Reuters: Заради санкциите "Лукойл" може да продаде "Литаско"

Компанията изпитва трудности при финансирането на операциите си

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Руската петролна корпорация "Лукойл" обмисля да продаде регистрираното в Швейцария търговско дружество "Литаско" (Litasco), тъй като американските санкции срещу Русия правят още по-трудно набирането на средства от женевското дружество.

Това твърди Reuters в ексклузивен репортаж, позоваващ се на източници от енергийните среди. В него обаче не се посочва дали не става дума за т.нар. вътрешна продажба, т.е. формално отделяне от структурите на компанията. Дружеството работи предимно със суровина и рафинерии на "Лукойл", поради което трябва повече информация дали може да съществува като независим търговец.

"Лукойл" притежава рафинерии в България, Румъния, Италия и Холандия и е отказала да коментира случая. "Литаско" е едно от дружествата, на които продава и бургаският "Нефтохим". Това винаги е пораждало подозрения дали чрез него не се изнасят печалби от страната - едва през миналата година дружеството излезе на плюс след години на загуби при рекордни обороти.

През пролетта генералният директор на българската компания Валентин Златев коментира по този повод пред "Капитал": "Затова има хора, които ни проверяват - има НАП, има митнически власти в България, ние имаме ревизии през всичките тези години. И те следят тези цени. Те виждат цената, която се изнася, и тази цена е пазарна и е международна. Следи се законът, който казва, че с 20% разлика се счита за незаконно, те ги проверяват тези неща." Преди повече от 10 години и в България имаше регистрирано дружество "Литаско", като то отговаряше за външната търговия на "Лукойл" и беше посредник в доставките на петрол за бургаската рафинерия. През 2005 г. обаче то беше закрито заради преструктурирането на целия бизнес на руската група.

Сега Reuters посочва, че "Литаско" може да смени собственика си към края на 2017 г. и това вероятно ще е първа крачка към раздяла на "Лукойл" със задгранични активи. Така вторият по големина руски производител на петрол ще може да се фокусира върху разработването на находища в Сибир, казва един от високопоставените източници на Reuters.

"Лукойл" е частна компания, в която дялове контролират нейните ръководители. Макар в нея да няма държавно участие, тя е в списъка на санкционираните от 2014 г. заради анексирането на Крим и действията на Москва в Източна Украйна, но не ѝ е забранено да се разделя с активи.