Чешко. От Пловдив

Последната иновация на BTL е в областта на физиотерапията и е без аналог, казват изпълнителният директор Георги Петков (вляво) и мениджърът "Маркетинг и търговия" Димитър Стамов

Чешко. От Пловдив

Българският завод на чешкия производител на медицинската апаратура BTL произвежда всички машини на компанията, които се продават в 120 държави

22441 прочитания

Последната иновация на BTL е в областта на физиотерапията и е без аналог, казват изпълнителният директор Георги Петков (вляво) и мениджърът "Маркетинг и търговия" Димитър Стамов

© Надежда Чипева


От следващата година "БТЛ индъстрийз" ще започне да прави и част от компонентите за уредите си.
Първият продукт на софийския развоен център ще бъде предложен на пазара до края на годината.

Ако през последните години сте ходили на физиотерапия, много вероятно е на някои от машините, с които са ви правени процедурите, да е пишело BTL. Чешката компания е създадена в началото на 90-те години на миналия век и днес е сред големите играчи в производството на физиотерапевтична апаратура в света с годишен оборот около 100 млн. евро. Листата й включва също кардиологични уреди, а от десетина години работи и в областта на естетичната медицина. Важният детайл е, че всяка машина с надпис BTL във всичките 120 държави, където се продават, е произведена в България. Заводът на компанията се намира в Пловдив, а от три години инженерен екип в София прави и разработката на част от новата апаратура, като първото собствено устройство ще бъде завършено до края на годината. В производството пък предстои разширение, като освен нови продукти компанията ще започне да прави и част от компонентите, които използва.

Трите линии

Чешката BTL влиза в България през 1998 г. с търговско представителство. Няколко години по-късно прехвърля част от производството, а днес вече всички готови машини се правят в Пловдив. От Чехия идват платките, които се влагат в апаратурата. Механичните компоненти - метални, пластмасови, текстилни и т.н., се доставят от цял свят, а голяма част от тях са местни. От 2006 г. компанията работи в страната чрез местното "БТЛ индъстрийз", в което държи всички акции без една през регистрираното в Кипър BTL Holdings.

Основната част от производството е в областта на физиотерапията, макар че е трудно да се каже точно колко видове машини прави компанията. "Ако ги броим на отделни продукти, са стотици апарати", казва изпълнителният директор Георги Петков. Физиотерапевтичното направление включва различни машини за електротерапия, ултразвукова, магнитна и лазерна терапия.

В тази област е и последната иновация - машина за високоинтензитетна магнитна терапия, която е на пазара от една година и която по думите на мениджъра "Маркетинг и търговия" Димитър Стамов няма аналог. "Това е апарат за физиотерапия, който работи с изключително висока честота и третира основно болката. Има мигновен болкоуспокояващ резултат, а впоследствие и оздравителен ефект", обяснява той. Уредът се използва за всякакви проблеми, свързани с опорно-двигателния апарат. С апарата работят много спортни клубове и дори официалното му представяне е станало на "Камп ноу" през януари. Клиенти са също различни болници и медицински центрове. Машината струва 35 хил. евро без ДДС и вече има няколко продадени бройки и в България - в София, Павел баня, Пловдив, Варна и Слънчев бряг.

В сферата на кардиологията "БТЛ индъстрийз" прави ЕКГ апарати и холтери, които измерват работата на сърцето или артериалното налягане, както и спирометри, които диагностицират работата на белите дробове.

Уредите за естетична медицина са най-новото направление и включват основно машини за оформяне на обиколката на талия, крака и т.н. чрез намаляване на мазнините, стягане на кожата, премахване на пигменти и белези, обезкосмяване и т.н.

Направи си сам

Освен електрониката през септември компанията започва производство и на медицински кушетки като част от физиотерапевтичния си бизнес. От началото на следващата година пък ще започне да си прави детайлите от ламарина. "Нашите машини имат множество компоненти от листов материал и решихме сами да си ги произвеждаме", каза Петков. Компанията вече е наела хале в Пловдив, купени са и металообработващите машини (щанци, абканти, прахово боядисване и т.н.), които трябва да пристигнат през октомври, след като бъдат показани на Пловдивския панаир. Инвестицията в новото предприятие е около 2 млн. лв., а заетите ще бъдат 20-ина души, като повечето от тях вече са наети.

Шарени вкусове

Производството всъщност е част от целия бизнес, като не по-малко важна е развойната дейност. Освен в София BTL има R&D центрове също в Чехия и Индия, а до края на годината предстои да открие и в Русия и Румъния. "Целта ни е всяка година да правим 3 до 5 нови продукта глобално, тъй като търговските ни фирми по места имат големи изисквания", обяснява Петков. Групата има около 60 собствени представителства в различни държави, а в още толкова работи с независими дистрибутори. Търсенето пък е много специфично, като всеки пазар си има собствени предпочитания. "Русия и Азия например използват технологии, които не се прилагат никъде другаде. Европа се е фокусирала върху две терапии - ултразвук и електротерапия, а Латинска Америка гълта всичко ново като топъл хляб. Ние произвеждаме за цял свят", казва Петков.

Първият разработен в България продукт трябва да излезе до края на годината и ще е в областта на физиотерапията. Още две машини за естетична медицина се очакват в началото на следващата, като едната ще бъде непозната досега технология. "Процесът отнема около три години, а заедно със сертификацията може да стигне и четири", уточнява Петков.

Удвояване

Общо в "БТЛ индъстрийз" работят около 200 души, включително 30 инженери в развойния център в София. По думите на Петков голяма част от хората в производството са с компанията още от началото, а по-новите кадри са резултат от разширяването на бизнеса и прехвърлянето на допълнителни дейности от Чехия. За последните пет години приходите на компанията са пораснали с 36%, като за миналата година са малко под 90 млн. лв. (виж графиката). "В началото на 2016 г. само в Пловдив бяхме 100 души, сега сме 170, като отворим двете нова производства, ще бъдем доста над 200, т.е. за две години имаме над 100% ръст на персонала", казва той.

Около половината от работниците са заети в производството и складовото стопанство, което е доста голямо, тъй като компанията работи на принципа, че клиентите предплащат цялата стойност на поръчката си. "Ние обаче много бързо произвеждаме, което изисква да поддържаме множество компоненти на склад", обяснява Петков. По думите му всекидневно "БТЛ индъстрийз" има между 10 и 20 пратки за цял свят. В компанията работят също инженери - в R&D центъра в София и в технологичния отдел в Пловдив, както и в сервизния център, който обслужва целия свят, но също е базиран в Града под тепетата.

Предимството да те харесват

Компанията е сред малкото изключения, които не се оплакват от недостиг на кадри. "Да кажем, че в производството нямаме проблем, тъй като фирмата ни има сериозно име в Пловдив и хората имат желание да работят при нас по множество причини", казва Петков. Заплатата не е сред причините, които той посочва, въпреки че според отчета на компанията средната брутна заплата през миналата година е била близо 2300 лв. на месец. "На първо място е отношението - при нас няма значение дали си изпълнителен директор или чистачка, всички се държим по еднакъв начин с всички. Няма стрес, хората биват уважавани, работната среда е чиста и приятна. Второто е локацията - ние сме в централната част на града, а малко фабрики могат да си го позволят. Много важно е също, че сме международна компания, която с всяка година става все по-голяма и стабилна и това се вижда", обяснява Петков.

Предприятието разчита на партньорство с местния електротехникум и Техническия университет в града, откъдето идват стажанти и част от тях остават на работа. Има и академия съвместно с университета, която се провежда два пъти седмично на място в завода и в нея се обучават всички работници, които имат желание. В момента върви модул "Механика", след година ще започне "Хардуер", а след това и "Софтуер".

"Истината е, че ако не инвестираме по някакъв начин в развитието на младите хора, нищо няма да стане", смята Петков. И обяснява, че образователната система учи децата на неща, които нямат нищо общо с реалността, а освен това им липсват трудови навици и възпитание как да общуват с колегите.

От следващата година "БТЛ индъстрийз" ще започне да прави и част от компонентите за уредите си.
Първият продукт на софийския развоен център ще бъде предложен на пазара до края на годината.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  inspektora avatar :-|
  inspektora

  "според отчета на компанията средната брутна заплата през миналата година е била близо 2300 лв. на месец"
  Ето така се решава проблема с "липса на кадри". Нашенските да четат и да се учат.

 • 2
  hifi_hifi avatar :-|
  hifi_hifi

  Питай хората в производството дали взимат толкова. Като сложиш високите заплати на мениджмънта и разделиш всичко на броя служители.. в производството монтажниците сигурно за под 1000лв, колкото са и навсякъде в заводите около Пловдив


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал