсовите правила, така че да се гарантира прозрачната търговия.

Прокуратурата търси неуспешно престъпление в "Цанков камък" 7 години

Образуваното през 2010 г. разследване за "Цанков камък" е продължило седем години и е било прекратено на 7 май тази година от Софийската градска прокуратура, като мотивите за това са неясни.

Тези факти станаха известни покрай политическия водевил около изграждането на хидросъоръжението, който ГЕРБ започна да разиграва преди две седмици. Тогава двама депутати от управляващите внесоха сигнал в прокуратурата, след като стана ясно, че има проблеми при функционирането на обекта. Ходът на управляващите очевидно беше насочен към БСП, но рикошира към лидера на ДПС Ахмед Доган заради прословутия му хонорар от 1.5 млн. лв. по проекти, свързани с "Цанков камък".

Лидерът на БПС Корнелия Нинова се обърна към прокуратурата с въпрос дали е била разследвана заради проекта. "Получих отговор от главния прокурор, за което му благодаря, в който се цитират всички досъдебни производства, предварителни проверки на Национална следствена служба, на прокуратурата, отговор от прокуратура на Република България, специализирано звено "Антикорупция", каза Нинова във вторник по време на пресконференция и преразказа писмото.

От 2018 г. България ще може да транзитира с 12% повече газ за Турция

Разширяването на транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско се извършва в срок и се очаква обектът да бъде въведен в експлоатация през 2018 г. Това стана ясно, след като министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектираха обекта в района на Ямбол в четвъртък (18 август).

Проектът, който е на стойност 42.3 млн. лв. без ДДС, беше спечелен от консорциум между "Главболгарстрой", "ГБС – Инфраструктурно строителство" и "Техноекспортстрой", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. Договорът с тях беше подписан в началото на март 2016 г. Имаше твърдения, че поръчката е нереално скъпа, но от възложителя "Булгартрансгаз" обявиха, че това е стойността на строежа. Крайните срокове за изпълнение на поръчката са година и половина (540 дни) от откриването на строителната площадка през юли миналата година.

Идеята на 20-километровата отсечка е да увеличи възможностите за транзит на природен газ от България към Турция от 14 млрд. куб.м до 15.7 млрд. куб.м годишно. Освен това природният газ ще може да се транзитира и в обратна посока. Не е ясно обаче каква ще е неговата съдба след изграждането на "Турски поток", с което транзитът през страната ни ще бъде прекратен.

Total придобива петролния бизнес на Maersk за 7.45 млрд. долара

Френската Total ще придобие Maersk Oil, петролното подразделение на датската транспортна и логистична компания A.P Moller-Maersk (APMM). Цената на сделката е 7.45 млрд. долара, като това е една от най-големите в петролната индустрия след срива в цената на суровината през 2014 г., съобщава Bloomberg. Според френския гигант сделката ще повиши печалбата и паричните му потоци и ще увеличи перспективите пред дивидентите му.

Според условията на сделката AP Moller Maersk ще получи 4.95 млрд. долара под формата на акции в Total, а френската компания ще поеме 2.5 млрд. долара от дълга на Maersk Oil. Така придобиването се оценява на 7.45 млрд. долара, което е над прогнозите на анализаторите. В резултат на това акциите на Maersk поскъпнаха с около 5.7% в часовете преди началото на редовната борсова сесия в понеделник. Осъществяването на сделката ще направи APMM собственик на 97.5 млн. от акциите на Total, еквивалентни на около 3.76% от френската компания.

Китайски компании отново с интерес към АЕЦ "Белене"

Възможностите за участие на китайския бизнес в инфраструктурни проекти в България обсъдиха в петък в Бургас премиерът Бойко Борисов и делегация от Китай, съобщи правителствената пресслужба. Акцент е бил поставен върху автомагистрала "Черно море", но интерес е проявен и към пристанищните зони. Обсъдена е и темата за инвестиции в АЕЦ "Белене". В съобщението не се уточнява представители на кои компании са формирали китайската делегация, но пред "Дневник" Димитър Абаджиев, който е бивш консул в Шанхай и настоящ посланик в Любляна, казва, че са присъствали представители на китайски инвестиционни фондове. Интересът им към концесия на магистрали е заради готвената от правителството тол-система, която би позволила изплащането на инвестицията, каза Абаджиев. Делегация от китайската компания "Ситик констракшън" пък се е срещнала и с регионалния министър Николай Нанков, като е проявила интерес към автомагистралите Калотина – София, Русе – Велико Търново и тунела под Шипка.

Еnergo-pro ще произведе и достави две турбини за водноелектрическата централа в Ронгних, Североизточна Индия, съобщиха от пресцентъра на групата. Инсталираната мощност на всяка от двете турбини "Пелтон", предназначени за водноелектрическата централа, ще бъде 55 мегавата. Oточната ВЕЦ е изградена на едноименната река в индийския щат Сикким от инвестиционната група САРДА, която досега е съсредоточавала дейността си върху добивната промишленост и производството на желязо и стомана

Tретият реактор на финландската ядрена централа - Olkiluoto 3, който трябваше да заработи преди 10 години, е на път да започне производство през декември 2018 г., тъй като вече е на прага на тестовата фаза.

"Движим се доста добре, планираме в края на следващата година Olkiluoto 3 да работи на 100%", е коментирал Джоуни Силвеноинен от Teollisuuden Voima (TVO), който е директор на проекта, пред Reuters.

Още от Капитал