Китайска забрана срина цената на биткойна с над 13%

Илюстрация на виртуалната валута.

Китайска забрана срина цената на биткойна с над 13%

Пекин спря набирането на средства чрез "първични предлагания на криптоединици"

13047 прочитания

Илюстрация на виртуалната валута.

© Benoit Tessier


Сривът в цената на биткойна разконспирира теорията, че базовата криптовалута служи като актив "убежище" по време на геополитически конфликти, след като златото и държавните ценни книжа поскъпнаха в резултат на конфликта между САЩ и Северна Корея през последните дни, а биткойнът продължи да поевтинява.
Негативният ефект върху биткойна може да продължи.

Базовата криптовалута биткойн поевтиня с над 670 долара в понеделник сутринта, след като китайското правителство обяви за нелегален един от ключовите механизми за набиране на средства чрез виртуални валути, съобщава Financial Times.

В резултат на мерките цената на виртуалната валута се срина с близо 13.2% спрямо абсолютния си връх, достигайки 4312 долара за един биткойн. В края на миналата седмица котировките се доближиха до 5000 долара. Голямото отстъпление на криптовалутата се дължи на първите сериозни опити за регулация на търговията с криптоединици.

Спадът

Спадът в цената на биткойн е пряка последица от изявлението на китайския паричен регулатор, което обявява "първичното предлагане на криптоединици" (известно още като initial coin offering или ICO) за незаконно и предупреждава, че всяка дейност, свързана с него, трябва да бъде спряна незабавно.

Според изявлението на Китайската народна банка ICO са "законово неодобрена форма за финансиране, която предразполага към незаконни операции с фиатни пари, издаване на незаконни ценни книжа, незаконни депозити, незаконна търговия и свързаната с това престъпна дейност".

Китай е един от най-големите пазари на криптоединици, защото достъпът до електрониката, необходима за създаването на една криптоединица, е изключително лесен. В резултат на това мерките срещу финансирането чрез виртуални валути имаха огромно влияние върху цената на биткойните - ефект, който редица анализатори очакват да продължи и в бъдеще.

За ICO

"Първичното предлагане на криптоединици" е наскоро възникнала концепция за алтернативно финансиране на проекти в криптопреносната и блоковата индустрия, което придоби широка популярност през последните месеци. Редица анализатори дори посочиха този "феномен" за един от основните двигатели зад поскъпването на биткойна в последните месеци.

Самото ICO представлява своеобразна масова разпродажба на криптоединици, създадени от една определенa компания, които осигуряват на ивеститора дял, подобен на акция в проектите й. От своя страна компаниите получават средства, с които да финансират техническите си разходи, възникващи в хода на създаването на един технологичен продукт или една криптоединица. Обикновено емитираните от компанията криптоединици се продават на инвеститорите в замяна на биткойни, въпреки че е възможно да бъде и срещу т.н. фиатни пари (пари, декларирани от правителството на една държава като законно платежно средство.) Липсата на активна държавна регулация, която да създаде определени гаранции за инвеститорите, е причината ICO-тата да се превърнат в тема за много обществени дебати.

Разликата между ICO и IPO

От една страна, акциите на една компания, емитирани чрез първично публично предлагане, винаги са равносилни на дял от собствеността на съответното дружество. Случаят с криптоединиците, създадени за едно ICO, обаче е по-различен, защото те могат да бъдат свободно обменяни и закупувани и често са еквивалентни на правата на глас в определена компания.

Другата съществена разлика е, че IPO-тата са обект на сериозна регулация от страна на правителството. Те изискват от компанията да подготви множество документи, преди да бъде одобрена емисията на акциите й. Благодарение на това съществуват и сериозни санкции в случай на некоректност от една или друга страна. Липсата на гаранции при криптоединиците обаче предразполага към финансови злоупотреби и измами. За това допринася и фактът, че всеки проект може да стартира ICO по всяко време с малка подготовка и всеки човек може да участва в него и да допринесе с парите си, независимо от каква страна са. Тази либерална среда носи както нови възможности, така и рискове в сравнение с по-консервативните IPO.

Повече по темата може да намерите тук.

Сривът в цената на биткойна разконспирира теорията, че базовата криптовалута служи като актив "убежище" по време на геополитически конфликти, след като златото и държавните ценни книжа поскъпнаха в резултат на конфликта между САЩ и Северна Корея през последните дни, а биткойнът продължи да поевтинява.
Негативният ефект върху биткойна може да продължи.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ами то реално разликата между ICO и IPO е само регулацията и съответно сигурността. При всеки случай тези криптовалути са си типична поименна ценна книга.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход