Какъв може да е ефектът от връщането на работещите българи от Западна Европа

Този процес ще е положителен за бизнеса, потреблението и имотния пазар в страните от Централна и Източна Европа, показва проучване на Colliers

Завърналите се емигранти могат значително да допринесат за развитието на националните си икономики, показва изследването на Colliers.
Завърналите се емигранти могат значително да допринесат за развитието на националните си икономики, показва изследването на Colliers.    ©  Росица Янчева
Завърналите се емигранти могат значително да допринесат за развитието на националните си икономики, показва изследването на Colliers.
Завърналите се емигранти могат значително да допринесат за развитието на националните си икономики, показва изследването на Colliers.    ©  Росица Янчева
Повишение на заплатите в региона може да окуражи част от емигрантите да се завърнат в собствените си държави.

Завръщането на българите зад граница е полезен процес за бизнеса, потреблението и пазара на имоти. Това показва изследване на консултантската компания Colliers International "Бумеранг на работната сила", обхващащо страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Значителен брой граждани на Централна и Източна Европа, от които 14.1% румънци, 9.8% българи и 6.6% поляци, пребивават в Западна Европа. Повечето от тях са млади, квалифицирани и образовани, като се възползват от възможностите за свободно движение и достъп до европейския пазар на труд. Това е една от основните причини за недостига на кадри в икономиките на държавите от ЦИЕ, смятат експертите на Colliers. Те са на мнение, че повишение на заплатите в региона може да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави.

Освен това положителните икономически тенденции на Изток в комбинация с поевтиняването на паунда и емоционалната притегателна сила на "родината" също може да върнат част от заминалите, и особено висококвалифицираните кадри, смятат от компанията.

Ще има ли ефект на пазара на труда

"Заплатите в ЦИЕ ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, което ще мотивира работещите да не напускат собствените си държави. Това, както и ниски нива на безработица и нарастване на БВП, изглежда, че ще се задържи като тенденция през следващите 10 години", коментира Марк Робинсън, специалист проучвания в компанията. При съразмерен ръст в продуктивността на работната сила в региона може да се очаква по-голямо търсене на офис площи, интерес към индустриалните зони и ръст в потреблението, сочи изследването.

Гладът за работна ръка е особено силен в икономиките на западно- и източноевропейските икономики - 73% от производителите в Унгария и 36% в България отчитат липсата на човешки ресурс като спирачка пред разрастването на бизнеса си. В същото време разходите за труд в ЦИЕ остават значително под средното за съюза - при 4.4 евро за час труд в България и 25.4 средно за ЕС емиграцията остава сред възможните перспективи на българските граждани, показва анализът компанията.

Ролята на правителството

Да привлечеш обратно граждани с образование и натрупан опит в някоя развита страна е перспективна, но трудна задача за правителствата в ЦИЕ. Унгария предлага безплатен самолетен билет и 100 хил. унгарски форинта, приблизително 330 евро издръжка в продължение на 1 година, за да се завърнат в родината, а Румъния - улеснена административна процедура за стартиране на бизнес и възможност за до 40 хил. евро финансиране на проекти на румънски предприемачи, завърнали се от чужбина.

България все още няма подобни политика, но организации като "Тук-Там" и Back2BG работят усилено в полза на завръщащите се кадри. Двете НПО-та вече имат 9 успешни издания на форума "Кариера в България. Защо не?", чиято цел е да свърже учили и работили в чужбина българи с представители на бизнеса. Фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" се стреми да върне know-how знания обратно в страната като финансира магистратурата на български студенти и подпомогне завръщането им обратно. В блоговете им може да откриете полезна информация и истории с щастлив край на българи, които след доста пътуване са решили, че "такива розови домати няма никъде".